Stiri

Parcul fotovoltaic Doicești care va alimenta centrala nucleară SMR a fost pus în funcțiune

Reading Time: 4 minute

A fost pus în funcțiune noul parc fotovoltaic Doicești – Șotânga, cu o putere instalată de 80 MW, parte a complexului energetic de la Doicești, care va include și prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa, a doua după SUA. Complexul energetic de la Doicești va demonstra complementaritatea celor două surse curate de energie – nucleară și regenerabilă – și va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o nouă viziune asupra surselor de generare pentru Sistemul Energetic Național al viitorului.


Complexul energetic de la Doicești este soluția sustenabilă care repune deja în circuit o suprafață extinsă din depozitele de cenușă rezultate din exploatarea fostei centrale electrice pe cărbune din Doicești, prin utilizarea acestora pentru parcul fotovoltaic. În viitor, întreg amplasamentul va fi reutilizat pentru funcționarea centralei cu reactoare modulare mici, un exemplu pentru reintroducerea în sistem și reutilizarea pentru producția de energie, de data aceasta curată, a fostelor centrale pe cărbune.


Noul parc produce energie verde prin intermediul a peste 123.000 de panouri bifaciale monocristaline cu o durată de viață de 25 de ani, fiind construit pe o suprafață de peste 115 hectare, cu o capacitate instalată de 80 MW. Parcul fotovoltaic este racordat la Sistemul Energetic Național prin cele două stații de transformare 110/20 kV Șotânga și Doicești.


Energia produsă în centralele fotovoltaice va asigura puterea necesară tuturor echipamentelor și utilajelor folosite în execuția viitoarei Centrale SMR de la Doicești, precum și energia necesară asigurării serviciilor interne ale Centralei SMR, după punerea acesteia în funcțiune.


Pentru amplasamentul parcului, au fost realizate lucrări de stabilizare a depozitelor de cenușă rezultate din exploatarea cărbunelui, cu respectarea legislației din domeniul protecției mediului ale Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). În proces s-au respectat standardele de izolare a fostelor depozite, folosindu-se geotextile biodegradabile și un strat de pământ, pentru a împiedica contactul resturilor de cenușă cu mediul înconjurător.


Odată cu maturizarea proiectului SMR, parcul fotovoltaic va intra în patrimoniul RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea tehnologiei SMR în România.


“Complexul Energetic nuclear – fotovoltaic de la Doicești marchează încă o bornă din parcursul planificat al proiectului care, pe lângă asigurarea de energie verde și siguranța în alimentarea șantierului, aduce și mai multă încredere investitorilor acestui proiect. ”, a declarat Teofil Mureșan, CEO E-INFRA.


„Proiectul Complexului Energetic de la Doicești este un exemplu de colaborare națională și internațională în vederea dezvoltării unui model de viitor pentru generarea de energie curată, sustenabilă, care să ofere multiple beneficii pentru comunitate și pentru mediul economic-industrial. Noul complex energetic va demonstra nu numai complementaritatea acestor două surse de energie curată, nucleară și fotovoltaică, dar va aduce și multiple beneficii socio-economice în zonă. Prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă și eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doicești un adevărat hub industrial, cu potențialul de a atrage noi investitori în zona. România are aproape 27 ani de experiență în operare sigură în domeniul nuclear, suntem pe locurile 1 și 3 în ceea ce privește factorul de capacitate, din peste 440 reactoare în operare la nivel global, avem un reglementator experimentat și o industrie pregătită să contribuie la dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici. Avem toate atuurile să dezvoltam un proiect sigur, eficient, care să pună România, și implicit Doicești, pe harta mondială a proiectelor energetice ale viitorului.”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General S.N. Nuclearelectrica SA.


Colaborăm strâns cu autoritățile și comunitatea locală pentru a asigura o dezvoltare transparentă și durabilă a amplasamentului de la Doicești, din dorința de a transforma zona într-un hub energetic cu valoare adăugată pentru comunitate. Energia produsă în centralele fotovoltaice va contribui, alături de energia produsă de viitoarea Centrală SMR de la Doicești, la dezvoltarea socio-economică a zonei, la bunăstarea populației, precum și la creșterea securității energetice a României și la reducerea emisiilor de CO2, a declarat Marius Dănilă, CEO RoPower.

RoPower Nuclear SA, societate înființată de către Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL, este compania de proiect pentru dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești.
RoPower combină expertiza celor doi acționari – mamă și are ca obiectiv, alături de partenerii NuScale, implementarea cu succes a reactoarelor modulare de mici dimensiuni pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, respectând cele mai înalte standarde și reglementări naționale și internaționale.


Amplasamentul fostei termocentrale Doicești a fost selectat ca locație candidată în urma studiilor preliminare realizate cu fonduri în valoare de 1.2 milioane dolari primite de la USTDA la începutul anului 2021. Studiile au analizat potențialele locații din România pentru amplasarea reactoarelor modulare mici și diferite tehnologii SMR avansate. Studiul se numește: “Small Modular Reactor (SMR) Long-Term Development Plan: Siting Selection and Technology Study” și poate fi solicitat către USTDA, finanțatorul proiectului

În prezent, RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea centralei SMR în România şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design), un studiu amplu menit să verifice în detaliu amplasamentul candidat preferat de la Doicești. Acest studiu constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România. În cadrul studiului FEED sunt aplicate de asemenea recomandările AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

Compania Națională „Nuclearelectrica” S.A. este compania națională din România care produce electricitate, căldură și combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori București în 2013.


SN Nuclearelectrica SA operează două unități nucleare CANDU de la CNE Cernavoda, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.


Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția de energie fără carbon din România.

Nova Power & Gas este o companie privată din România, activă pe piața de energie electrică și gaze naturale din 2007. Pe lângă faptul că este distribuitor și furnizor de energie electrică și gaze naturale, compania este un producător de energie verde, cu accent pe dezvoltarea de centrale electrice regenerabile. Nova Power & Gas este membră a E-INFRA, un grup românesc de infrastructură specializat în proiecte de infrastructură energetică, civilă și de telecomunicații, cu peste 26 de ani de experiență de succes în livrarea de proiecte de anvergură, atât la nivel național, cât și internațional. Grupul E-INFRA a fost implicat în dezvoltarea și implementarea unor proiecte majore de infrastructură, demonstrând rezultate de înaltă calitate.

Cristi Dorombach

Recent Posts

OMV Petrom va livra combustibil sustenabil pentru TAROM

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, și TAROM, compania națională de transport aerian a…

3 minute ago

Vacanțe în ofertă la Black Friday. Unde poți ajunge cu 299 de euro

Fabrica de Vacanțe, parte a Grupului Aerotravel, lansează cea mai așteptată campanie a anului, Black Friday 2024, cu reduceri de…

8 minute ago

Prețul chiriilor continuă să crească. Majorări de 12% în octombrie 2024

Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă,…

13 minute ago

Peste 42.000 de vizitatori la Indagra & Indagra Food 2024

INDAGRA & INDAGRA FOOD a adus la ROMEXPO peste 42.000 devizitatori specialiști și public larg. Evenimentul organizat de ROMEXPO, în…

34 de minute ago

Angajatorii s-au pregătit pentru Black Friday și pentru sărbători: numărul total de joburi din piață a crescut cu peste 15% în ultima lună

Aproape 30.000 de joburi noi au fost postate de la începutul lunii octombrie, în creștere cu mai mult de 15%…

2 ore ago

Efectul Black Friday: „Am mobilizat toate departamentele și, spre seară, aproape toată lumea din firmă procesa comenzi, ca să putem face față”

O singură zi înseamnă luni de pregătire pentru mulți dintre selleri din eMAG Marketplace. Pentru Kettler România Wellness Solutions pregătirile…

4 ore ago