Parteneriat la nivel înalt
Reading Time: 6 minuteAmbasadorul Coreei în țara noastră, Kim Yong-Ho, dorește să ducă parteneriatul strategic dintre cele două țări la un alt nivel, mai ales că în 2020 se aniversează trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice.
Cum caracterizați relațiile bilaterale dintre Coreea și România?
Cele două țări au construit un parteneriat robust și promițător într-o perioadă relativ scurtă de timp, din 1990, când au fost stabilite relațiile diplomatice. Vizitele bilaterale la nivel guvernamental și parlamentar au fost active, cooperarea economică s-a dezvoltat, iar cultura coreeană – nu doar K-Pop, dar și cea tradițională, dansul, vestimentația și gastronomia –, e foarte populară în rândul tinerilor români, ceea ce conduce la schimburi vibrante între cetățenii celor două țări. Cu toate acestea, există un potențial foarte mare pentru o și mai strânsă cooperare între țările noastre. România, bogată în resurse naturale și resurse umane, și Coreea, bogată în tehnologie și know-how, pot maximiza sinergiile dintre ele printr‑o relație mult mai dezvoltată. Pentru că în 2020 se împlinesc 30 de ani de relații diplomatice, ambasada va face toate eforturile pentru a duce relația bilaterală la un alt nivel.
Cât de strânsă este cooperarea economică dintre cele două țări și cum o putem îmbunătăți?
Avem o relație economică activă, care a continuat să crească de-a lungul anilor. Trebuie menționat aici că Daewoo, unul dintre cele mai mari conglomerate coreene, a fost una dintre primele companii străine care au investit în România, în industria navală și cea a producerii de automobile. În 2018, volumul schimburilor comerciale a fost în jur de 1 miliard de dolari, în creștere de 50 de ori mai mult față de acum 30 de ani. Produsele de schimb sunt vehiculele, componentele auto și cele mecanice. De asemenea, investițiile coreene în România au crescut continuu și au atins valoarea de 1,1 miliarde de dolari. Principalele domenii în care s-au investit sunt în industria automobilelor, IT și energiei regenerabile. Sunt 260 de companii coreene în România. În următorii ani, diversificarea ariilor de cooperare economică va fi de o importanță vitală pentru a îmbunătăți relația în sectorul economic. Pentru a ajunge la acest rezultat, este nevoie să fim conștienți de meritele celor două țări și să explorăm modalități pentru a maximiza acțiunile noastre comune. Sunt multe domenii care au un potențial uriaș pentru a coopera – și aș numi aici energia nucleară, infrastructura și agricultura, de exemplu.
“România, bogată în resurse naturale și resurse umane, și Coreea, bogată în tehnologie și know-how, pot maximiza sinergiile dintre ele printr-o relație mult mai dezvoltată.” – Kim Yong-Ho, ambasadorul Republicii Coreea la București
Care este viziunea Coreei de Sud legată de ceea ce se întâmplă în țară și la nivel global?
Principalul interes al guvernului coreean este de a fundamenta pacea în Peninsula Coreeană și de a contribui la dialogul de pace și stabilitate pe termen lung în Asia de Nord-Est. Guvernul coreean a continuat dialogul cu Coreea de Nord și va găsi o cale pentru o denuclearizare completă și care să conducă la pace permanentă în peninsulă. În această privință, Coreea și România au conlucrat îndeaproape de-a lungul anilor. Mai mult, Coreea intenționează să se concentreze pe prosperitatea comunităților din Peninsula Coreeană, din Asia de Est, dar și parteneriate de lucru cu vecinii săi de-a lungul întregii Asii. Între timp, prin politica New Southern inițiată de președintele Moon Jae-in, în perioada 25-27 noiembrie au avut loc la Busan summitul comemorativ ASEAN – Republica Coreea și summitul Mekong – Coreea, care au aniversat 30 de ani de parteneriat cu ASEAN și care vor deservi drept o oportunitate pentru a fundamenta relațiile în cadrul acesteia.
Ce înseamnă parteneriatul strategic între țările noastre?
Parteneriatul oferă un cadru pentru întărirea cooperării bilaterale pe toate fronturile. Declarația comună adoptată în 2008 stipulează că țările noastre vor continua să extindă relațiile politice, economice, sociale și culturale și să coopereze și la nivel internațional. În 2010, declarația Comună a fost urmată de un plan de acțiuni concret, iar în cadrul acestui plan avem consultări regulate legate de modul de lucru și de cooperarea pe fiecare domeniu. Cu ocazia aniversării celor 30 de ani de relații diplomatice, cele două țări doresc să întărească acest parteneriat strategic, prin vizite la nivel înalt.
Este singurul parteneriat de acest fel pe care România îl are cu o țară din Asia. De ce această relație specială între țările noastre?
Într-o perioadă relativ scurtă de timp de la stabilirea relațiilor diplomatice, cooperarea economică dintre cele două țări a crescut în mod remarcabil, volumul schimburilor economice fiind în creștere de 50 de ori. Mai mult, guvernele țărilor noastre au dezvoltat o relație foarte bună, care poate fi explicată prin activitatea intensă, așa cum sunt vizitele la nivel înalt, de exemplu. Traian Băsescu a vizitat Coreea de patru ori – în 1994, 2005, 2008 și 2012, iar Roh Moo Hyun, fostul președinte al Republicii Coreea, a vizitat România în 2006. Ambele țări au realizat că au multe domenii de cooperare, dată fiind relația apropiată politică și economică. Aceasta a dus la stabilirea parteneriatului strategic, iar țările noastre vor continua eforturile pentru a dezvolta acest parteneriat.
La prezentarea scrisorilor de acreditare, ați menționat dezvoltarea relației economice. Cum vedeți această relație?
Există un potențial foarte mare pentru a extinde și diversifica cooperarea economică. În mod special, companiile coreene au un mare interes în participarea la proiectul centralei nucleare, dar și în cadrul proiectelor de modernizare a infrastructurii – metrou, autostrăzi și tramvaie. Participarea la aceste proiecte importante nu este doar un punct de cotitură, dar va avea efect și în cadrul altor domenii de cooperare economică, ceea ce va aduce mai multe companii coreene aici, care își vor extinde prezența în România.
Care sunt dosarele de politică externă în care Coreea colaborează cu România?
Coreea și România împărtășesc aceleași valori comune, precum economia de piață și democrația. Din acest motiv, relația noastră bilaterală a fost extinsă și la nivelul cooperării la nivel internațional. România a fost un partener de încredere al Coreei pentru atingerea păcii și securității în Peninsula Coreeană și în alte dosare multilaterale. Membru al OCDE din 1995, Coreea sprijină în mod activ candidatura României pentru a deveni parte a OCDE. Țările noastre au aceeași viziune în diferite dosare precum drepturile omului, nonproliferare, securitate cibernetică etc. În ultimii ani, țările noastre au lucrat împreună în cadrul multor inițiative multilaterale precum Procesul Varșovia sau Comunitatea Democrațiilor (România exercită Președinția Comunității Democrațiilor în perioada 2019-2021).
Cum văd companiile coreene mediul economic din România?
Companiile văd potențialul economic foarte mare al României. Ca una dintre cele mai mari și în creștere economii din Europa Centrală, România are resurse umane foarte bine pregătite, resurse naturale, o piață internă foarte mare, datorită dimensiunii sale și populației și este localizată strategic pentru a conecta Asia de Europa. În mod special, ca parte a UE, România este văzută ca o punte de legătură pentru companiile coreene care vor să își extindă prezența în Europa. Cu toate acestea, este adevărat că prezența companiilor coreene în România este mai mică comparativ cu alte țări din Europa Centrală, precum Polonia și Ungaria. Modernizarea infrastructurii de transport – în special a autostrăzilor și îmbunătățirea predictibilității legislației și reglementărilor referitoare la investiții, dar și a politicilor economice vor ajuta în mod clar companiile coreene să își extindă investițiile în România.
Care sunt provocările ambasadei?
Mulțumită ospitalității poporului român și a cooperării foarte strânse cu guvernul, ne simțim bineveniți și confortabili să ne desfășurăm activitatea aici. Ne dorim să aducem cele mai bune rezultate pentru ambele țări, având în minte interesul național, chiar dacă avem o prezență relativ mică aici, în termeni de dimensiune a ambasadei.
Care sunt principalele elemente ale misiunii diplomatice în perioada următoare?
Coreea și România vor aniversa 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice anul viitor. Este prioritatea mea numărul 1 pentru a utiliza această oportunitate de a duce cooperarea bilaterală la un alt nivel, atât în termeni politici și economici, cât și de a extinde parteneriatul strategic. De asemenea, sunt un adept al diplomației publice și pun foarte mare accent pe aceasta, iar scopul este să pot ajunge la mințile și sufletele oamenilor. Voi continua să interacționez și să comunic cu poporul român prin organizarea de diferite evenimente culturale și să vitalizăm evenimentele deja existente. Am organizat cu mare succes diferite evenimente, precum K-Lovers Festival, Korean Jazz Night în București în noiembrie și Korean Movie Night în București, Timișoara și Iași prin difuzarea filmului coreean “Parazit”, care a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2019. De asemenea, ambasada este prezentă și în social media, prin propria pagina de Facebook, pentru a ajunge la poporul român.
credit foto: Vali Mirea
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 338 (15 decembrie 2019 – 15 ianuarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz