Interviuri

Oamenii din Provident. Povestea lor de azi, după 18 ani de călătorie | Raluca Serbu

26 aug. 2024 8 min

Oamenii din Provident. Povestea lor de azi, după 18 ani de călătorie | Raluca Serbu

Reading Time: 8 minute

2000 de oameni? Mai bine zis, 2000 de povești! Pe scurt, aceasta este ideea noului proiect editorial Biz prin care căutăm să descoperim oamenii de la Provident, poate cea mai cunoscută instituție financiară nebancară din România. De ce? Pentru că Provident, în ciuda aparenței, nu este despre bani, ci despre oameni. Despre clienți care își îndeplinesc planurile cu sprijin pe care l-ar putea primi cu greu din altă parte sau nu l-ar primi deloc, despre angajați care au crescut pur și simplu odată cu compania, din 2006, de când a ajuns în România.

Oamenii din Provident aduc o bună oportunitate de a pătrunde în ADN-ul unei companii acare a oferit ingredientele pentru formarea și creșterea unor profesioniști.  Provident este prima instituție financiară care a lansat în România împrumutul la domiciliu, pe baza unui model de afaceri cu o istorie de 140 de ani. Dar, contrar aparențelor, Provident nu este despre bani!

Raluca Serbu este alături de Provident de 18 ani. Spune că îți amintește foarte bine prima ei zi la serviciu, la fel cum își amintește, cu plăcere, toate momentele importante prin care a trecut alături de colegi. Merită accentuat „cu plăcere” pentru că abia spre finalul întâlnirii ajunge să dezvăluie și motivul entuziasmului păstrat în toți acești 18 ani: rolul ei de azi de la Provident este acel dream job la care visa înainte de a începe să lucreze, iar cei care-l practică erau văzuți de ea ca super-eroii domeniului financiar. Raluca Serbu este, astăzi,  Treasury Manager.

Raluca Serbu Provident

„Îmi amintesc foarte bine cum am ajuns la Provident. A fost o întâmplare că am văzut un anunț în ziar. Eu lucram la vremea respectivă într-o altă companie, în contabilitate, când începusem să cochetez puțin cu trezoreria, m-am prezentat la interviu și culmea a fost că am avut cel mai scurt proces de recrutare. Compania este una foarte serioasă și procesele de recrutare sunt destul de elaborate, dar în cazul meu s-a întâmplat ceva cu totul neașteptat. Când am intrat, am dat cu ochii de o doamnă care mă intervievase cu ceva timp în urmă, la o altă companie. Mă testase, știa deja foarte multe despre mine și mi-a zis doar atât: ne vedem în etapa următoare. Etapa următoare a fost una mult mai lungă, în care am avut de pregătit o prezentare, am avut un interviu cu cineva de la grup și îmi amintesc că am avut foarte multe emoțiiAșa am ajuns în trezorerie și eram fericită pentru că mi se părea că mi se potrivește”, mărturisește Raluca Serbu.

Visa să lucreze în diplomație, a studiat relațiile economice internaționale și la terminarea studiilor a ajuns într-un job entry level care presupunea înregistrarea facturilor. Chiar dacă munca i se părea repetitivă și lipsită de satisfacții, a căutat să o facă cât mai bine, să aducă soluții de eficientizare, iar eforturile ei au fost rapid observate.

„Am fost banking manager, singură într-un department și în același timp managerul departamentului. Mergeam la bancă cu OP-uri de mână și trebuia să setez relația cu banca, procesele, să aliniez procedurile cu cele de la grup.

Îmi amintesc că primeam de la bancă niște hârtii prin fax și introduceam de mână toate datele într-un Excel. Le printam și le trimiteam prin fax în Marea Britanie (n.r. unde este sediul central Provident). Era un proces de reconciliere manuală, iar acumprocesul se face într-o secundă, doar trebuie să apeși pe un buton.

Apropo de a face lucrurile bine și a fi într-un mediu care chiar apreciază implicarea, după câțiva ani mi s-a oferit ocazia să lucrez în echipa de trezorieri de la grup – acolo unde se decide tot ce înseamnă strategie de finanțare, risk management, tranzacții pe piețele de capital.

Am lucrat pe o perioadă determinată ca analist la trezorerie. Iar la finalul experienței, m-au întrebat că nu vreau să mă mut de tot și au creat o poziție care se numea, pe vremea aia, Group Banking Manager. Mai apoi, a venit poziția de Treasury Manager la pachet cu visul meu de a intra în contact cu piețele financiare, de a lua parte la tranzacții mari de emisiuni de bonduri și așa mai departe”.

Raluca este confirmarea vie a lecțiilor din toate cărțile de dezvoltare personală: fă cât mai bine ceea ce faci, indiferent despre ce este vorba, iar eforturile vor da roade și te vor purta pe drumul succesului. Pentru ea, drumul succesului a fost să-și urmeze visul de a intra în liga mare a finanțelor.

 ”Când am venit în compania asta, mi se păreau, și nu exagerez, oamenii din poziția în care sunt eu acum, ca niște zei, pentru că au acces la atâta informație, sunt conectați la tot ce se întâmplă în piețele importante, comunică cu bănci din toată lumea și, cumva, visam să ajung și eu acolo”.

Cu toate că i s-a oferit ocazia de a se muta în Marea Britanie, în centrul de comandă Provident, Raluca Șerbu a ales să rămână în România și nu regretă decizia. Mai ales că îi oferă și avantaje la care puțini s-ar gândi.

„Rutina mea e foarte simplă, mă trezesc dimineața, oarecum avantajată că în România suntem cu două ore înainte, iar colegii mei din Marea Britanie încep la ora 11. Folosesc primele ore ale dimineții să mă informez foarte mult  despre ceea ce se întâmplă, ce s-a întâmplat pe piețe, evenimente, îmi las loc pentru niște task-uri care îmi solicită mintea mai mult, pentru că funcționez foarte bine dimineață și în liniște, apoi începe nebunia când primesc întrebări din toate părțile, meeting-urile online, care uneori apar peste zi direct în agenda. E foarte dinamică viața”.

18 ani într-un loc poate părea mult, dar dacă este locul în care faci ceea ce-ți place și mai ales alături de echipa potrivită, timpul trece foarte repede. În plus, fiecare zi adaugă noi lecții valoroase.

„La început aveam timiditatea tânărului care își dorește să facă mult. E înconjurat de oameni pricepuți și încearcă să-și găsească o cale și să-și definească niște drumuri, niște idei și așa mai departe.

Parcursul în companie mi-a dat multă încredere și mai ales încredere în mine. Sunt un om modest de fel, dar vreau să spun cu voce tare că mă consider un om valoros.

Am căpătat foarte multe experiențe și multe cunoștințe au venit din toate părțile, iar aici nu vorbesc doar de o expertiză tehnică, ci și de interacțiuni cu oamenii pe care îi apreciez foarte tare și care mi-au marcat inclusiv calitățile mai soft.

M-am simțit permanent apreciată în companie. E un mediu în care, atunci când ești serios și când vrei să faci lucruri, oamenii chiar te apreciază și susțin. Și atunci când eram la început și aveam o idee nouă, deși poate eram în sală cu oameni cu mai multă experiență, întotdeauna am găsit deschiderea de a mă exprima”.

Chiar dacă spune că și-a văzut visul cu ochii, din poziția pe care o ocupă azi în cadrul Provident, în discuția relaxată pe care o purtăm scapă și subiectul schimbărilor.

„Nu mi-e frică de schimbări, dar dacă mă puneți să aleg între un lucru care merge bine și o schimbare, probabil că, natural, m-aș duce spre a rămâne acolo unde merge bine. N-am simțit niciodată nevoia să-mi schimb locul. Este frumos, e satisfăcător, dar e foarte ciudat: a devenit pur și simplu o normalitate. Pentru că lucrez într-o echipă nemaipomenită, în care ne ajutăm extrem de mult unii pe alții, nu mă mai gândesc că acum îmi trăiesc visul, ci mă bucur pur si simplu de tot ceea ce se întâmplă”.

Discuția noastră vine la scurt timp după ce s-a încheiat un proces complex la nivel international și cum pare că provocările sunt la ordinea zilei, o întreb dacă are timp să se bucure de succes.

„Da, am timp și succesul este în egală măsură savurat și celebrat și în companie. Acum e nemaipomenit că o tranzacție este încheiată cu succes, dar până la urmă eu sunt angajată să fac lucrul acesta. Întotdeauna, dar întotdeauna, efortul și rezultatele foarte bune au fost scoase în evidență și m-am simțit bine, m-am bucurat că munca și eforturile mele, și nu doar ale mele, și ale colegilor, pentru că sunt foarte mulți ca mine, sunt apreciate. Asta ajută foarte mult compania să meargă înainte”.

Dar ce altceva a ținut profesionistul atâta timp aici? Cumva, răspunsul e ușor de intuit: Oamenii.

Raluca Serbu Oamenii Provident 1

„Noi suntem o instituție financiară, oferim împrumuturi. Din afară, probabil că așa și suntem percepuți. Dar, în timp, pe parcursul experienței mele aici, mi-am dat seama că business-ul ăsta nu e despre bani.

Clienții noștri sunt oameni care au o nevoie reală de finanțare, fie pentru că a apărut o situație neprevăzută și nu au cum să-i facă față, fie pentru vreun alt plan. Noi le oferim soluții transparente, în sensul că reprezentantul Provident merge la persoana respectivă, explică foarte clar ce îi putem oferi, ce costuri sunt, în ce constă colaborarea cu noi pe toată durata contractului și astfel oamenii găsesc un sprijin atunci când probabil au cea mai mare nevoie de el. În plus, vezi tu, aici noi avem o vorbă, că a face bine e în ADN-ul nostru. Și nu e o glumă! Mă uit în jurul meu și sunt nenumărate acțiunile acestea de voluntariat, cauze sociale în care ne implicăm și campanii care chiar contează.

Mai mult decât atât, ce mi se pare nemaipomenit, avem de exemplu aceste burse Start, prin care tinerii artiști, adolescenți, copii cu talent în artă, muzică și așa mai departe, sunt susținuți financiar să își transforme pasiunea lor într-un job. Colegii mei fac o treabă excelentă și vă recomand să căutați mai multe despre campania Invizibili prin care noi încercăm să ajutăm oamenii din diferite categorii sociale.

Jobul meu tehnic mi-l pot face de oriunde, absolut. Dar aici oamenii sunt respectuoși, sunt politicoși, te susțin. Nu ai cum să nu primești înapoi ajutor, iar mediul este unul nemaipomenit. Cum spuneam, a face bine este în ADN-ul nostru. Cert este că mi se pare nemaipomenit că stau cu tine acum de vorbă și spun o poveste de 18 ani cu o bucurie și o dorință de a nu pierde nimic din ceea ce e important pentru că mi-aș dori ca lumea să afle despre asta și tinerii să-și dorească să lucreze într-o astfel de companie, iar ceilalți să vadă în Provident, practic, compania care are grijă față de clienți și care este foarte atentă la felul în care face business, cu principii adevărate și principii solide”.

Emoția devine vizibilă, la fel cum pasiunea oamenilor care sunt în locul potrivit, alături de echipa potrivită, se simte de la primul contact.

Raluca Serbu, Roxana Pascan, Claudiu Criveanu, Ana Siminea, Claudia Dumitrescu, Ramona Ciorciog, Cosmin Păloiu și Bogdan Ignat sunt doar câțiva dintre „Oamenii din Provident” care își împărtășesc poveștile de succes din Provident, construite pe parcursul mai multor ani. Cea mai importantă lecție: au venit într-un loc unde nu este un focus pe bani, ci pe oameni. După ce înțeleg din interior acest mod de raportare la întreaga activitate, devin rapid arhitecții unei lumi mai bune, la care fiecare își aduce aportul cum știe mai bine.  

Provident Financial România

Provident Financial România este o instituție financiară nebancară, care face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din lume. În România, Provident este prezent din 2006, timp în care a acordat împrumuturi de valoare mică, pe termen scurt, pentru peste 1,2 milioane de români. Provident oferă acces la finanțare unei categorii de clienți care uneori este trecută cu vederea de alți creditori.

Rolul asumat al Provident este de a susține incluziunea financiară prin crearea unui istoric de creditare și de a oferi cu responsabilitate oamenilor din toate păturile sociale acces la o formă de finanțare flexibilă și transparentă. Prin crearea unui istoric de credit, clienții Provident au apoi posibilitatea refinanțării creditului în condiții mai avantajoase sau chiar să obțină credite mai mari, cu care să își poată împlini planuri mari, precum cel de a avea o casă, de exemplu.

Reprezentanții Provident pot ajunge în aproape orice colt al țării, sunt membri respectați în comunitate și oferă – pe lângă soluții de finanțare simple, corecte și transparente – înțelegere și responsabilitate în relația cu clienții. În comunitate, Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială – programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate.

Array

Articole pe aceeași temă: