Stiri Lifestyle

Pașaport curios, un produs editorial despre istoria, geografia și oamenii importanți din țara noastră

21 iun. 2018 2 min

Pașaport curios, un produs editorial despre istoria, geografia și oamenii importanți din țara noastră

Reading Time: 2 minute

Asociația Promenada Culturală a lansat România. Pașaport curios, un produs editorial, în format de pașaport, despre istoria și geografia noastră, dar și despre oamenii importanți care și-au pus amprenta asupra spațiului românesc și cel internațional.

Pașaportul curios (84 de pagini) se adresează românilor, care își pot reactualiza cu acest prilej cultura generală, fiind totodată util atât expaților, cât și turiștilor străini care ne vizitează țara.

UN PRODUS CULTURAL IDENTITAR

Termenul curios din titlul lucrării se referă la curiozitatea de a redescoperi România, pentru cei care trăiesc aici, și de a afla câteva informații esențiale din punct de vedere istoric, geografic și cultural, pentru cei care nu ne cunosc.

Formatul este unul inedit, acela de pașaport, informațiile fiind ușor de citit și făcând această lucrare un cadou interesant și util, mai ales pentru turiștii străini.

O ediție în limba engleză va fi disponibilă în curând.

SCURT ISTORIC AL LUCRĂRII

Câteva dintre capitolele Pașaportului curios: Geografia noastră; Imnul României;  Românii ca cetățeni; Cum am devenit România; Eroii noștri; Bucureștiul de altădată și de acum; Bucătăria românească; Acei români minunați și mașinile lor zburătoare; Minuni ale naturii; Delta Dunării; Inventate… sau folosite mai întâi de români; Constantin Brâncuși, un artist român universal; Români celebri; Proverbele noastre; Umorul la români.

Ce aflăm din acest pașaport?

  • Petrache Poenaru (1799-1875) este inventatorul „condeiului portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”, născocire pentru care a obținut primul patent din lume, la Viena, în 1827.
  • La una dintre exploatările de la Roșia Montană, în 1855, a fost descoperit cel mai mare lot de tăblițe cerate, 25 la număr, din care aflăm cum trăiau și munceau minerii în Antichitate.
  • În aprilie 1857, Bucureștiul este primul oraș din lume în care s-a întrebuințat pentru iluminatul public petrolul lampant.
  • Cinematografia a fost folosită pentru prima dată în scopuri științifice, în 1898, de un savant român, Gheorghe Marinescu, fondatorul școlii românești de neurologie.
  • Anastase Dragomir (1896-1966) este inventatorul scaunului ejectabil din avioanele care se prăbușesc.
  • Enescu spunea despre el însuși: „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”
  • Suntem mândri să avem una dintre cele mai vaste și mai vechi lucrări de paremiologie din lume: „Proverbele românilor din România, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria și Macedonia: proverbe, zicători, povățuiri, cuvinte adevărate, idiotisme și cimilituri”. E o culegere în zece volume, care adună, în 7 000 de pagini, peste 30 000 de proverbe.
  • Automobilele au apărut la București destul de devreme. Primul înmatriculat, cu numărul 1, a fost cel al lui Bazil Assan, dar prințul Valentin Bibescu a reușit să câștige o falsă prioritate obținând de la prefectură numărul 0!
  • În 2013, site-ul The World Geography a alcătuit o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr.
  • În Deltă se întâlnesc 327 de specii de păsări, dintre care 218 cuibăresc aici.
  • România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu ritualul Călușului (2005), doina (2009), ceramica de Horezu (2012) și colindatul de ceată bărbătească (împreună cu Republica Moldova, în 2013).
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: