Parcul Kiseleff, transformat în exemplu de bune practici
Reading Time: 3 minuteParcul Kiseleff găzduiește, între 21 și 31 august 2024, o serie de evenimente interdisciplinare unde specialiști din diverse domenii, tineri profesioniști și membri ai societății civile își unesc forțele pentru a crea un model de bune practici în gestionarea parcurilor și grădinilor istorice. Aceștia vor colabora în cadrul unor ateliere teoretice și practice, concentrându-se atât pe identificarea și analiza valorii culturale, cât și pe evaluarea atentă a vegetației, cu un accent deosebit pe arbori și arbuști.
Eforturile de inventariere și de conservare a monumentelor istorice din România s-au intensificat în ultimii ani, iar la intersecția dintre patrimoniu construit și natură există locuri precum Parcul Kiseleff, prima grădină publică din București și una dintre cele mai vechi din România, monument istoric. Pentru a sublinia importanța acestui parc în istoria Bucureștiului și a patrimoniului peisager din România, dar și pentru a încuraja dezvoltarea unei rețele profesionale și civice la nivel național – rețea care să ofere atenția necesară și altor spații similare din țară, lansăm „Agora Kiseleff • Patrimoniu, Registru Verde, Comunitate”. Proiectul cultural îmbină cercetarea cu tehnologia de ultimă oră, managementul cultural cu activități practice și educative, propunând o serie de evenimente dedicate atât profesioniștilor în domenii conexe patrimoniului cultural imobil, cât și publicului larg.
Astfel, pe parcursul a zece zile va avea loc un workshop interdisciplinar unde participanții – angajați din administrația publică, specialiști din diverse domenii, tineri profesioniști, membri ai grupurilor de inițiativă civică etc. – vor lucra împreună pentru a analiza situația existentă, pentru a genera și verifica ipoteze de lucru, precum și pentru a găsi soluții care să rezolve anumite probleme regăsite sau care să pună în valoare aspectele pozitive ce au fost identificate. Proiectul este un parteneriat între ARCHÉ și AsoP București (Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială București – Ilfov), sprijinit de organizații prestigioase, precum Institutul Național al Patrimoniului sau Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – București, și beneficiază și de prezența unor renumiți experți internaționali, cu o vastă experiență în inventarierea, gestionarea și monitorizarea spațiilor verzi. #AgoraKiseleff se bazează pe rezultatele obținute în cadrul proiectului „Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România” (RVPK) şi include ateliere teoretice și practice care vor aduce un impuls important în restaurarea grădinilor istorice și gestionarea a două paliere esențiale de vegetație: arborii și arbuștii.
Instrumentul de tip „Registru Verde” dezvoltat și testat în cadrul acestui proiect pilot va permite gestiunea corespunzătoare a spațiilor verzi, inclusiv a celor care au un grad de complexitate ridicat, reprezentate de parcuri și grădini istorice de importanță regională, națională sau chiar internațională.
Datele și informațiile obținute vor deveni apoi parte a unei expoziții itinerante care va acorda o atenție deosebită prezentării rezultatelor și impactului workshopului interdisciplinar #AgoraKiseleff, în vederea sensibilizării și mobilizării unui public mai larg pentru susținerea conservării patrimoniului peisager.
Pe data de 28 august va avea loc un webinar gratuit deschis publicului larg, care va oferi participanților o experiență interactivă, într-un mediu educativ și captivant, beneficiind de traducere simultană engleză-română și română-engleză, pentru a atrage invitați și participanți ce provin din medii culturale și lingvistice diferite. Acest eveniment online va cuprinde un dialog constructiv între specialiști și cetățeni, în cadrul căruia va fi prezentat procesul de management al spațiilor verzi, pornind de la inventarierea vegetației (Registru Verde), până la elaborarea unei strategii durabile pentru regenerarea, reabilitarea, revitalizarea și extinderea/dezvoltarea rețelei de spații verzi. Se va prezenta inclusiv întregul spectru al activităților de întreținere necesare. Mai multe detalii despre webinar se găsesc aici: https://asop.org.ro/webinar-instrumente-de-tip-registru-verde/.
Data de 31 august este o zi deschisă publicului larg, cu o conferință de presă în prima parte a zilei, urmată de un eveniment special de explorare a Parcului Kiseleff: oportunitate de a descoperi, înțelege și aprecia bogăția culturală a acestui spațiu emblematic. În a doua jumătate a zilei, este programat un concert extraordinar de pian susținut de Ștefan Vârtejaru, absolvent al École Normale de Musique de Paris cu distincția Diplôme Supérieur de Concertiste, șef de promoție al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și actualmente masterand KMH-Stockholm, ca parte a programului de elită „Edsberg” al instituției. Programul concertului va include lucrări de Claude Debussy, Maurice Ravel, Emil Sjögren, Béla Bartók și Sigismund Toduță.
Proiectul marchează o premieră, reunind într-un efort comun reprezentanți ai administrațiilor publice, ai comunităților locale, profesioniști și organizații importante din domeniul patrimoniului cultural și peisager. Scopul acestui demers este de a oferi un model de bune practici în utilizarea Registrului Verde, un instrument esențial pentru prevenirea degradării spațiilor verzi, gestionarea parcurilor istorice și reducerea riscului de accidente în rândul celor care frecventează aceste zone.
„Agora Kiseleff • Patrimoniu, Registru Verde, Comunitate” este un proiect cultural implementat de Asociația ARCHÉ și Asociația Peisagiștilor din România (AsoP București), prin proiectul „Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România” (RVPK) selectat în cadrul #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare, dezvoltat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului și Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, cu sprijinul Grupului de Iniţiativă Civică Cişmigiu, Rețelei EPLUG (European Platform for Urban Greening), Fundației WorldSkills Romania, Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești, Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Ordinului Arhitecților din România și Uniunii Arhitecților din România.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz