Peste 250 de profesionisti au dezbatut zona IT
Reading Time: 6 minuteA treia conferinta a managerilor de IT din Romania “Accelerating change. Fast Agile CIO” care s-a desfasurat marti, 12 mai la JW Marriott Hotel Bucuresti, a reunit peste 250 de CIOs, manageri si profesionisti in IT din cele mai importante companii din Romania, precum si din mediul public.Jucatori de calibru din scena IT au electrizat sala cu subiecte cheie intr-un eveniment interactiv – de la prezentari de industrie si trenduri in tehnologie, pana la real-time surveys: Eugen Schwab-Chesaru, Kostas Loukas, Valentin Tuca, Marcel Chiriac, Catalina Dodu, Luis Reina, Marcus Frantz, Bogdan Bandila, Teodor Cimpoesu, Iulian Fota, Cristian Driga, membri CIO Council Romania si multi altii.
Industria IT pe fast-forward!
Prima sesiune a fost dedicata noii ordini Agile, cu reprezentanti din companii mari de la care am inteles cum poate departamentul de IT sa contribuie la succesul organizatiei, cum poate CIO-ul sa influenteze strategia firmei, care sunt caracteristicile liderilor IT. Companiile mari nu mai au nevoie de agilitate cand vine vorba de schimbari, desi asta nu inseamna ca nu este necesara. In organizatiile mari e nevoie de aprobari de buget de aprobari si alte astfel de decizii.
Candva armatele construiau citadele, astazi, construiesc drone!
“E greu sa ne schimbam, am construit multi ani si in cele din urma avem organizatia pe care am visat-o. Cum am putea sa facem asta? Am putea sa luam exemplu de la cea mai birocratica organizatie din lume: armata. Armata se schimba greu, foarte greu, dar orice ar face stie ca exista cu un singur scop: sa castige razboaie. La o adica, orice altceva nu mai conteaza. Candva armatele construiau citadele. Astazi armatele construiesc drone … flexibilitate, agilitate, viteza. S-au adaptat, si noi putem sa ne adaptam”, a pus in evidenta Felix Enescu, CIO Council Board Member.
S-a dezbatut ulterior importanta flexibilitatii in cadrul companiilor, atunci cand vine vorba de adaptare la noile tehnologii si integrarea acestora in modelele si strategiile de business. Cu cat lantul decizional este mai lung, cu atat rigiditatea companiei este mai aceentuata – a fost una dintre concluziile la care s-a ajuns.
Jordan Janeczko, Global cloud strategist and a member of the Atos Scientific Community spune ca „IT-ul schimba modul in care fiecare interactioneaza cu restul. De aceea este foarte bine sa ai un departament de IT care sa isi dea seama ca tehnologia devine veche intr-un timp foarte scurt.”
Agilitatea este cuvantul cheie cand vine vorba de implementarea noilor solutii. „Trebuie sa intelegeti ca lumea chiar se schimba si va trebui sa prioritizati lucrurile. Apoi va trebui sa discutati cu partenerii de afaceri si cei din companie sa vedeti cum va adaptati cat mai bine la tehnologiile care apar”, a spus Janeczko.
„Agilitatea este sustinuta de niste piloni importanti: creativitatea operationala – care sa aduce idei si sa le puna pe fagase functionale si rapiditatea decizionala”, spune Valentin Tuca, CEO Aon Romania.
Pe de alta parte, Oana Ciornei, managing partner Amrop Romania, spune ca, nu trebuie vazut conceptul de agilitate ca o destinatie, ci ca o calatorie.
„Crucea pe care trebuie sa o poarte companiile atunci cand cresc este rigiditatea. Acestea nu mai sunt atat de agile. In companiile mici nu mai este nevoie de sedinte de comitet, antreprenorul ii spune IT-istului si deciziile sunt luate”, spune Marius Ghenea, senior adviser 3TS Capital.
Marcus Frantz, CIO OMV Petrom & Group CIO a prezentat in incheierea sesiunii informatii despre impactul digitalizarii in industria petroliera.
Trenduri si Previziuni ale bugetelor IT
A doua sesiune, dedicata trendurilor IT, a venit cu cifre concrete despre bugete, provocari si solutii pentru viitorul apropiat.
Luis Reina, Professor in Business Analytics and Big Data Master la IE Business School, Spania, a facut o paralela intre Traditional Analytics vs Big Data Analytics.
Petru Jucovschi a facut o tregere in agenda a importantei arhitecturii IT, prin prisma Internet of Things, exemplificand prin unul dintre proiectele Microsoft – Rail Control System.
Eugen Schwab-Chesaru a sustinut, conform studiului Pierre Audoin Consultants (PAC), faptul ca vor creste bugetele IT si vor fi strategic impartite, pe anumite segmente:
De asemenea, analiza confirma cheltuielile crescatoare si investitiile in noile trenduri IT (cloud/big data/ mobilitate), dar si provocarile la care sunt supuse departamentele IT: reducerea costurilor si riscurilor si cresterea veniturilor.
In urmatorii 2 ani bugetele se vor orienta astfel:
- cybersecurity 49%
- cloud computing 45%
- mobilitate 38%
- BigDATA 36%
Kostas Kampossioras, Technology Consulting Senior Manager al Accenture Romania a subliniat importanta depasirii limitelor impuse, intr-o era a businessului digital, afirmand 5 trenduri: Internet of Me, Economia Rezultatelor, (R)evolutia platformelor, Companii inteligente, Forta de lucru redefinita.
Peste 3.000 de joburi disponibile, in IT&C la nivel national si deja avem peste 100.000 de profesionisti in domeniu
„Se stie ca in ultimul an sectorul de IT a fost cel cu zero rata de somaj, si asta datorita companiilor mari care se extind tot mai mult. Exista, cel putin 3.000 de posturi care nu sunt acoperite”, a declarat Maria Hostiuc, senior ITC recruitment Brainspotting.
Securitatea si amenintarile cibernetice
Sesiunea a treia a conferintei a abordat zona de securitate a informatiei, atat in mediul public, cat si in cel privat, de la identificarea provocarilor, la propuneri de solutii.
Armin Dinar, Senior Manager PwC Romania, a vorbit despre rolul auditului IT din perspectiva securitatii informationale: scopul auditului, principalele caracteristici (abilitatea de a lua decizii, incredere, comunicarea dincolo de sarcinile uzuale), simulari ale atacurilor cibernetice.
4 ORE – de atata timp este nevoie pentru accesarea neautorizata a datelor si sistemelor sensibile
90% dintre organizatiile implicate nu au detectat sau nu au raspuns atacului cibernetic.
TOTI angajatii si-au facut publice parolele, in urma unui test de phishing.
Acestea sunt doar cateva dintre rezultatele unei simulari conduse de PwC, care a inclus si tara noastra, alaturi de alte 50 de state.
De asemenea, Armin a trasat o directie despre cum ar trebui sa reactioneze companiile in fata riscurilor:
- Nu poti securiza totul – trebuie sa ai in vedere o prioritizare concreta
- Nu vorbim despre DACA, ci despre CAND va avea loc un atac cibernetic asupra propriei companii
- Riscurile PARTENERILOR TAI de afaceri cu care esti interconectat sunt si riscurile TALE – asigura-te ca intelegi pe deplin vulnerabilitatile ecosistemului de business.
- Oamenii sunt cei mai importanti – construieste si mentine o cultura, in care angajatii tai sunt responsabili de deciziile care implica amenintarile asupra companiei.
„Ne aflam, din pacate, de mult intr-un plin razboi cibernetic, in care Internetul a devenit o platforma de conflict intre entitati statale, un spatiu amenintat de crima organizata, terorism, activisti, hackeri organizati sau singuratici, in care fiecare are propriile tinte, obiective si interese (…) „Baietii rai” vor fi intotdeauna cu un pas inainte. Sau, cel putin, vor avea avantajul unor minti odihnite” – Yugo Neumorni, Presedinte CIO Council Romania.
“Anonimizarea atacurilor cibernetice este foarte usoara, dar cel mai convenabil pentru un atacator este o retea de bot net cumparata din Rusia pentru o mie de dolari si ai rezolvat problema” – Bogdan Botezatu, senior analist amenintari Bitdefender.
„Daca entitatile nu inteleg ca infrastructura este deja compromisa, atunci au o mare problema. La fel, si daca spun ca nu au nici un atac. Asta inseamna ca ele sunt, dar nu au reusit sa le vada” – Teodor Cimpoesu, director Business Unit Cybersecurity CertSign.
„Ce este foarte clar, este ca securitatea are o noua dimensiune, cea cibernetica. Nu as accepta ideea ca Romania este in razboi cibernetic cu cineva. Fie ca vorbim de spionaj cibernetic sau criminalitate, trebuie sa fim pregatiti ca stat. De acum nu mai vorbim de razboiul conventional, mai ales ca exista si componenta cibernetica”, spune Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate. „Multi din zona de stat au ras cand a venit vorba de securitatea cibernetica. Nu au inteles ei nu sunt responsabili sa nu cheltuieasca banii publici, ci sa-i si apere cum trebuie. Iar aici vorbim de raspundere penala pentru ca nu stiu sa isi gestioneze si apere entitatea pe care o reprezinta”, a afirmat Fota
Finalul evenimentului a adus o sesiune extraordinara de networking de cea mai buna calitate, pe fundalul unui gastro-show marca Chef Nicolae Lica, JW Marriott, alaturi de vinurile S.E.R.V.E., sub atenta indrumare a maestrului Razvan Stoenescu – ambasador al comunitatii de vinuri din Romania.
Evenimentul a fost organizat de CIO Council Romania, Revista Cariere si sustinut de parteneri: supporting partners – Microsoft, ATOS, partners – Telekom, Ymens, PwC, Cisco, CertSign, Brainspotting, Bitdefender, HP, Accenture. Multumiri Partenerului academic IE Business School, multumiri NetSafe Solutions, High-Tech systems & software, Archibus Solutions Center, Brinel, PAC – a CXP Group Company, Allview, Fujitsu. Multumirile noastre merg si catre EventLink360 si Creative Bar, prin Dolce Bacio. De asemenea, multumim cramei SERVE, lui Chef-ul JW Marriott, Nicolae Lica si maestrului de ceremonii a sesiunii Razvan Stoenescu – ambasador al comunitatii de vinuri din Romania.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz