Stiri

Persoanele vaccinate au un risc de infectare de 8 ori mai redus, chiar și in varianta Delta

30 aug. 2021 4 min

Persoanele vaccinate au un risc de infectare de 8 ori mai redus, chiar și in varianta Delta

Reading Time: 4 minute

Persoanele care sunt deja vaccinate cu schema completă, au un risc de infectare de 8 ori mai redus, chiar și in fața versiunii Delta. Asigurările vin din partea medicului Valeriu Gheorghiță. Totuși noua variantă este mai contagioasă, reușește să păcăleascp anticorpii și să
infecteze inclusiv persoanele cu schemă completă de vaccinare, însă evoluția bolii în cazul lor este alta decât în cazul persoanelor nevaccinate. De multe ori fac forme ușoare sau medii de boală și nu au nevoie de spitalizare sau de terapie intensivă.

Perioada în care îl pot transmite este mai scurtă.

În cazul persoanelor care sunt vaccinate și totuși se infectează, virusul ”moare” mai repede, iar perioada în care se poate transmite acesta este mai scurtă. Din acest motiv este posibilă schimbarea metodologiei în cazul persoanelor vaccinate care se infectează. Iar perioada de izolare la domiciliu ar putea fi scurtată.

Oamenii evită testele PCR ca să nu intre în carantină

Oamenii care se infectează evită să facă testele PCR de frica faptului că odată depistați pozitiv, riscă să rămână în izolare la domiciliu.

„Dacă totuși suntem vaccinați cu schemă completă și ne infectăm, atitudinea medicală este cea ca pentru orice pacient care este diagnostica pozitiv, și anume: dacă avem o formă ușoară sau chiar asimptomatică, este important să ținem legătura cu medicul de familie, tocmai pentru a ne recomanda un tratament simptomatic pentru a controla acele simptome – poate să fie prezentă febra, durerile de cap, durerile în gât – și de a ne informa în legătură cu semne de alarmă ce pot să apară și atunci trebuie să mergem pentru o evaluare în spital”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

Dacă un test este pozitiv, persoanele care s-au infectat trebuie să anunțe medicul de familie, pentru efectuarea unui test profesionist. Pe de altă parte, trebuie anunțate și persoanele cu care s-a intrat în contact, tocmai pentru a limita răspândirea virusului și pentru a pune aceste persoane în gardă.

„În orice caz, când mi-am făcut un test singur, acasă, și a ieșit pozitiv, trebuie să-mi anunț contacții fără nici cea mai mică reținere, iar aceștia trebuie să se testeze, chiar dacă, în cazul persoanelor vaccinate complet, probabilitatea de a le da virusul este mult mai mică”, a subliniat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Screenshot 2021 08 30 114958

Pacienții vaccinați elimină virusul mai repede

„Din datele științifice pe care le avem la nivel internațional, pacienții vaccinați cu schemă completă care sunt testați pozitiv au o evoluție mult mai scurtă a bolii comparativ cu persoanele nevaccinate, adică ei se debarasează de virus mai repede – moare virusul mai repede, se elimină mai repede, fereastra de contagiozitate este mai scurtă, estimată undeva la 5-6 zile, comparativ cu circa 10-14 zile cât era la persoanele nevaccinate. Cu siguranță că aici metodologia va fi reevaluată în perioada următoare, tocmai pentru că probabil, în cazul persoanelor complet vaccinate, ar trebui făcut un test PCR de control mai devreme decât în ziua 8, în ziua 10, cât se face în momentul de față, tocmai pentru a evita să stăm 14 zile în izolare, atât timp cât probabilitatea să mă debarasez de virus mai repede este mult mai crescută”, a spus Valeriu Gheorghiță.

”Ceea ce mai știm în momentul de față este că atât persoanele vaccinate complet, cât și persoanele nevaccinate au la momentul diagnosticului o încărcătură virală aparent similară, dar procentul de virus viabil, virus care are capacitatea de contagiozitate, este de circa 68 la sută la persoanele vaccinate cu schemă completă. „Practic, acest lucru, coroborat cu perioada de contagiozitate mai redusă, cu faptul că o persoană vaccinată pierde mai repede virusul arată și un potențial de transmitere mai scăzut la contacți. Deci, din acest punct de vedere, ținând cont și de faptul că probabilitatea de a face o formă severă, probabilitatea de a ajunge la spital vedem că este de cel puțin 10-15 ori mai redusă decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au niciun fel de imunitate, toate acestea arată beneficiile importante ale vaccinării”, a explicat Gheorghiță.

Cât de repede devii pozitiv în cazul infectării cu varianta Delta a coronavirusului

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, virusul în versiunea Delta are o perioadă de incubație mai scurtă. Aceasta devine pozitivă la circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cât este considerată la varianta Alpha (britanică).

Mai mult decât atât, în cazul infecției cu varianta Delta, persoanele devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebite de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore înainte de debutul simptomelor. Asta favorizează, iarăși, răspândirea mult mai ușoară a variantei Delta, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Versiunea Delta afectează toate persoanele dintr-o casă

În cazul variantei Delta, este puțin probabil să se repete situații întâlnite în cazul variantelor precedente ale noului coronavirus, când persoane din aceeași familie sau care locuiau în aceeași casă cu o persoană infectată rămâneau neafectate de virus.
În cazul variantei Alpha, o persoană infectată putea să transmită infecția în medie de la 3-4 persoane, la Delta, însă, o persoană pozitivă poate să dea virusul la alte 5-6-7 până la 9 persoane. Este o contagiozitate similară cu cea a virusului care produce vărsatul de vânt, iar principalul loc asociat cu răspândirea secundară este în cadrul familiei.
Rata de atac pe cazuri secundare este foarte mare, arată studiile, de circa 19-20 la sută, între membrii familiei, a spus Valeriu Gheorghiță.

Nu sunt date exacte despre transmiterea virusului de către vaccinați

În acest moment nu sunt date exacte despre cazul persoanelor vaccinate care ar putea transmite virusul mai departe. Din acest motiv Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă purtarea măștii și de către persoanele vaccinate în zonele aglomerate și în spațiile închise.

Încă nu cunoaștem magnitudinea la care o persoană vaccinată complet și infectată răspândește virusul la contacți, dar cu siguranță că rata bazală de reproducere a cazurilor (câte alte persoane infectează o persoană infectată – n.r.) nu mai este de maximum 9, cât este la momentul de față la o persoană nevaccinată, ci este mult mai redusă. Nu știm dacă este la jumătate, mai puțin sau mai mult, dar se colectează toate aceste informații în perioada următoare, a menționat dr. Gheorghiță.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: