Companii Management

Pe ce pariaza romanii?

28 mai 2015 6 min

Pe ce pariaza romanii?

Reading Time: 6 minute

Multi jucatori au mizat sume importante pe o piata de 135 de milioane de euro a pariurilor sportive. Dar legislatia schimbatoare si legalizarea pariurilor online pot schimba sortii de izbanda pentru oricare dintre ei. 

Era o zi banala de iarna, de care foarte probabil nu-si mai aminteste nimeni astazi, desi batea un vant usturator. Dar un constantean nu o sa uite prea curand respectiva zi de 24 februarie. Acesta a trecut pragul casei de pariuri Mozzard Bet Romania pentru a ridica un premiu in valoare de 35.000 de lei, in schimbul unui bilet ce continea 12 evenimente sportive, pe care a platit doar 20 de lei. Nu mica i-a fost mirarea cand a aflat ca norocul a mai fost o data de partea sa. “Interesant, atat pentru noi, cat si pentru jucatorul in cauza, a fost faptul ca acesta a castigat suma maxima pe care Mozzard o acorda pe un singur bilet”, spune Dejan Isakovic, Country Manager al Mozzard Bet Romania. Iar cu doar patru zile inainte, castigul maxim pe un singur bilet de pariere fusese majorat de la 35.000 de lei la 210.000 de lei, aceasta fiind suma primita in final de norocosul constantean. Fiecare organizator este suveran pe decizia asupra castigului maxim pe care il acorda, dar are obligatia sa isi informeze clientii prin regulamentul de joc asupra plafonarii stabilite. Pariurile asigura o distribuire destul de larga a castigurilor, dar premiile de peste 10.000 de euro sunt rare si doar exceptional se depaseste suma de 50.000 de euro.

Astfel de povesti de succes pot fi auzite in mai toate casele de pariuri din tara, care nu sunt tocmai putine, dupa cum o poate demonstra o simpla plimbare prin multe orase din Romania.O arata si datele oficiale. Potrivit informatiilor Patronatului Organizatorilor de Pariuri din Romania Romanian Bookmakers, pe piata actioneaza 25 de companii, care opereaza 4.500 de locatii, aici fiind incluse si cele in care sunt doar terminale autonome de pariuri.

“Un anume aspect legislativ a condus la cresterea numarului agentiilor de pariuri: este vorba de interzicerea aparatelor de tip slot machines in baruri”, spune pentru Biz Alexandru Debrezeni, director executiv al Romanian Bookmakers. Aceasta a venit si in contextul unei incertitudini referitoare la specificatiile pentru aparatele care au substituit sloturile in baruri, respectiv cele cu risc limitat. Pe acest fond, unii organizatori de sloturi, pentru a-si proteja afacerea, s-au orientat si catre activitatea de pariuri desi aceasta ramane doar o activitate secundara in respectivele locatii. “De aici, o extindere naturala, care iata ca nu are neaparat drept cauza cresterea volumului de pariuri efectuate”, adauga Alexandru Debrezeni.

O alta modificare legislativa care a avut un impact imediat asupra jocurilor de noroc s-a produs in urma cu sase ani si a dus, un an mai tarziu, la o restrangere semnificativa a pietei, atat ca numar de operatori, cat si din perspectiva valorii pietei, care s-a diminuat cu aproximativ 16% in decurs de doar un an. Desi acest moment a coincis cu disparitia unor companii din peisaj, a reprezentat o maturizare a pietei, in care au ramas doar operatori stabili, cu afaceri realist proiectate pe termen mediu si lung. “Avand in vedere modificarile legislative destul de frecvente in domeniul pariurilor sportive si al slot-machines, pe termen scurt, planurile noastre se concentreaza pe a reusi sa ne adaptam noului nivel al taxelor. Dorim sa restructuram reteaua in asa fel incat, pe termen mediu, sa putem relua dezvoltarea”, spune Iulian Antonache, director executiv la Bet Café Arena. “Am fost obligati si in 2011 sa regandim toata arhitectura businessului pornit cu doar un an inainte din cauza limitarii numarului de sloturi pe agentiile de pariuri”, isi aminteste Iulian Antonache.

Pariu pe cresteri

In ultimii ani industria a urmat un drum marcat de cresteri continue, dar oarecum lente. Daca in 2012 piata pariurilor sportive traditionale (fara cele operate online) era, potrivit unui studiu realizat de PwC Romania, de aproximativ 110 milioane de euro, anul trecut valoarea acesteia se situa la aproximativ 135 de milioane de euro. Cum in 2015 nu se desfasoara niciun eveniment sportiv de talia unui campionat mondial sau european de fotbal, jucatorii din industrie nu prevad o dezvoltare exponentiala. “Dinamica inregistrata in ultimii doi ani se va mentine, multe companii, chiar si din randul celor mari, dar mai ales firme mici, aparand sau disparand de pe piata”, spune Sebastian Boer, director general la Casa Pariurilor, despre viitorul pietei pariurilor din urmatorii ani. Acesta crede ca sunt posibile si fuziuni de companii, iar urmatorii ani vor fi marcati de rezultatele pe care le vor produce inechi­tatile intre diverse tipuri de operatori, pe care recentul cadru legislativ le-a creat sau mentinut. “In domeniul jocurilor de noroc si al pariurilor sportive, pozitia «operatorului privat de jocuri traditionale», cel mai mare angajator din domeniu la nivel national si cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, va fi continuu erodata de facili­tatile fiscale de taxare oferite operatorilor online si operatorului de stat”, mai spune Sebastian Boer.

Daca toti romanii se pricep de minune la politica si fotbal, acest aspect este vizibil si in casele de pariuri. Sigur, in lipsa unor evenimente politice pe care sa parieze (chiar daca ar exista, foarte probabil ca ar plana o multitudine de suspiciuni de “blaturi”) romanii plaseaza bilete in principal pe sportul rege, urmat in clasament de tenis, hand­bal, baschet, hochei si volei. Meciuri de fotbal cu greutate, precum cele din campionatul mondial sau european, aduc o crestere consistenta a volumului de pariuri efectuate, pentru ca atunci apar si “pariorii de eveniment”, adica jucatori care nu frecventeaza de regula agentiile de pariuri, dar aleg sa plaseze bilete numai de-a lungul unor astfel de intreceri sportive. Iar aceste turnee reprezinta o ade­varata gura de oxigen pentru agentii, pentru ca se desfasoara in perioada de vara, cand numarul altor evenimente fotbalistice este in scadere.

Desi in privinta sporturilor preferate pe care pariaza romanii nu sunt inregistrate modificari semnificative, un aspect s-a schimbat radical de-a lungul timpului. Jucatorul roman a evoluat foarte mult in ultima perioada si acum isi calculeaza bine riscul printr-o informare prealabila extrem de amanuntita despre evenimentele pe care urmeaza sa parieze. Sigur, nu exista o reteta a succesului si surprize pot avea loc mereu pe teren, dar va puteti maximiza sansele de castig atunci cand plasati un pariu. “In primul rand, jucatorul trebuie sa fie intotdeauna bine informat in legatura cu meciurile pe care alege sa parieze. Pariurile sportive nu mizeaza atat de mult pe noroc, cat pe cunoasterea sporturilor, a echipelor si a contextului in care se desfasoara fiecare partida”, spune Cornel Hodorogea, director general la Sky Bets Sport. Piata din Romania nu este foarte diferita fata de cele europene cu o legislatie similara, dar local puterea mai mica de cumparare se reflecta foarte mult in valoarea scazuta a mizelor medii pe un bilet, aceasta fiind de aproape 2 euro, sensibil sub cea din alte state ale Comunitatii Europene.

Pariuri virtuale, castiguri reale

Astazi, paradoxal, in industrie se constata o saturare cauzata si de iminenta deschidere a pietei online, care produce aparitia unor noi jucatori si in piata pariurilor traditionale, desfasurate in agentii, astfel ca se intalneste un pronuntat fenomen de canibalizare la nivelul operatiunilor. “Provocarea cea mai importanta in acest moment este cu siguranta deschiderea pietei online. Desi vom intra pe o piata in mare parte acaparata de operatorii online care au functionat fara licenta, ne bazam pe cei 11 ani de experienta pe piata pariurilor traditionale din Romania si pe clientii care ne-au ramas loiali in toata aceasta perioada, spre a penetra cu succes piata online”, spune Liviu Popovici, Country Manager la Stanley Bet Romania, despre provocarile actuale cu care se confrunta compania pe care o conduce. Acesta arata ca foarte important in acest sens este suportul primit de la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care, prin proiectul de norme de aplicare a noii legislatii primare a jocurilor de noroc, permite administrarea financiara a conturilor online ale jucatorilor prin agentii de pariuri. Membrii Romanian Bookmakers nu au desfasurat operatiuni online in tara pentru ca aceasta posibilitate este materializata abia in prezent prin noua legislatie. Cu toate acestea, au existat si exista in continuare operatori foarte activi exclusiv in mediul online care se adreseaza jucatorilor romani, desi acest fapt se intampla in afara legii. Astfel de companii au reusit in scurt timp sa isi formeze o clientela, desi au functionat in ilegalitate, iar acum nou-venitii pe piata online romaneasca vor porni la drum cu un handicap considerabil. Acestea sunt si motivele pentru care Romanian Bookmakers sustine initiativa ONJN de taxare a veniturilor obtinute in mediul online pe perioada anterioara noii legislatii.

“Prioritatea noastra este reprezentata in acest moment de asigurarea unui «level playing field» intre sectorul de piata al pariurilor traditionale si cel al pariurilor la distanta (online), respectiv un mediu concurential corect, instaurat odata cu legiferarea si deschiderea pietei online”, spune Alexandru Debrezeni. Anul acesta va fi plin de necunoscute, pentru ca legislatia cu incidenta asupra exploatarii si organizarii de jocuri de noroc a suferit modificari importante la finalul lui 2014, unele destinate reglementarii in premiera a sectorului de jocuri de noroc online. “Cum in mediul virtual se organizeaza intens jocuri de pariuri sportive, este evident ca ne vom confrunta cu un important impact asupra pietei noastre. Trebuie insa sa asteptam cel putin finalul anului pentru a evalua concret acest impact”, mentioneaza directorul executiv al Romanian Bookmakers. 

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: