Stiri

OFA UGIR: Promovăm și susținem implicarea femeilor din România în toate domeniile de activitate

2 nov. 2023 3 min

OFA UGIR: Promovăm și susținem implicarea femeilor din România în toate domeniile de activitate

Reading Time: 3 minute

Pe 7 noiembrie 2023, femeile cu inițiativă sunt invitate la Conferința Internațională ”ROLUL FEMEILOR ÎN DEZVOLTAREA ROMÂNIEI”, eveniment patronat de Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România – OFA UGIR și organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, cu scopul de a dezbate și a face propuneri de îmbunătățire a prezenței femeilor în poziții de reprezentare publică.

Conferința se va desfășura începând cu ora 9.30, la Hotel Intercontinental Athénée Palace (str. Episcopiei, nr. 1-3, București).

cover conferinta Organizatia Femeilor Antreprenor din Uniunea Generala a Industriasilor din Romania OFA UGIR

„Este esențial să recunoaștem și să valorificăm contribuția semnificativă a femeilor în toate domeniile de activitate, de la educație și sănătate, până la tehnologie și antreprenoriat. Conferința Internațională ”ROLUL FEMEILOR ÎN DEZVOLTAREA ROMÂNIEI” oferă o platformă pentru dialog, schimb de experiențe și bune practici pentru egalitatea de gen și conștientizarea rolului pe care femeile îl au în societate”, spune Mirabela Miron, președinta OFA UGIR.

România și-a dublat numărul de femei în afaceri în ultimii 10 ani, însă reprezentarea lor la nivelul administrației tinde să scadă

Reprezentarea femeilor în afaceri este din ce în ce mai bună în România, ea dublându-se în ultimii 10 ani. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului analizate de specialiştii KeysFin, în ultimii 10 ani, numărul româncelor acționare sau asociate în companii active pe piața din România a ajuns la aproape 600.000 cu 11% mai mare ca cel din 2019 și cu 46% mai mare ca cel din 2013. Dacă adunăm pe lângă societăți și organizațiile de tipul PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, ajungem la aproximativ 800.000 de femei implicate direct în afaceri. Despre organizațiile neguvernamentale nu există date statistice, însă realitatea indică o proporție covârșitoare a femeilor în structurile de conducere ale acestora.

Din datele Ministerului Finanțelor, 20 % din totalul companiilor locale sunt controlate majoritar de doamne. Asta înseamnă că din totalul de aproape 167.000 de business-uri, peste 50% din capital este administrat de femei.

Prezența semnificativă a femeilor în afaceri se datorează în parte și fenomenului de coagulare a inițiativelor feminine în patronate destinate femeilor. OFA-UGIR este un patronat cu reprezentare feminină pentru mai mult de 1.000 de afaceri din toată țara. Patronatul acoperă 85% din județele țării și municipiul București cu filiale stabile care sunt active în societate la nivel local. La nivel national, reprezentativitatea OFA-UGIR i-a permis să poarte negocieri cu guvernele care s-au succedat la conducerea țării și să impună măsuri de îmbunătățire a legislației și normativelor în domenii precum: finanțe, fonduri europene sau educație. Activitatea OFA-UGIR la nivel național este permanentă, prin implicarea membrelor sale în grupurile de lucru de la nivelul ministerelor și al altor instituții din administrație.

Pe parcursul anului, OFA UGIR organizează conferințe și întâlniri de afaceri naționale, regionale și locale, acoperind astfel o mare parte din necesitatea de informare și dezbatere publică a subiectelor relevante din societatea românească.

„Ne dorim să inspirăm cât mai multe femei și să le ajutăm să își asume funcții de conducere. Potrivit unui studiu publicat de The Peterson Institute for International Economics, companiile cu un număr mai mare de femei în poziții de conducere au tendința de a înregistra performanțe financiare mai bune.” a declarat Mioara Iofciulescu, vicepreședinta OFA UGIR coordonatoare a rețelei parteneriale.

Dacă în domeniul privat femeile au o contribuție vizibilă și recunoscută, în politică lucrurile nu stau la fel de bine, din contră. În legislatura 2016 – 2020, în Parlament erau 19% femei, iar în legislatura actuală, 2020 – 2024, doar 17% dintre parlamentari sunt femei, în timp ce media UE este de 29,3% cum arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

„Societatea trece prin schimbări semnificative la nivel global, iar femeile încă se confruntă cu bariere în atingerea egalității. Multe dintre obstacolele structurale existente au fost accentuate de crizele pe care le traversăm și de consecințele economice rezultate. Acești factori subliniază necesitatea creșterii capacității și încrederii femeilor de a contribui la construirea de organizații și societăți mai incluzive și durabile”, a declarat E.S. Iulia Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European și Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, își vor transmite susținerea pentru fetele și femeile din România prin mesaje video, preînregistrate.

Dintre invitații conferinței amintim E.S. Iulia Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Natalia Intotero, Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Radu Ștefan Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Dr. Teresa Shafer, Decan Afaceri Institutionale, Tiffin University, USA, E.S. Dna. Therese Hyden, ambasadoarea Suediei în România, Roxana Mînzatu, Secretar de Stat în Guvernul României și Ramona Strugariu, europarlamentar.

Array

Articole pe aceeași temă: