Management Stiri

Paradoxul european

11 sept. 2014 2 min

Paradoxul european

Reading Time: 2 minute

Motoarele economiei Europei, Germania si Franta nu au reusit sa inregistreze cresteri in cel de-al doilea trimestru, in timp ce, la periferia zonei euro, in Portugalia si Spania, se observa usoare cresteri. Pana nu cu mult timp in urma, una dintre oile negre ale “familiei” europene, Spania a inregistrat o crestere de 0,6% de la trimestru la trimestru, aceasta fiind cea mai rapida din ultimii cinci ani, dupa cum arata o analiza realizata de PwC si data astazi publicitatii. In acelasi timp, economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% fata de trimestrul anterior, Italia a intrat in recesiune pentru a treia oara din anul 2008, iar Franta are parte de al doilea trimestru consecutiv de stagnare.

 “Ne asteptam ca economia Germaniei sa revina pe crestere in trimestrul trei, luand in calcul faptul ca ultima contractie s-a datorat unor factori conjuncturali – un prim trimestru foarte puternic si o escaladare a situatiei din Ucraina – in timp ce fundamentele economiei germane raman puternice. Suntem putin optimisti cand vine vorba de celelalte tari care formeaza ‘nucleul’ Zonei Euro”, a declarat Richard Boxshall, economist-sef la PwC.

Cresterile inregistrate de economia Spaniei s-au reflectat in scaderea ratei somajului, care a fost in continua scadere de la finele anului trecut. Mai mult, de la intreaga periferie a Zonei Euro se asteapta si in trimestrul a treilea rezultate la fel de bune, tinand cont si de sezonul turistic foarte reusit. Pe baza analizei, economistii PwC au revizuit in scadere proiectiile de crestere pentru Zona Euro in 2014, de la 1,1% la 0,8%, avand in vedere slabiciunile celor trei tari din nucleul Eurozonei.

Dincolo de ocean, in SUA, perspectivele de crestere economice sunt optimiste, avand in vedere ca o crestere a ratei dobanzii de politica monetara a Rezervei Federale (FED) este asteptata abia in anul 2015. Cu toate ca din cauza rezultatelor ingrijoratoare din primul trimestru inregistrate de cea mai mare economie a lumii – economia SUA s-a contractat cu 0,5% fata de ultimul trimestru al anului 2013 si cu 2,1% fata de acelasi trimestru al anului trecut – au existat o serie de ingrijorari. Aceasta scadere a fost totusi rezultatul unor factori conjuncturali cum ar fi iarna lunga si foarte aspra precum si ajustarile stocurilor firmelor. Cresterea estimata pentru cel de-al doilea trimestru a fost insa mult mai buna, 1% crestere fata de trimestrul anterior si o rata anualizata de crestere de 4,2% sustinuta in principal de consumul privat si de o refacere a stocurilor.

 “Am anticipat in prognozele noastre aceasta redresare si ne mentinem estimarea privind o crestere economica de 2,1% in SUA in 2014, care ar urma sa se accelereze pana la 3% in 2015. Excluzand ipoteza unor socuri externe majore, ne asteptam ca FED sa inceteze achizitia de active si programul de relaxare cantitativa pana la sfarsitul acestui an. Dupa care ne asteptam ca FED sa inceapa un ciclu de crestere a ratei dobanzii de politica monetara din a doua jumatate a anului 2015”, a conchis Richard Boxshall. 

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: