Opinii

Oliver Perkins: Leadership în vremuri incerte

19 oct. 2020 4 min

Oliver Perkins: Leadership în vremuri incerte

Reading Time: 4 minute

Mulți dintre noi aleg să nu conteste noile circumstanțe create de pandemie și să urmeze spusele altora, când de fapt acum este timpul să luăm propriile decizii și să conducem mai mult.

Text de Oliver Perkins

Nu se acordă niciun premiu pentru faptul că ne dăm seama că trăim în vremuri fără precedent. Cu toate acestea, lucrul de care trebuie să ținem într-adevăr cont este felul în care răspundem și acționăm la lideri în timpul și pe măsură ce ieșim din criză. În opinia mea, unii dintre noi, ca lideri, nu contestăm “adevărurile”, nu facem suficient pentru a reveni la nevoile interacțiunii sociale și suntem confortabili cu setarea implicită de lucru de acasă, online, și acceptarea influenței puternice din social media. Pe scurt, este timpul să “follow less and lead more”.

Realitatea leadershipului este că existăm ca lideri pentru a trata cu incertitudinea, pentru a ne asuma riscuri, pentru a ieși în afara zonei noastre de confort și pentru a provoca statu-quo-ul și gândirea curentă. Ca lideri trebuie să ne asigurăm că cei din jurul nostru se simt în siguranță, dar și să creăm spațiile în care oamenii să crească și să evolueze.

În momente de criză, desigur, este nevoie să facem un inventar al realității, să calibrăm și restabilizăm barca, dar odată depășit acest moment trebuie să ne uitam la învățămintele din trecut cu beneficiile noului. Mă întreb dacă nu cumva am uitat acest principiu simplu de management al schimbării și în panica noastră am uitat adevăratul sens al leader­shipului. Mă întreb dacă urmăm narativul “noii normalități” prea pasivi și dacă noi conducem în adevăratul sens al cuvântului. Se pare că mulți dintre noi aleg să nu conteste circumstanțele și să urmeze spusele altora, când de fapt acum este timpul să luăm propriile decizii și să conducem mai mult. În curând se va termina anul și sunt trei decizii de bază care ar trebui să fie o prioritate pentru liderii de pretutindeni.

Să ne întoarcem la față în față

“Noua normalitate” a lucrului de acasă poate să ofere beneficii inițiale și într-adevăr sunt multe companii cu o agendă de business potrivită stării actuale. În realitate, costurile umane ale acestui statu-quo variază din punct de vedere economic, spiritual, psihologic, fizic și emoțional. Cu toții avem nevoie de interacțiune socială, chiar și cei care ne considerăm introvertiți suntem tot creaturi emoționale. Știm de asemenea că mișcarea creează emoție și trebuie să începem să ne mișcăm.

Trebuie să ne luăm precauții, desigur (distanțare fizică, purtarea măștilor, igiena mâinilor), dar trebuie să ieșim și să reîncepem să facem ceea ce oamenii au făcut ani întregi – să interacționăm mai devreme decât mai târziu. O masă la un restaurant cu prietenii este infinit superioară livrărilor la domiciliu, sentimentul de a urca într-un avion către o destinație de vacanță sau o nouă aventură depășește cu mult călătoriile virtuale, muzica live prin streaming nu se compară cu experiența senzorială a unui concert sau festival, conversațiile de luni de dimineață la o cafea cu colegii câștigă mereu în fața întâlnirilor prin Zoom, educația la clasă pentru copiii noștri oferă stimuli pe care ecranele calculatoarelor nu o pot oferi, trainingul online nu poate concura cu învățarea senzorială și experiențială pe care o avem împărțind o cameră cu alții. Inteligența emoțională și bunăstarea ­colegilor, a familiilor și a prietenilor noștri devin critice. Liderii trebuie să găsească o modalitate de a face din asta o prioritate.

Să schimbăm gândirea, să schimbăm narativul

La nivel global, pare că punctele majore de discuție sunt coronavirusul și mișcarea Black Lives Matter. Sunt, evident, lucruri importante, dar trebuie să provocăm în mod constant aceste “adevăruri”, trebuie să avem conversații raționale despre ele, modificând și adaptând conversațiile la contextul nostru. Liderii nu doar urmăresc “adevărurile” – le provoacă. Prea mulți dintre noi acceptăm lucruri fără a pune întrebări, dacă vin într-un ambalaj frumos. Ca lider trebuie deopotrivă să ținem cont de faptul că aceste două subiecte curente nu sunt singurele lucruri din lume care merită discutate. Care sunt celelalte zone care necesită atenția noastră? Dezvoltarea profesională, diferențele de gen, ­mediul înconjurător, traficul de persoane, bunăstarea animalelor, alte aspecte legate de sănătatea oamenilor, corupție, sărăcie și exploatare în toate formele. Aceste lucruri nu au dispărut, dar pare că și-au pierdut din importanță în conversațiile în trend. Este important să le păstrăm pe agenda noastră de leadership.

Nu mai dăm “like”

Un lucru care a devenit cât se poate de clar este faptul că trăim într-o lume condusă de social media, de o scanare rapidă a comunicării online, urmată de clic și like. În ultimele 6 luni, de când a început criza coronavirusului, consumul nostru de online și social media a însemnat că acele comportamente pavloviene s-au dezvoltat exponențial. Îngrijorător este și faptul că s-a intensificat prezența acelor “guru” din mediul online care ne influențează gândirea și acțiunile prin ideile lor frumos prezentate și clipurile video deștept executate. Este uimitor cât de susceptibili suntem cu toții la acest nou val de influență, în mod special în momente de incertitudine, atunci când “certitudinile” pe care alții le marketează și le vând sunt atât de convingătoare din punct de vedere emoțional. Ca un exercițiu bun de leadership – data viitoare când auziți o po­veste, vă uitați la un citat “inspirațional” sau la un video online care va sensibilizează, stați un minut și întrebați-vă ce spune cu adevărat persoana în cauză sau mesajul transmis. Perspectiva cu pricina are cu adevărat sens la un nivel rațional pentru voi? Deseori, veți descoperi că dorința de a da like sau, mai rău, de a da follow dispare. Și mai bine, căutați un pic mai adânc și cercetați istoricul, povestea din spatele omului pe care îl ascultați sau îl vedeți azi. Cercetați un pic mai adânc educația și mediul profesional, aspirațiile, credințele unor oameni precum Sinek, Maxwell, Blanchard etc. și poate perspectiva voastră de leadership se schimbă.

Suntem într-o lume în care răspunderea personală și de leadership chiar contează. Pe măsură ce negociem o ieșire din aceste vremuri tulburi, devine imperativ să ne acordăm timp și să analizăm leader­shipul pe care îl trăim și îl punem în practică atât la nivel personal, cât și profesional, fie că lucrăm de acasă sau înapoi la birou. Trebuie să reflectăm asupra impactului pe care îl avem ca indivizi și să ne luăm angajamentele necesare de a ne opri din a-i urmări pe alții și de a începe să conducem. Follow less, lead more.

Oliver Perkins este Managing Director Brainovate, o companie internațională de leadership development.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 347 (15 octombrie – 15 noiembrie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: