Interviuri

Oamenii din Provident. Povestea lor de azi, dupa 18 ani de călătorie | Walter Hauc

16 sept. 2024 6 min

Oamenii din Provident. Povestea lor de azi, dupa 18 ani de călătorie | Walter Hauc

Reading Time: 6 minute

2000 de oameni? Mai bine zis, 2000 de povești! Pe scurt, aceasta este ideea noului proiect editorial Biz prin care căutăm să descoperim oamenii de la Provident, poate cea mai cunoscută instituție financiară nebancară din România. De ce? Pentru că Provident, în ciuda aparenței, nu este despre bani, ci despre oameni. Despre clienți care își îndeplinesc planurile cu sprijin pe care l-ar putea primi cu greu din altă parte sau nu l-ar primi deloc, despre angajați care au crescut pur și simplu odată cu compania, din 2006, de când a ajuns în România.

Oamenii din Provident aduc o bună oportunitate de a pătrunde în ADN-ul unei companii care a oferit ingredientele pentru formarea și creșterea unor profesioniști.  Provident este prima instituție financiară care a lansat în România împrumutul la domiciliu, pe baza unui model de afaceri cu o istorie de 140 de ani. Dar, contrar aparențelor, Provident nu este despre bani!

Walter Hauc a crescut alături de Provident așa cum a crescut, la rândul lui, mai mulți oameni din 2007 până azi. Înainte să facă acest pas, a fost apicultor

La o privire atentă, pe mai multe monede vechi sau clădiri de bănci din perioada interbelică se pot vedea stupii ca simbol al grijii și prosperității. Nici nu-și închipuia că simbolul din grădina sa avea să fie un indiciu strașnic pentru evoluția carierei sale.A fost primul agent de vânzări din Brăila, în 2007. De atunci a format un număr impresionant de reprezentanți de vânzări și continuă să o facă și azi, doar că de la Piatra Neamț, acolo unde l-am găsit urmărind firul poveștii sale în Provident.

„Eu am ajuns la Provident din curiozitate. Pur și simplu din curiozitate! Înainte de asta aveam un business mai atipic, făceam apicultură profesionistă și mă ocupam de plante medicinale, tot în ideea de a ajuta oamenii, de a ameliora starea lor de sănătate și de a furniza well-being.

Mi-a atras atenția un anunț Provident într-un ziar local și m-a frapat atunci  faptul că era un serviciu de tip occidental, primul în România, un serviciu la domiciliu. Provident era deschis deja de un an în București, funcționa și la Pitești, iar atunci se pregăteau de lansarea în Brăila.

Am fost acolo, mi-a plăcut ce am văzut și am fost foarte, foarte, entuziasmat de toată ideea lor și de fair play-ul britanic preluat în valorile companiei. Nu eram familiarizat cu domeniul, cu specificul business-ului, dar mi s-a părut o oportunitate extraordinară.

Am fost unul dintre primii reprezentanți angajați în Brăila și mi-a plăcut foarte mult ce am făcut , mai ales principiile după care ne-am ghidat activitatea. Rezultatele au venit în câteva luni, am fost promovat  la un rol de management  și, având acces la training-uri din ce în ce mai complexe,  am simțit că acesta este locul unde mă pot dezvolta. În tot acest timp, am înțeles că inima business-ului e 100% legată de oameni și Provident este despre oameni. De-aia mi s-a potrivit atât de bine și, sincer, n-am realizat asta decât privind retrospectiv. Îmi amintesc că eu la joacă, în copilărie, eram capitanul echipei de fotbal, la alergări făceam echipe, ștafete și așa am crescut, mereu între oameni, căutând să ofer ajutor, ca într-un sport de echipă, și în viața de zi cu zi. Cu traineri specializați, cu mentorship de calitate, cum avem o permanență aici, am început să acumulez din ce în ce mai multe cunoștințe și să doresc să aflu mai mult și să doresc să transfer și oamenilor cât pot din ceea ce am învățat. Așa am ajuns să formez echipe.

Dacă ar fi să sumarizez cum am început și ce mă ține aici: pasiune, echipă și un loc unde dezvoltarea este încurajată”.

Dacă primul pas în Provident l-a făcut la Brăila, pentru Walter Hauc au urmat mulți alții în țară și așa a găsit un nou loc pe care să-l numească acasă, la Piatra Neamț.

Walter 1

„Cred că este a opta sau a noua unitate de business pe care o conduc. Am crescut împreună cu compania în toată perioada asta, deci am plecat de la zero și iată că la momentul ăsta am privilegiul și onoarea să lucrez într-una dintre cele mai performante și renumite companii din România, un nume mare pe piață, extrem de apreciată și căutată de clienți.

Pe lângă transformarea firească, din punct de vedere, hai să zicem, uman, pe mine m-a ajutat foarte mult faptul că aparțin de organizația aceasta, în sensul în care am găsit aici foarte multă deschidere spre dezvoltare. Dincolo de aspectul ăsta, e și modul în care alegem să ne dezvoltăm oamenii. Avem preocupări permanente să ținem oamenii informați cu privire la know-how, la business, la tehnologie, în așa fel încât să avem oameni foarte bine pregătiți. Asta ne asigură succesul și, practic, asta doresc clienții, interacțiuni cu oameni pe care se pot baza, care au expertiză, informații și care simt să se implice. Nu putem să nu observăm, și se vede cu ochiul liber, că în 18 ani gradul de educație financiară a crescut în România, avem acces din ce în ce mai mult la informație, iar pentru noi  e important să fim cu un pas înainte astfel încât să le putem oferi toate datele și să le fie foarte clar modul în care îi putem ajuta și cum pot folosi toate facilitățile în beneficiul lor”.

Cum i s-a schimbat percepția lui Walter despre Provident din 2007 până acum? Cam în același fel în care li se schimbă tuturor celor care lucrează în Provident sau care beneficiază de serviciile sale.

”La Provident am învățat că nu e despre bani business-ul ăsta, e despre oameni. Dacă îți dorești într-adevăr să fii mulțumit de rolul tău în societate, e foarte important să contribui la asta. Asta facem noi în momentul acesta, suntem prezenți în societate și încercăm să contribuim cum putem, fie prin acțiuni de voluntariat, prin burse pentru tineri, programe pentru persoane defavorizate, dar mereu programe făcute de oameni și pentru oameni. Și nu pot să vă descriu bucuria unor oameni care merg și ajută pe alții și primesc cu sinceritate recunoștință și respect pentru asta. Am un bagaj foarte mare de amintiri de genul acesta și practic toată experiența acumulată mi-a arătat că ceea ce facem noi la Provident nu este despre bani, ci este pentru oameni!”, punctează Walter Hauc.

Pare prea perfect pentru a fi adevărat? Doar pare! Pentru că în discuție ajungem și la momentele când dorințele și intențiile nu s-au întâlnit cu rezultatele așteptate. În tabloul evoluției în Provident, momentele delicate sunt marcate ca lecții. Este cumva o trăsătură comună pentru Oamenii din Provident, care s-au prins destul de rapid că este un loc de învățare și evoluție, iar ideile trebuie rostite, trecute prin filtrele corporatiste, dar mai ales cele ale echipei, proces din care pot să iasă mai bune și aplicabile cu rezultate fantastice sau pot să nu mai iasă deloc, ajungîndu-se la concluzia că nu este timpul pentru ele.

„N-ai cum să fii om și să nu greșești. Da, am făcut multe greșeli și de-a lungul carierei în Providenț și de-a lungul vieții. Asta e! Foarte important mi se pare că în momentul în care ți se întâmplă chestii de genul acesta să înveți ceva și să încerci apoi să comunici lecțiile cu cât mai mulți oameni în așa fel încât să-i ajuți pe ei să ardă niște etape și să le prezinți calea aia care dă rezultate. E o chestie pe care noi o cultivăm în mod tradițional în echipele noastre, în ședințele noastre de brainstorming, de strategie sau absolut orice întâlnire: nu există afirmație greșită, nu există context în care să nu poți să te manifesti, nu există răspuns de care să nu ținem cont!

De ce? Pentru că acolo de fapt construim încrederea între noi și construim deschiderea către valorile noastre comune. De acolo apar idei, de acolo apar și soluțiile și e bine să conștientizăm împreună toate implicațiile unei idei, să fim sinceri și transparenti cu noi înșine și să învățăm din toată povestea asta”.

Pentru cineva care citește aceste rânduri și își dorește să găsească un loc unde să poată evolua, o întrebare firească  apare rapid: Mai aveți locuri?

„În permanență ne dorim să atragem oamenii care au aceleași valoriși aceleași aspirații de a- fi implicați în comunitate, în mediul în care își desfășoară activitatea și viața.

În primul rând, le-aș sugera celor intereasați să caute informații despre Provident, ceea ce e extrem de simplu azi.

Nu e ca acum 18 ani, pentru că acum ai la un click date  despre modelul de business, despre cerințe, ce facem pentru angajații noștri, despre programele și beneficiile din Provident.

Dincolo de componenta profesională, trebuie să fie cea umană și implicarea fiecăruia dintre noi. Provident nu este despre bani, ci despre oameni și cum putem să fim alături de ei atunci când au nevoie”.

Oamenii din Provident par transformați de experiențele îndelungate alături de companie, dar mai ales de cum au reușit să schimbe în bine viața celor pe care i-au ajutat.  O confirmă, între alții, Claudiu Criveanu, Ana Siminea, Claudia Dumitrescu, Ramona Ciorciog, Cosmin Păloiu și Bogdan Ignat, câțiva dintre participanții la seria editorială „Oamenii din Provident”.

Provident Financial România

Provident Financial România este o instituție financiară nebancară, care face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din lume. În România, Provident este prezent din 2006, timp în care a acordat împrumuturi de valoare mică, pe termen scurt, pentru peste 1,2 milioane de români. Provident oferă acces la finanțare unei categorii de clienți care uneori este trecută cu vederea de alți creditori.

Rolul asumat al Provident este de a susține incluziunea financiară prin crearea unui istoric de creditare și de a oferi cu responsabilitate oamenilor din toate păturile sociale acces la o formă de finanțare flexibilă și transparentă. Prin crearea unui istoric de credit, clienții Provident au apoi posibilitatea refinanțării creditului în condiții mai avantajoase sau chiar să obțină credite mai mari, cu care să își poată împlini planuri mari, precum cel de a avea o casă, de exemplu.

Reprezentanții Provident pot ajunge în aproape orice colt al țării, sunt membri respectați în comunitate și oferă – pe lângă soluții de finanțare simple, corecte și transparente – înțelegere și responsabilitate în relația cu clienții. În comunitate, Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială – programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate.

Array

Articole pe aceeași temă: