Antreprenori

Personalizarea medicinei

13 dec. 2017 3 min

Personalizarea medicinei

Reading Time: 3 minute

Startup-ul Smart EpiGenetX face pionierat în epigenetică, următoarea frontieră pentru medicina viitorului, care va permite tratamente mai eficiente și chiar prelungirea vieții pe baza profilului genetic.

Bodan Ivanov a făcut tot ce a putut ca să ajungă handbalist de performanță, dar nu a reușit. Acum, la ani buni după ce a încercat să-și împlinească acel vis, știe însă că un anumit test l-ar fi scutit de eforturile făcute în acea direcție. „Dacă mi-aș fi făcut un test genetic, aș fi aflat că nu sunt făcut pentru asta”, spune el. Deși nu este medic, ci vine din zona de management, Bogdan Ivanov vorbește cu dezinvoltură despre teste genetice și evoluții medicale de ultimă oră. Asta pentru că, împreună cu soția sa, dr. Simona Maria Ivanov, fiica lor Anda (studentă la medicină), și prof. dr. Natalia Cucu – președinta Asociației de Epigenetică și Metabolomică din România, a lansat în luna martie a acestui an Smart EpiGenetX. „Ne‑am gândit cum se putea ca ceea ce făceam noi în domeniul geneticii să aibă un impact în viața oamenilor și să-i ajutăm să fie și să rămână sănătoși”, spune Simona Ivanov.

Ideea principală a businessului este ca, pe baza unui test genetic complex, clientul să primească un Raport Nutrigenetic Personalizat care cuprinde e­xact cantitatea de nutrienți pe care trebuie s-o asimileze în fiecare zi. „Facem ceva unic la nivel mondial la momentul de față. Furnizăm informații bazate pe profilul genetic al persoanei respective și aceste informații, dacă sunt utilizate conform recomandărilor noastre, prelungesc viața oamenilor”, subliniază Bogdan Ivanov. Smart EpiGenetX oferă în prezent șapte configurații de teste, pentru diverse ca­tegorii de clienți sau diverse scopuri, de la configurații pentru persoanele care vor să maximizeze șansele de a avea copii la persoane în vârstă, la care organismul nu mai reacționează ca în tinerețe. Bogdan Ivanov ar fi fost direct interesat în tinerețe de pachetul de sport, care analizează anumite gene pentru a le spune oamenilor, de exemplu, dacă sunt buni pentru sprint sau pentru alergări de fond, dar și pentru a afla limitele biologice are fiecăruia și ce nivel de activitate fizică e benefic pentru metabolismul glucidic sau lipidic. Pentru toate aceste pachete este inclusă gratuit și partea de screening, pentru a identifica eventuale mutații pentru cele mai frecvente boli, inclusiv cancerul. Clientului i se prelevă salivă cu ajutorul unui kit dedicat, care ajunge ulterior la laborator, unde se extrage ADN-ul, care este transmis către laboratorul Mako Medical Laboratories din SUA, unde se face secvențierea, care durează aproximativ două săptămâni și necesită tehnologie avansată. Urmează partea de interpretare, realizată de Prof. Dr. cercetător Mihai

Niculescu, fondator Advanced Nutrigeno­mics SUA, profesor universitar de genetică, care întocmește un Raport Nutrigenetic Personalizat de 72 de pagini. Acesta este „tradus” într-un ghid care să-i simplifice și clarifice clientului ceea ce ar trebui să facă. Produsele, al căror preț este în jur de 500-700 de euro, sunt deja disponibile pe piața din România și au fost accesate de peste 70 de clienți. „Ce propunem noi este viitorul – medicina personalizată. Suntem într-o piață care urmează să se dezvolte foarte mult”, spune Bogdan Ivanov.

Fondatorii Smart EpiGenetX au aflat despre Startarium dintr-un newsletter și consideră că incubatorul este exact locul unde pot găsi tot ce au nevoie pentru nivelul următor. „Beneficiem de mentori care să ne transmită din experiența lor ceea ce ne va ajuta. Suntem avizi de informații pe care să le utilizăm, inclusiv pe zona de online”, adaugă Bogdan Ivanov. Până acum, investițiile în companie au fost de circa 20.000 de euro, iar pentru perioada următoare business planul prevede investiții de 800.000 de euro, pentru a dezvolta alte două categorii de teste genetice și zona de medical food (mâncare pentru persoanele bolnave). Smart EpiGenetX estimează o cifră de afaceri de peste un milion de euro în doi ani.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: