Companii

Perla Harghitei: Sete de creștere sănătoasă

29 oct. 2024 3 min

Perla Harghitei: Sete de creștere sănătoasă

Reading Time: 3 minute

Cu un plan multianual de investiții ambițios, de zeci de milioane de euro din surse proprii, Perla Harghitei țintește o poziție de top pe piața apei minerale naturale îmbuteliate.

Aproape de Miercurea Ciuc, în Sâncrăieni, într-un peisaj tipic transilvănean, cu munți împăduriți, case cochete și turla înaltă a unei biserici profilându-se la orizont, se află fabrica Perla Harghitei, unde zilnic se pot îmbutelia 1,65 milioane de litri de apă minerală naturală plată și carbogazoasă.

Într-o zonă în care izvoarele naturale atrag oameni din toată țara în căutarea unei vieți mai sănătoase, Perla Harghitei pariază pe noi tehnologii și pe o filozofie bazată pe sustenabilitate pentru a putea aduce aceste ape în fața cât mai multor români, având un plan multianual de investiții de zeci de milioane de euro.

„Vrem să consolidăm și să dezvoltăm businessul printr-o nouă abordare la nivel de leadership, prin modernizare tehnologică, prin optimizarea și simplificarea proceselor, acestea fiind zonele spre care orientăm investițiile. Scopul nu este creșterea cu orice preț, vrem să avem cea mai bună calitate a produselor și să contribuim la conservarea naturii care ne dăruiește aceste ape extraordinare.”

Mihai Neagu, CEO Perla Harghitei

Cea mai recentă investiție finalizată a totalizat 5,4 milioane de euro și a fost făcută într-o nouă stație de management a apei, proiectul fiind realizat cu colaborarea BWT Germania și Inotec România. Cele șase tancuri ale stației au o capacitate de 900 de metri cubi, permițând eficientizarea managementului apei prin asigurarea unui proces continuu de deferizare. Rezultatul este o reducere a pierderilor de apă minerală naturală în proces cu aproximativ 5 milioane de litri pe an.

Planurile companiei nu se opresc, însă, aici. Anul viitor urmează să fie finalizat un nou depozit, cu o suprafață de 5.400 mp și capacitate de 10.000 de paleți, dotat cu nouă rampe de încărcare. Pe lista proiectelor pentru 2025 se mai află și o nouă clădire de birouri, cu o suprafață utilă de 1.130 de metri pătrați. Tot anul viitor pornesc investițiile pentru o nouă linie de îmbuteliere la PET. Fabrica din Sâncrăieni are în prezent patru linii de îmbuteliere la PET (trei pentru formate între 0,5 și 2,5 litri, respectiv una pentru formatul de 5 litri) și una pentru recipiente de sticlă.

Perla Harghitei sticla returnabila

De altfel, compania are o strategie aparte în ceea ce privește îmbutelierea în recipiente de sticlă, fiind lider de piață în producția de sticlă returnabilă, parte a angajamentului său privind economia circulară. Perla Harghitei își va continua strategia de creștere a disponibilității acestei game în retail, pe lângă parteneriatele pe care le are cu parteneri precum Naturalim, care livrează la domiciliu apă în sticle returnabile. „Aici este însă nevoie de o schimbare de paradigmă în retail și sperăm că aceasta se va produce. Este un sistem în care, după prima achiziție, clienții plătesc doar apa, fiindcă dau sticla la schimb”, spune Mihai Neagu.

Pentru acest an, compania estimează o cifră de afaceri de aproape 40 de milioane de euro, în creștere cu 30% față de 2023, cu un profit estimat de 6,2 milioane de euro. În primele opt luni din 2024, Perla Harghitei a comercializat peste 136 de milioane de litri de apă minerală îmbuteliată, cifra de afaceri în aceeași perioadă depășind 26,6 milioane de euro.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 387 (16 octombrie – 16 noiembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: