Antreprenori Finanțe

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Zilele Biz: Această perioadă este despre supraviețuire și dezvoltare împreună

8 nov. 2021 3 min

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Zilele Biz: Această perioadă este despre supraviețuire și dezvoltare împreună

Reading Time: 3 minute

Anul trecut, primul an al pandemiei, dar mai mult în acest an, antreprenorii români s-au confruntat cu o multitudine de probleme, atât în zona finanțărilor, dar mai ales ca stabilitate și predictibilitate a mediului economic, național sau internațional, care se confruntă, de doi ani cu o altfel de criză, fără cauze financiare directe. Se explică, astfel, de ce prima grijă a antreprenorilor, în această perioadă, extrem de volatilă, este aceea de a avea stabilitate financiară, ”iar viziunea și înțelepciunea de care trebuie să dea dovadă acum devin obligatorii”, este de părere Omer Tetik, CEO Banca Transilvania.

Nevoile financiare ale acestora, cel puțin prin prisma experienței din acești doi ani ai Băncii Transilvania, se îndreaptă mai degrabă către capitalul de lucru și fluxurile financiare continue, și mai puțin înspre investiții. Pentru că, în final, pandemia a determinat o criză de mobilitate, deci frâne cauzate de restricțiile impuse, și nu o criză financiară neapărat.

”Cei mai mulți dintre antreprenorii care s-au zbătut în această perioadă să-și mențină și chiar să-și dezvolte afacerile au fost, de fapt, foarte buni lideri și a fost vorba și despre viziune, nu doar despre vânzare”,

Sistemul financiar-bancar a fost cel chemat să susțină businessurile în România, alături de mediul guvernamental, din acest punct de vedere, programul IMM Invest, derulat pe plan local prin bănci, chiar dacă a debutat stangaci, iar apoi a fost chiar stopat o vreme, ”a însemnat o gură de oxigen pentru antreprenori”.

”Ne bucură faptul că Banca Transilvania a fost prima opțiune a clienților noștri, dar și pentru noi clienți, și pot spune că am făcut față cu brio și am acordat mii de credite, în cel mai scurt timp posibil”, explică Omer Tetik.

Despre experiența din perioada de pandemie, care nu s-a încheiat încă, șeful BT spune că a fost un examen MBA neașteptat, și pentru bancă și pentru clienți. ”Am reușit să ne apropiem mai mult unii de alții, să ne învățăm unii pe alții, să ne înțelegem mai bine unii pe alții”. De aceea, banca a rămas și va fi o variantă accesibilă și dinamică pentru servicii și produse de finanțare pe piața din România.

Ce caută bancherii la clienți

Pentru că economia națională, într-un context european și mondial delicat și foarte volatil, traversează momente complexe, în care deciziile aproape că nu mai seamănă cu experiențe anterioare, bancherii caută să fie alături de clienți, în cel mai bun și concret mod posibil. ”Îi susținem pe antreprenorii și afacerile lor, implicit, care au viziune acum și pe termen lung, de aceea aș spune că este vorba și despre solidaritate, nu doar despre o relație strictă client – bancă”, a adăugat Tetik. Antreprenorii români sunt mult mai bine pregătiți, comparativ cu ceva ani în urmă nu doar să-și administreze afacerile, dar știu și ce vor și ce să ceară de la banca ai cărei clienți sunt. Șeful BT este de părere că cele două comunități au crescut împreună, banca împreună cu afacerile-clienți și invers. Pentru că în orice relație de afaceri este vorba despre încredere, este nevoie acum de multă solidaritate, adaugă acesta.

Previziuni 2022

Volitilitatea piețelor de toate felurile, pe care tocmai o traversăm în această perioadă, va determina reașezări pe toate palierele economice și sociale, astfel că este greu de previzionat ce va urma. Părerea bancherului Omer Tetik este aceea că ”vom asista la mari schimbări”. Mai mult, ”vor veni mari schimbări, atât în zona financiar-bancară, în politica monetară, în sectorul energiei, dar și al altor piețe majore economic, care vor influența decisiv toate palierele societății”.

Dar, toate acestea, în opinia CEO-ului Băncii Transilvania, vor însemna tot atâtea oportunități de dezvoltare, fie și numai dacă luăm în considerare două aspecte: Programul Național de Reziliență și Redresare (PNNR), care va deschide oportunități de dezvoltare și de rezolvare a unor probleme acute, social și economic, pentru România. Cel de-al doilea este faptul că agricultura locală și comerțul ar putea crește nesperat, în următoarea perioadă, pe fondul dificultăților piețelor asiatice, pe aceste segmente, și este doar un exemplu.

”Miza României este, în acest context, o creștere echilibrată, cu grijă pentru fiecare cetățean”, spune Omer Tetik. Este nevoie de acces la servicii bancare, la educație și la sănătate. ”Și, nu mai puțin important, să încurajăm tinerii să rămână în țară, să construim aici, împreună”, a concluzionat Omer Tetik, , în deschiderea Zilei Antreprenoriatului la Zilele Biz, ediția aniversară 20 de ani.

Zilele Biz 2021, ediția aniversară 20 de ani, a început cu Ziua Antreprenoriatului, luni, 8 noiembrie 2021, fiind urmată de Zilele Inovației, Managementului, Marketing&Comunicar și CSR. Partenerii Zilei Antreprenoriatului au fost Banca Transilvania, Nordis Group, Siviero Maria, Adrem Group.

Despre Zilele Biz

Zilele Biz prezintă într-un maraton LIVE de 5 zile, transmis pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale revistei Biz, schimbul de idei, analizele, soluțiile și previziunile care trasează tendințele din mediul de business românesc. De 20 de ani, Zilele Biz este martorul tuturor transformărilor și evenimentelor economice și de business din România. Din 2002 și până azi, la Zilele Biz s-au format generații de profesioniști în antreprenoriat, management, comunicare și marketing. Ediția 20 a festivalului Zilele Biz este și anul acesta LIVE, într-o transmisiune gratuită pe rețelele de socializare Biz, și a avut loc la Hotel Marmorosch Bucharest.


Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: