PD Neurotechnology: tehnologia în luptă cu boala Parkinson
Reading Time: 3 minuteDeși boala Parkinson nu are leac, startup-ul PD Neurotechnology și-a propus să îmbunătățească calitatea vieții acestor pacienți și să integreze noi soluții de medicină personalizabilă.
de Ovidiu Nicolae
Nikos Moschos, fondator și director de afaceri al PD Neurotechnology, a vorbit cu Biz despre planurile de obținere a unei finanțări de 500.000 de euro pe platforma de crowdfunding SeedBlink și provocările gestionării unui startup din zona medicală.
În ce stadiu de dezvoltare se află PD Neurotechnology și cum veți folosi finanțarea de 500.000 de euro pe care vreți să o obțineți pe SeedBlink?
PD Neurotechnology se află în curs de obținere a unei runde de finanțări din serie A, având vânzări într-o serie de țări europene. În acest moment, compania caută capital de creștere. Fondurile strânse vor fi, de asemenea, utilizate pentru a acoperi nevoile de capital de lucru și pentru a finanța proiecte de cercetare și dezvoltare și, în special, studii clinice pentru noi produse.
Care este viziunea PD Neurotechnology privind găsirea unui leac pentru boala Parkinson? Cât de avansate sunt cercetările în acest domeniu?
Din nefericire, nu există un tratament pentru boala Parkinson. Cu toate acestea, menținerea pacientului în condiții optime pentru gestionarea bolii, echilibrând în permanență eficacitatea și efectele secundare ale tratamentului, reprezintă viziunea noastră și o promisiune pentru o calitate mai bună a vieții în comparație cu actualul standard de îngrijire. Aceasta este ceea ce ne străduim să realizăm și aici ne poate ajuta PDMonitor.
Mai precis, PDMonitor conține dispozitive de monitorizare/articole medicale portabile care captează și afișează date primare legate de mișcare din diverse zone prestabilite ale corpulu.
În suită am inclus un Smart Box, care prelucrează datele de mișcare și extrage simptomele PD, precum și un PDMonitor Cloud, care combină simptomele și informațiile transmise de aplicația mobilă într-o bază completă de informații, eficientizând, astfel, managementul pacientului. Pentru medici am creat un instrument care realizează o arhivă electronică cu informațiile aferente pacientului.
De ce ați decis să înființați startup-ul în Londra?
Decizia de a fonda PD Neurotechnology la Londra a fost luată cu mult înainte de Brexit. Cu toate acestea, chiar și astăzi, unele dintre aceleași motive sunt valabile pentru piața din Marea Britanie, cum ar fi: accesul la capital și la finanțare de stat pentru inovare, un sistem de sănătate de calibru superior pentru a ne încerca produsele, existența unor specialiști de top pentru angajări, un sprijin profesional excelent din partea consilierilor activit în ecosistemul antreprenorial. Considerăm că Londra este în continuare poarta de conexiune între Europa și SUA.
Aveți o echipă de medici specialiști cu care vă consultați pentru dezvoltarea de produse destinate pacienților?
Avem un consiliu consultativ medical foarte puternic, cu lideri de opinie cheie din Marea Britanie, Italia, Germania, Franța, Suedia, Grecia, Turcia și, bineînțeles, SUA.
Câți angajați are în prezent startup-ul și cum gestionați activitatea de cercetare și dezvoltare?
În prezent, avem aproximativ 40 de angajați direcți și alți aproximativ 25 de specialiști care ne sprijină la nivel mondial în ceea ce privește accesul pe piață, vânzările și dezvoltarea afacerilor. Divizia de cercetare și dezvoltare este o funcție internă, integrată pe verticală, și este gestionată din unitatea noastră specializată care se află în Ioannina, Grecia.
Suntem în curs de discuții privind rambursarea costurilor produsului nostru în Marea Britanie, iar Suedia, Franța și Germania vor fi următoarele piețe din această perspectivă. În Grecia, am primit deja acordul pentru rambursare în cazul primilor pacienți.
De asemenea, ne dezvoltăm portofoliul de cercetare și dezvoltare. Astfel, variantele PDMonitor pentru tratamente avansate și alte tulburări de mișcare se află în planurile noastre de dezvoltare pentru următorii cinci ani. Aspirăm să devenim agregatorul de date numărul unu pentru tulburările de mișcare, sprijinind profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții care se confruntă cu afecțiuni foarte dificile.
Cât ați investit până acum în dezvoltarea startup-ului și care sunt domeniile care necesită cel mai mare volum de finanțare?
Până în prezent am investit 5,5 milioane de euro în companie și prin intermediul rundei suplimentare de finanțare de 5 milioane de euro vom putea aborda noi zone de aplicare și studii clinice pentru tehnologia noastră.
Care sunt unele dintre cele mai importante provocări în conducerea unui startup medical?
Accesul la capital a fost cea mai mare provocare, la început. Astăzi, lucrăm din greu pentru a sprijini o adevărată schimbare de paradigmă în gestionarea bolilor cronice prin utilizarea medicinei personalizate. Pacienții și medicii sunt de partea noastră, iar sistemele de sănătate fac treptat o tranziție foarte importantă.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 366 (16 septembrie – 16 octombrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz