Rolul managerilor este fără îndoială foarte important, iar companiile care investesc în starea de bine a acestora sunt cele care au succes pe termen lung. EXEC-EDU este unul dintre furnizorii care pun la dispoziția companiilor programe integrate și suport în dezvoltarea unei strategii coerente de wellbeing. În ce ar putea consta aceste măsuri ne povestește Oana Scarlat, CEO al EXEC-EDU.
Pe fondul schimbărilor semnificative pe piața muncii din România, printre care provocările legate de atragerea și retenția talentelor și sistemul de lucru hibrid, investiția în starea de bine a oamenilor este esențială. Acest context a fost parte a preocupărilor EXEC-EDU, care a realizat un studiu pentru a evalua gradul de interes al companiilor pentru activitățile de wellbeing.
„Managerii, în special managerii de mijloc, acumulează cel mai mult stres, întrucât ei trebuie să gestioneze atât presiunea pentru rezultatele care li se trasează de sus, cât și presiunea survenită din colaborarea cu echipa sau colegi din alte departamente.”
Oana Scarlat, CEO al EXEC-EDU
Studiul a colectat răspunsuri din companii care provin din cele mai diverse industrii. La acest moment, aproape 60% din companiile respondente au implementat programe de wellbeing, iar 38% au majorat bugetele alocate acestor activități. Acestea au fost destinate deopotrivă managerilor și angajatilor. „Ceea ce am remarcat la cursurile și atelierele organizate de EXEC-EDU este faptul că la aceste programe participă în special angajații, în timp ce managerii invocă faptul că nu pot aloca timp pentru a se dedica acestora”, a spus CEO-ul companiei care a realizat studiul.
Activitățile de wellbeing preferate de companii sunt evenimentele sociale și team-building-urile (32%), sesiunile de consiliere și suport psihologic (19%), cursurile de gestionarea emoțiilor și relațiilor (18%) și workshop-urile de nutriție.
În ce privește provocările întâmpinate în implementarea acestor programe reprezentanții departamentelor de resurse umane spun că acestea sunt costurile ridicate și lipsa timpului (40,9%), lipsa interesului din partea angajatorului (38,6%) și lipsa altor resurse (25%).
După părerea reprezentanților de HR, durata optimă pentru astfel de sesiuni este de 2-3 ore (66%). Din experiența companiei EXEC-EDU în implementarea programelor de wellbeing, aceste sesiuni sunt mai eficiente cu cât fac parte dintr-un program mai amplu, integrat și corelat cu nevoile reale ale participanților.
Într-un studiu realizat de Gallup în 2023, 64% dintre manageri au spus că au primit responsabilități suplimentare, 51% au gestionat restructurări de echipe și 42% au raportat tăieri de buget. De aceea, companiile trebuie să se preocupe în mod deosebit de starea de bine a managerilor, pentru că de ea depinde starea de bine a oamenilor pe care îi coordonează și, implicit, performanța lor.
„Rezultatele acestora se văd atunci când managerul conștientizează nevoia acestor acțiuni și face un pas către acțiune. Experții noștri îi susțin pe manageri în realizarea și implementarea unui plan individual de dezvoltare, unde un coach le oferă feedback și ghidaj. De cele mai multe ori, atelierele punctuale de wellbeing nu au niciun impact dacă nu sunt dublate de cultivarea unui climat plăcut, axat pe relații constructive, în care nu se încurajează cultura muncii până la epuizare”, explică Oana Scarlat.
Dacă angajații participă din când în când la un atelier de wellbeing, dar managerul își aduce oamenii la epuizare, presându-i pentru rezultate, acest lucru va genera doar frustrare. Rolul de manager include deci și atribuții legate de starea de bine și engagementul oamenilor săi.
EXEC-EDU pune la dispoziția companiilor programe integrate și suport în dezvoltarea unei strategii coerente de wellbeing, bazate pe diagnoză și urmate de plan de dezvoltare.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 388 (16 noiembrie – 16 decembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Implicarea companiei Ipsos - una dintre cele mai importante companii de cercetare de piață din lume - în cea de-a…
Toyota România și Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR) au premiat performanțele remarcabile ale sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice Paris 2024,…
Philip Morris România (PMI) accelerează tranziția către un viitor fără fum și își adaugă în portofoliul de produse destinate exclusiv…
Andreea Maier (compania Craft Laser, Oradea), Ștefania Surdu (compania Germanis Forum, Iași) și Roxana Damaschin (compania OilRight, Timișoara) sunt cele…
Gama D3Vit, vitamina D naturală de la Impruvis Vitamins, are acum un nou ambalaj, dar aceleași beneficii pentru toate vârstele,…
Clinica Medikali, situată în complexul rezidențial HILS Pallady, marchează doi ani de activitate în domeniul medical, în beneficiul bucureștenilor din…