Pentru antreprenori:
Reading Time: 4 minutePrima sesiune a Zilei de Antreprenoriat din cadrul Zilelor Biz a reunit o parte din fruntasii topului antreprenorilor intocmit de revista Biz si Unlock Market Research.
Camelia Sucu, actionar Class Living, s-a clasat pe primul loc in topul antreprenorilor. Ea spune ca se afla in aceasta familie mare a antreprenorilor pentru a contrabalansa ceea ce se spune sau se intampla de multi ani incoace in aceasta tara. “Nu trebuie sa inchidem portiile, nu ne asteapta nimeni cu bratele deschise in afara tarii, iar oportunitatile care pot pune competenta antreprenoriala la indoiala sunt foarte mari. Chiar daca, de multe ori simt ca este mai greu ceea ce am inceput acum decat ceea ce am inceput in 1993, continui sa am idei si sa cred in ele si sa muncesc mult sa le implementez”. In opinia sa, antreprenoriatul e discutat acum pentru ca se simte ca acolo este baza. Unul din antreprenorii pe care-l admira este Richard Branson, miliardarul imperiului Virgin, care a convins-o ca „nebunia” ei are frati. “Am un brand personal pentru ca am crezut foarte tare in munca mea. Ca sa rebranduiesc Class Living-ul am fost invatata sa o fac”, a povestit ea din experienta antreprenoriala.
Antreprenor de peste 20 de ani, Camelia Sucu a facut din Class Living mai mult decat o companie de mobilier multibrand. In acelasi timp, a pariat pe agricultura investind intr-o piata de gros, a relansat Iconic Food Wine&Design si crede ca cele mai bune investitii sunt in business-uri de care oamenii au nevoie, pentru ca numai banii investiti produc valoare.
Dragos Petrescu, proprietar, Trotter Prim
Actionarul lantului de restaurante City Grill a pornit acum 23 de ani de la zero. “Nu aveam nimic, vin dintr-o familie foarte normala care m-a ajutat doar cu cei 7 ani de-acasa. Am construit totul pe spinarea, munca si ideile pe care le-am avut eu si mai tarziu echipa mea”, a povestit el.
Referitor la inovatiile in business, spune ca este o treaba foarte grea, pentru ca sunt multe idei care-ti vin si foarte putine pe care le poti pune in aplicare cu succes din diverse motive: fie nu te pricepi, fie nu ai cu cine, fie nu e momentul potrivit. “Dar sa si executi inovatia si sa astepti rezultatele dupa ideea ta e treaba si mai grea. Sa deschizi un magazin e usor, dar sa-l tii deschis e o arta. Viata de antreprenor e grea, dar e extraordinar de frumoasa, putini reusesc, dar cred ca merita toti sa incerce. Cred ca sunt sute de antreprenori mai putin vizibili dar care fac lucruri extraordinare”.
Programul „out for food” este inovatia Trattoria Prim, fiind este disponibil pentru utilizatorii pe mobil, cu care poti sa faci si altceva in afara de rezervare in cele 4 branduri existente in grup (poti obtine discount, poti sa vezi care din prieteni e intr-un restaurant din grup). “Din 2014 cream si platforma de socializare in grup. Aceasta idee inovatoare din 2013 ne-a adus cateva rezultate importante: au fost tranzactionati 3 milioane de lei prin folosirea telefonului scanand nota de plata, avem 45.000 de clienti care folosesc acest program. Domeniile unde ne gandim ca e loc de inovatie ca sunt in trend sunt: freshness si local freshness, pentru ca clientii sunt mai educati, isi doresc sa manance mai sanatos si mai sanatos in locul in care se gasesc”, a mai spus Petrescu. El a adaugat ca crede in Romania si in capacitatea antreprenorilor de a juca cel mai mare rol.
Dragos Petrescu este proprietarul Trotter Prim, grup ce detine un portofoliu impresionant de restaurante si cafenele: City Grill, City Cafe, Trattoria Buongiorno, Hanu’ Berarilor si Caru’ cu Bere.
Jean Valvis, Presedinte Director General, Valvis Holding
Omul de afaceri de origine elvetiana a povestit faptul ca definitia antreprenorului din DEX nu e buna. O considera potrivita pe cea de pe www.businessdictionary.com.
Definitia antreprenorului exemplificata de Valvis suna cam asa: “Persoana care are initiativa formand o companie/organizatie pentru a profita de o oportunitate si care decide ce, cum si cat dintr-un bun sau serviciu se va produce. Un antreprenor isi asuma riscuri, controleaza si supravegheaza activitatile de business. Antreprenorul este de obicei singurul proprietar, e partener sau actionar majoritar intr-o companie. Potrivit economistului Joseph Alois Schumpeter, aneprenorii nu sunt neaparat motivati de profit, dar considera ca acesta e standardul dupa care se masoara succesul. Schumpeter a descoperit ca antreprenorii se bazeaza pe fortele proprii, vor sa se distinga prin excelenta, sunt foarte optimisti (altfel, nu s-ar apuca niciodata de treaba) si considera ca riscurile medii (nici prea mici, dar nici potential falimentare) trebuie asumate intotdeauna”.
De profesie inginer arhitect si apoi inginer consultant la Geneva, Valvis a trecut de la constructii la “sticlar” (pentru ca a creat brandul de apa minerala si plata Dorna). Azi imbie oamenii cu vinul de Samburesti, unde are 8.000 ha si crede ca biomasa va asigura independenta energetica a Romaniei.
In opinia sa, ceea ce trebuie sa stie viitori antreprenori este ca
1. Pentru a fi antreprenor nu e nevoie sa fii expert intr-o disciplina., Antreprenor nu e specialistul.
2. Nu va exista niciodata o facultate de antreprenoriat. Nu e ceva care sa fie facut dupa model.
3. Trebuie sa fie bine informat, sa stii ce faci.
4. Informatia asociata cu intuitia (anticiparea inainte de altii pentru o nevoie adevarata).
Valvis apreciaza ca antreprenorii sunt cea mai sanatoasa parte a unei populatii. In Romania, antreprenorii sunt solitari in risc, idee si viata profesionala, pentru ca nu exista o organizatie care sa-i reprezinte. “Nu destinatia e importanta in antreprenoriat, parcursul e cel care conteaza”. Jean Valvis a mai spus ca antreprenorii trebuie sa stie ca “pasiunea arde si ramane dragostea pentru ceea ce fac”.
In 2005 omul de afaceri elvetian – Jean Valvis, arhitectul marcilor Dorna si LaDorna, a preluat podgoria Samburesti, cu care a devenit sponsorul oficial al clubului de fotbal FC Rapid. El mai detine in prezent si businessul cu ape minerale Aqua Carpatica.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz