Finanțe

ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins România și constată starea de insolvență a societății

Reading Time: 3 minute

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

În februarie, holdingul Eurohold Bulgaria AD, care deține Euroins România prin Euroins Insurance Group AD (EIG), a acuzat într-un comunicat că asupra Euroins România are loc „un atac organizat”, în care „ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance„.

Cum justifică ASF decizia privind Euroins

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. Începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Opt abateri grave constatate de ASF la Euroins România

În 26 octombrie 2022 și 2 februarie 2023, ASF a transmis companiei două rapoarte de control. Se constată, printre altele, că estimările din planul de redresare au fost nerealiste și că există diferențe între raportările societății și situația reală.

Iată cele opt abateri majore constatate de ASF, detaliile privind fiecare dintre aceste abateri urmând a fi disponibile în decizia ASF, după publicarea în Monitorul Oficial.

  1. Societatea Euroins România a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile privind contractele de reasigurare. Potrivit analizei ASF, societatea a supraestimat veniturile din anul 2021 cu 151,5 milioane de lei și a subestimat cheltuielile cu 223 de milioane de lei. La data de 30.06.2022, veniturile erau supraestimate cu 127 de milioane de lei, iar cheltuielile subestimate cu 91 de milioane de lei. În cazul contractului de reasigurare pentru acoperirea rezervei de daune neavizate (IBNR), încheiat cu societatea EIG Re, parte a Euroins Insurance Group, societatea nu a putut proba că au fost făcute decontări între părți.
  2. La data de 30.09.2022, societatea Euroins România nu a estimat o rezervă de daună suficientă pentru a acoperi toate fluxurile de numerar viitoare, așa cum prevede legislația europeană și legislația locală.
  3. Euroins România nu a utilizat în calculul rezervei de daune neavizate (IBNR) cele mai bune practici actuariale, așa cum prevăd legislația în domeniu și normele EIOPA.
  4. Euroins România nu a aplicat propriile proceduri de calcul al rezervelor, deficitul de rezerve constatat fiind de 605 milioane lei.
  5. Nu a efectuat estimarea sumelor recuperabile din reasigurare aferente rezervei de daună pe an de accident, iar estimarea ratei de cedare în reasigurare nu s-a realizat prin referință la experiența daunelor plătite.
  6. Nu a calculat corespunzător sumele recuperabile de la reasigurători sau de la vehicule investiționale.
  7. Estimările din planul de redresare nu au fost realiste și nu acoperă deținerea în permanență a fondurilor proprii necesare pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR). La 30.09.2022, Euroins România nu deținea aceste fonduri. La 30.06.2022, fondurile necesare pentru restabilirea SCR se ridicau la 1,6 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 se ridicau la 2.19 miliarde de lei.
  8. Nu îndeplinește condițiile privind fondurile proprii de bază eligibile care să acopere cerința minimă de capital (MCR), încâlcând astfel dispozițiile articolului 95, alineatul 1 din legea 237/2015. La 30.06 2022, necesarul de fonduri pentru restabilirea MCR era de 1,25 miliarde de lei, iar la 30.09.2022 de 1,75 miliarde lei. Menționăm că legislația în vigoare prevede respectarea unor pași pentru eventualitatea în care asigurătorul își restabilește MCR. Societatea a beneficiat de toate termenele legale pentru restabilirea indicatorilor de solvabilitate, însă demersurile făcute de aceasta nu au condus la restabilirea solvabilității.

Alte detalii privind decizia ASF legată de Euroins se găsesc într-un document-sinteză publicat pe site-ul Autorității.

Team

Recent Posts

Flavours investește 600.000 de euro alături de „Transylvania College”, pentru primul său restaurant într-o școală din Cluj-Napoca

Grupul Flavours anunță deschiderea, în „Transylvania College”, a primului restaurant Stradale Carnivale amplasat într-o școală din Cluj-Napoca, marcând astfel debutul…

35 de secunde ago

​OMV Petrom începe execuția celui mai mare proiect fotovoltaic al companiei

​OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a semnat un contract de tip EPCC –…

2 minute ago

Continental Hotels estimează o creștere cu 4-6% a cifrei de afaceri pentru 2024

Continental Hotels anunță rezultate financiare pentru primele nouă luni ale anului 2024, demonstrând adaptabilitatea și reziliența lanțului hotelier în fața…

11 minute ago

Atelierul de Slăbit aniversează 8 ani și deschide al patrulea centru, cel mai mare din București

Atelierul de Slăbit, susținut de Clinica AS, a deschis în zona Timpuri Noi cel mai mare centru din București, cu…

13 minute ago

Kaufland România lansează campania de sărbători „Iubești Crăciunul? Trăiește-l fără grija prețurilor!”

Kaufland România lansează o nouă campanie de sărbători menită să sprijine bugetele familiilor în această perioadă festivă. Clienții vor avea…

33 de minute ago

Ce platforme de streaming au fost cele mai populare în România în Q3 2024

Clasamentul celor mai populare platforme de video streaming din România suferă puține modificări în Q3 față de datele înregistrate în…

2 ore ago