Onyx Solar: Cum se vede lumea prin geamul viitorului
Reading Time: 4 minutePanourile fotovoltaice par a fi soluția potrivită pentru multe companii interesate de reducerea costurilor și de protejarea mediului, însă mai puțin cunoscute sunt geamurile fotovoltaice, o variantă ce îmbină utilitatea cu esteticul. Onyx Solar este cel mai mare producător mondial de sticlă fotovoltaică (PV) transparentă pentru clădiri. Compania spaniolă fondată în 2009 a primit peste 80 de premii acordate de organizații internaționale din întreaga lume, devenind astfel cea mai premiată companie fotovoltaică la nivel global.
Onyx Solar folosește sticla fotovoltaică pentru clădiri ca material de construcție, dar și ca material generator de energie electrică, pentru a capta lumina soarelui și a o transforma în energie electrică.
Sticla fotovoltaică transparentă este, de fapt, o sticlă fotovoltaică ce conține siliciu amorf, care oferă funcționalitate, eficiență și estetică. Acest material poate fi înlocuitorul perfect pentru sticla arhitecturală convențională plasată în clădiri, deoarece oferă aceleași proprietăți mecanice, în timp ce generează energie curată gratuită de la soare. Aceasta funcționează ca o sticlă PV convențională, diferența constând în celule solare cu peliculă subțire care sunt folosite pentru a oferi o vedere semitransparentă și uniformă.
Geamurile sunt realizate din straturi de sticlă securizată tratată termic care pot asigura aceeași izolație termică și fonică precum sticla de arhitectură convențională. De asemenea, acest produs lasă lumina naturală să treacă în același mod în care o face sticla convențională. Astfel, geamurile din sticlă fotovoltaică ar putea fi instalate înlocuind sticla convențională pe fațadele clădirilor, pereții cortină, atriumuri, copertine și podele de terase, printre alte aplicații arhitecturale.
Extindere globală
Compania își comercializează produsele în peste 60 de țări de pe cele cinci continente și a finalizat peste 400 de proiecte pentru companii precum Apple, Samsung, Hewlett-Packard, Novartis, Heineken, Coca-Cola, McDonald’s și alte multinaționale.
Aceste companii și organizații se bucură deja de beneficiile sticlei generatoare de energie în clădirile lor, iar arhitecți de top precum Gensler, Perkins+Will, KPF, HOK sau Foster+Partners specifică deja sticla Onyx Solar în proiectele lor.
Grijă pentru planetă
Compania le promite clienților că, prin instalarea sticlei Onyx Solar, aceștia vor contribui la 10 din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Geamurile fotovoltaice ajută la reducerea consumului de energie electrică prin optimizarea luminii naturale, izolația inovatoare duce la diminuarea nevoii de încălzire și răcire artificiale și, totodată, reduce emisiile de CO2 în atmosferă. Astfel, un singur metru pătrat de sticlă fotovoltaică poate ilumina până la 18 puncte de lumină și reduce 200 de kilograme de CO2 într-un an.
Mai mult, compania a lansat programul “Un mp de sticlă = Un copac”, prin care plantează un copac pentru fiecare metru pătrat de sticlă solară fotovoltaică pe care o produce. Onyx Solar își dorește, pe de o parte, să evite emisiile de CO2 în atmosferă cu sticla produsă și, pe de altă parte, să absoarbă CO2 deja emis cu copacii pe care îi plantează.
Beneficii pentru companii și mediu
Printre țările în care Onyx Solar a realizat proiecte se numără și România. Sticla de silicon cristalin instalată în București este capabilă să genereze 5.577 kWh mp pe durata de viață. Această energie este suficientă pentru a alimenta 11 puncte de lumină care lucrează patru ore pe zi și pentru a conduce 32.000 km într-o mașină electrică. Mai mult, se va evita emisia a 1.706 kg de CO2 în atmosferă, dacă acea energie ar fi generată de mixul energetic convențional din România.
„Suntem convinși de potențialul sticlei noastre fotovoltaice și credem că acesta este următorul pas în evoluția energiei solare, deoarece poate transforma clădirile în generatoare verticale de energie pentru a satisface nevoile energetice la fața locului”, a explicat Javier Perera, Global Strategic Partnership & Marketing Department la Onyx Solar.
În ceea ce privește perioada de amortizare, aceasta depinde de tipul de sticlă și locul în care se instalează. Spre exemplu, sticla fotovoltaică instalată de Onyx Solar în București poate fi amortizată în mai puțin de patru ani dacă este luat în considerare costul suplimentar evitat pentru achiziționarea unei sticle convenționale și pentru instalarea unui panou solar pe acoperișul clădirii.
Onyx Solar poate personaliza sticla 100%, astfel încât aceasta să poată fi instalată în orice fel de clădiri. Înainte de a decide să instaleze sticlă fotovoltaică, companiile ar trebui să cunoască energia pe care o consumă, posibilitățile avute în clădiri pentru a instala o sticlă fotovoltaică și nevoile tehnice și estetice (dimensiuni, grosime etc.).
Viitorul fotovoltaicelor
Fotovoltaicele se anunță a fi viitorul energiei. Ele vor avea un rol important în tranziția energetică spre o economie globală net zero. Folosind sticla fotovoltaică, orice clădire poate genera energia de care are nevoie la fața locului și poate evita creșterea facturilor la energie pe care o suferă în acest moment.
„Am instalat sticla noastră fotovoltaică în multe țări cu climate diferite, astfel încât posibilitățile sunt infinite și pot fi instalate peste tot. Încurajăm companiile să investească în energia solară, deoarece vor obține o reducere importantă a facturilor la energie și pentru că a fi prietenos cu mediu este o valoare pe care clienții și investitorii doresc tot mai mult să găsească într-un business. Astfel, o companie atentă la mediul înconjurător va avea mai mult succes”, a încheiat Javier Perera, Global Strategic Partnership & Marketing Department la Onyx Solar.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz