Oscar Downstream și World Vision România sprijină tinerii din mediul rural să finalizeze studiile universitare
Reading Time: 3 minuteOscar Downstream se alătură proiectului „Vreau la facultate”, cu o contribuție financiară de peste 40.000 de euro, prin care vor fisprijiniți 30 de tineri din comunități vulnerabile din mediul rural și preorășenesc să finalizeze studiile universitare și să facă performanță.
Unu din trei tineri din mediul rural se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-i susține la facultate, iar 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, costurile pentru o chirie fiind prea mari raportate la bugetele lor familiale, conform unui sondaj realizat de Fundația World Vision România. Tot legat de situația materială, aproape 78% dintre adolescenți sunt îngrijorați de nivelul tot mai ridicat al prețurilor.
În același timp, 80% dintre adolescenții de la sate și alte comunități dezavantajate își doresc să ajungă la facultate, însă fiind preocupați de aspectele financiare, 65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, se arată în același studiu al fundației.
Astfel, World Vision România în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai a lansat în luna octombrie, proiectul-pilot „Vreau la facultate – UBB&WVR Academy”, prin intermediul căruia se oferă un pachet educațional complex pentru studenți, sprijinindu-i pe aceștia să aibă cel mai bun start în carieră și în viață.
Necesitatea proiectului vine ca răspuns la nevoia acută a absolvenților de liceu din mediul rural de a fi sprijiniți în continuare la universitate, deoarece tinerii întâmpină dificultăți de ordin material, precum cheltuieli legate de transport, dar și pentru materiale educaționale sau îmbrăcăminte și alimente.
Oscar Downstream se alătură proiectului „Vreau la facultate”, cu o contribuție financiară de peste 40.000 de euro, prin care vor fisprijiniți 30 de tineri din comunități vulnerabile din mediul rural și preorășenesc să finalizeze studiile universitare și să facă performanță.
„Prin platforma România Tot Înainte, continuăm să facem ceea ce știm noi mai bine: să-i alimentăm pe cei care mișcă lucrurile în direcția cea bună. Iar World Vision Romania asta face. Credem în puterea colaborării și în impactul pozitiv pe care îl putem avea împreună. Prin proiectul „Vreau la facultate” oferim oportunități și resurse pentru tinerii aflați în comunitățile vulnerabile, pentru accesul la educația superioară, finalizarea studiilor universitare și avansarea către cariere promițătoare’’
Nicolae Bănică, CEO Oscar Downstream
‘’România Tot Înainte” este mai mult decât o inițiativă, este o platformă care amplifică munca celor care fac bine în țara aceasta. Alimentând eforturile acestora, ne propunem să aducem un impact real în comunități și să demonstrăm că schimbarea pozitivă este posibilă’
Luiza Dumitru, Communication & Marketing Director Oscar Downstream.
“Tinerii din mediul rural au nevoie de suport pentru a putea să reușească în viață, de multă încredere ca să se înscrie la facultate și bineînțeles de sprijin financiar pentru a face față costurilor pe care le presupune facultatea și pentru a-și finaliza studiile universitare. Totodată, pentru ei este important să întâlnească oameni dedicați care să-i motiveze și să-i ghideze în viața de adult, împărtășindu-le propriile experiențe de succes. Tinerii au nevoie de încurajări constante și să simtă că cineva crede în ei, pentru a se dezvolta și pentru a-și atinge potențialul, de aceea am integrat un program de mentorat.”
Mihaela Nabăr, Director Executiv al World Vision România
Pachetul educațional complex pentru studenții din mediul rural cuprinde:
- 10 Workshop-uri tematice – gestionarea timpului, scriere academică, gestionarea taskurilor, motivație sau gestionarea stresului. Workshop-urile vor fi susținute de psihologi din cadrul Centrului de formare UBB, până la finalul anului universitar.
- 1 Program de mentorat și orientare în carieră – vor fi realizate sesiuni individuale de mentorat, de consiliere școlară/socială și vocațională, în funcție de nevoile studenților, pe durata a minim 6 luni. Mentorii sunt profesori universitari, studenți admiși la studii doctorale sau de masterat din cadrul UBB. Până în prezent au fost incluși în program zeci de mentori, selectați în funcție de profilul studentului și al mentorului, urmărindu-se o compatibilitate cât mai mare între mentor și student
- Dispozitiv electronic– asigurarea unui dispozitiv performant pentru procesul de învățare și studiu, precum și acces la internet pentru elevii care nu locuiesc în căminele universității.
- Tabăra de vară – workshop-uri și ateliere de interes pentru studenți, cu agendă dedicată și invitați relevanți pentru domeniu și pentru beneficiarii proiectului.
- Acoperirea unor cheltuieli necesare (transport, cazare la cămin, materiale educaționale etc.). Sprijinul financiar asigurat este de 400 lei/student.
“Acest proiect pentru mine reprezintă o modalitate de a interacționa cu alți studenți pentru a împărtăși experiențe, cunoștințe și realizări, dar și posibilitatea de a cunoaște persoane noi. Pe lângă aceste prietenii pe care le putem lega, ni se oferă posibilitatea să participăm la workshop-uri pentru dezvoltare personală. Din punctul meu de vedere, aceste activități au un rol important în societate, în special în rândul tinerilor, întrucât reușesc să îi ghideze în alegerea unei posibile cariere și mai mult de atât ne scot din zona noastră de confort pentru a avansa, a învăța continuu și a ne dezvolta atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, prin managementul timpului, a banilor, controlul emoțiilor, eficientizarea metodelor de învățare, etc.” a declarat Felicia, studentă în cadrul proiectului.
Principalele criterii de selecţie a tinerilor în programul „Vreau la facultate”,sunt reprezentate de venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2024-2025 la facultate şi deschiderea studentului și a familiei în vederea participării la activitățile de educație non-formală organizate în cadrul programului.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz