Interviuri Sustenabilitate

Orașe sustenabile cu ajutorul metaversului

20 nov. 2023 4 min

Orașe sustenabile cu ajutorul metaversului

Reading Time: 4 minute

Impactul tehnologiei devine vizibil rapid într-o varietate de industrii, iar dezvoltarea de orașe mai durabile reprezintă o direcție în care inteligența artificială (AI) și metaversul pot avea un impact semnificativ. Am discutat cu dr. Christina Yan Zhang, CEO la The Metaverse Institute, despre potențialele soluții aduse de tehnologie.

Cum credeți că tehnologiile emergente pot contribui la crearea de orașe verzi și la o mai bună calitate a vieții?

Există numeroase moduri în care acest lucru se poate întâmpla. Spre exemplu, în ceea ce privește energia regenerabilă, tehnologiile emergente, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene, pot ajuta orașele să-și genereze propria energie curată. De asemenea, rețelele inteligente și clădirile eficiente din punct de vedere energetic ajută orașele să își diminueze consumul de energie.

Vehiculele electrice și mașinile autonome contribuie la reducerea congestionării traficului și a poluării aerului în orașe, iar instalațiile de transformare a deșeurilor în energie și instalațiile de reciclare reduc producția de deșeuri și îmbunătățesc ratele de reciclare. Totodată, big data și AI pot ajuta orașele să ia decizii mai bune de planificare urbană, ceea ce duce la crearea unor orașe mai durabile și mai locuibile. Există orașe care au implementat tehnologii emergente pentru a crea orașe verzi în întreaga lume, precum Copenhaga, Singapore și San Francisco.

Ele au luat măsuri ce țin de vehicule electrice, panouri solare și rețele inteligente, coduri ecologice de construcție și stații de încărcare pentru vehicule electrice ori programe de compostare la nivel de oraș și sisteme de transport inteligent.

Christina Yan Zhang 1

Care sunt principalele beneficii pe care le aduce metaversul în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții și a mediului?

Inovația este un motor esențial pentru dezvoltarea soluțiilor durabile, permițându-ne să creăm produse, servicii și procese noi, care sunt mai eficiente, mai prietenoase cu mediul și mai responsabile din punct de vedere social. Metaversul aduce cu sine numeroase beneficii în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții și protejarea mediului înconjurător, având potențialul de a oferi oamenilor acces la învățare și formare de înaltă calitate de oriunde din lume. Studenții au acces la cursuri și ateliere virtuale, iar angajații dobândesc noi competențe într-un mediu virtual.

De asemenea, metaversul oferă noi modalități de socializare și interacțiune pentru persoanele cu dizabilități, care pot participa la concerte virtuale, evenimente sportive și îi pot întâlni pe cei dragi în lumi virtuale, fără grija barierelor. În ceea ce privește sustenabilitatea, metaversul are potențialul unei contribuții semnificative. Prin furnizarea unor alternative virtuale la activitățile din lumea reală, precum conferințe și evenimente virtuale, acesta poate reduce necesitatea călătoriilor, diminuând astfel emisiile de carbon, printre altele. Pentru creșterea eficienței și productivității, companiile pot utiliza căști de realitate virtuală pentru instruirea angajaților sau pentru colaborarea la proiecte, economisind timp și bani, cu un impact redus asupra mediului. 

Există domenii în care metaversul și AI au potențialul de a perturba paradigmele existente? 

Sunt numeroase industrii în care metaversul își poate aduce aportul. De exemplu, în furnizarea de asistență medicală, pacienții se pot consulta cu medicii de la distanță, iar chirurgii pot efectua intervenții chirurgicale complexe folosind căști de realitate virtuală. Cetățenii pot folosi metaversul pentru a accesa serviciile guvernamentale de la distanță sau pentru a participa la audieri publice virtuale. Totodată, există și potențialul de a schimba modul în care cumpărăm.

Oamenii au posibilitatea să probeze haine virtual înainte de a le cumpăra sau să vadă proprietăți virtuale înainte de a lua decizii de achiziție. În producție, companiile pot proiecta și testa produse virtual înainte de a le construi ori pot crea fabrici virtuale și linii de producție. În ceea ce privește inteligența artificială, există o serie de domenii specifice în care aceasta are potențialul de a perturba paradigmele existente și de a aduce inovații semnificative.

AI poate revoluționa asistența medicală prin îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului bolilor, dezvoltării de noi medicamente și terapii ori prin îngrijire personalizată a pacienților. Transportul poate fi mai sigur, mai eficient și mai accesibil, cu ajutorul mașinilor și camioanelor autonome, care diminuează accidentele de trafic și aglomerația. Optimizarea fluxul de trafic și reducerea emisiilor sunt alte beneficii de luat în considerare.

Producția devine mai eficientă, productivă și durabilă, prin roboți care pot îndeplini sarcini mai eficient decât oameni, iar optimizarea proceselor de producție reduc deșeurile și emisiile. Sistemele de instruire bazate pe inteligență artificială oferă elevilor oportunitatea de a învăța în propriul ritm, iar noi instrumente și resurse educaționale pot face învățarea mai captivantă și mai eficientă. 

Cum vedeți viitorul metaversului și ce impact credeți că va avea asupra modului în care trăim și lucrăm?

Viziunea mea despre viitorul metaversului este că acesta va deveni o parte omniprezentă și integrantă a vieții noastre. Acesta nu va înlocui niciodată lumea noastră fizică. În schimb, ne vom obișnui treptat cu o experiență combinată, în care lumile digitale și fizice coexistă și se completează reciproc. Va fi un loc în care ne putem conecta cu oameni din întreaga lume și vom experimenta lucruri care nu ar fi posibile în lumea reală.

Pentru sarcinile care sunt prea periculoase, costisitoare sau inaccesibile în lumea fizică, putem experimenta asta în 3D prin diferite interfețe de utilizator captivante în lumea digitală 3D. Metaversul ne va oferi modalități noi și inovatoare de a lucra, de a învăța, de a ne juca și de a socializa și, prin urmare, ne va face viața mai bună și mai împlinită.

Recent, am dezvoltat prima strategie în metavers centrată pe oameni din lume, Tampere Metaverse Vision 2040, în colaborare cu orașul Tampere, Finlanda, unde descriem viziunea noastră asupra modului în care ecosistemul tehnologiilor emergente legate de metavers ne va ajuta să construim viitoare orașe mai verzi. 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 378 (6 noiembrie – 6 decembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Illustration  © Merihan Said | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: