Interviuri

Oamenii din Provident. Povestea lor de azi, dupa 18 ani de călătorie | Claudiu Crivineanu

Reading Time: 6 minute

2000 de oameni? Mai bine zis, 2000 de povești! Pe scurt, aceasta este ideea noului proiect editorial Biz prin care căutăm să descoperim oamenii de la Provident, poate cea mai cunoscută instituție financiară nebancară din România. De ce? Pentru că Provident, în ciuda aparenței, nu este despre bani, ci despre oameni. Despre clienți care își îndeplinesc planurile cu sprijin pe care l-ar putea primi cu greu din altă parte sau nu l-ar primi deloc, despre angajați care au crescut pur și simplu odată cu compania, din 2006, de când a ajuns în România.

Oamenii din Provident aduc o bună oportunitate de a pătrunde în ADN-ul unei companii care a oferit ingredientele pentru formarea și creșterea unor profesioniști.  Provident este prima instituție financiară care a lansat în România împrumutul la domiciliu, pe baza unui model de afaceri cu o istorie de 140 de ani. Dar, contrar aparențelor, Provident nu este despre bani!

Claudiu Crivineanu a ajuns în echipa Provident în momentul în care o prietenă, care și-a deschis o firmă de HR, i-a propus o provocare care, în mod surprinzător, se potrivea perfect cu valorile pe care le admira în modul britanic de a face business. A început ca Facilities Manager, iar azi el este Senior Procurement Manager.

„A fost interesant pentru că, înainte cu 2-3 ani de zile, făcusem niște cursuri la Open University Business School și foarte multe dintre cursurile de acolo erau din Marea Britanie.

Îmi plăcuse foarte mult cum puneau problema business-urile din Marea Britanie, cu abordarea lor de HR, și, atunci, am aflat că a venit în România o companie britanică alături de care să am ocazia să văd dacă într-adevăr ce am învățat eu chiar se aplică în viața de zi cu zi.

Primele două motive pentru care am ales Provident: o companie britanică și o provocare pentru mine să îmi pun în aplicare cunoștintele. De-abia al treilea motiv a fost partea financiară. Și nu regret niciun moment alegerea făcută! Îmi aduc aminte că ,cel puțin în primii trei ani, mi se părea că trăiesc un vis. Am ajuns să lucrez alături de o echipă minunată, în care ne ajutăm, ne sprijinim, mâncăm împreună,  mergem la distracții împreună. Aveam rezultate foarte bune și am crescut, să zicem, natural”, rememorează Claudiu Crivineanu.

După ce s-a integrat în echipă, Claudiu Crivineanu mărturisește că a descoperit valori aliniate cu ale sale.

„Mi-a plăcut foarte mult pentru că am găsit niște valori care, într-un fel sau altul, erau și ale mele. Mă regăseam foarte mult în ele! Să fii responsabil, să fii deschis, să fii transparent.

Mi s-au părut niște lucruri foarte cool pentru mine. Pentru că puteam să fiu eu fără să fac un efort sau să simt că trebuie să mă aliniez la niște lucruri spuse de altcineva. Poate că aceasta e și unul dintre motivele pentru care am rămas mult timp: n-a fost nevoie să mimez niște lucruri, pentru că eu chiar credeam în ele. E greu spre imposibil să pleci dintr-un loc unde te simți bine. Poate te poți duce în altă parte pentru bani mai mulți, dar să nu te simți așa de bine”.

Parcursul lui Claudiu Crivineanu se aseamănă cu cel al multor altor colegi din Provident, fiind un drum al învățării și evoluției continue. ”De când am venit în companie foarte mulți oameni, care au plecat de la zero, au avut oportunități de avansare. Când am intrat în echipă, eram membru în board, mă ocupam de partea de achiziții și mă implicam în numeroase proiecte. Dar mie îmi place foarte mult ceea ce fac și că am putut să transform prin activitatea mea, în primul rând pe mine, dar și mai multe lucruri în companie”.

„N-aș putea spune că am o zi tipică,  ba chiar aș putea spune că fiecare an a fost puțin mai provocatory decât anul anterior, ceea ce mi se părea foarte greu la început, dar standardele înalte la care te impinge compania sunt benefice. Dacă vrei să ai rezultate, atunci e important să te organizezi din ce în ce mai bine. Fiind o persoană responsabilă și găsind aici foarte multă responsabilitate, dar și foarte multă dorință de a face lucrurile din ce în ce mai bine, m-am simțit permanent provocat și cred că asta a contribuit la dezvoltarea mea.

Provocarea asta aproape zilnică de a face lucrurile mai bine, de a învăța mai multe lucruri, un fel de re-engineering, de a privi lucrurile într-un alt mod, de a încerca să fii cât mai eficienți, de a învăța din ceea ce fac celelalte companii sau celelalte departamente bine, a avut un impact mare pentru mine ca profesionist,dar și uman. Mă simt mult mai împlinit acum decât în urmă cu 18 ani”.

În câteva săptămâni, Claudiu Crivineanu își marchează majoratul în Provident. Adică 18 ani de când se bucură de experiența pe care o trăiește alături de companie.

„Până acum, am muncit foarte mult, ne-am distrat mult, am învățat mult. Probabil că se puteau face lucrurile și mai bine. Ce cred că aș fi putut să fac eu altfel în această companie minunată în care mă simt ca acasă? Probabil aș fi putut să am mai repede încrederea pe care o am astăzi.

A fost o perioadă de tatonare. Gândește-te că vii într-o companie în care tu ai o anumită experiență, însă nu ai aceeași experiență de care compania are nevoie.  Ai însă alte altuuri care te pot ajuta să iei deciziile bune. Compania nu știe, te provoacă, dar într-un fel sau altul probabil se gândește că provocările sunt pe măsura a ceea ce vede în fiecare dintre noi.

De când am venit în companie, în fiecare an, compania a investit foarte mult în training pentru toți angajații și nu cunosc multe companii care fac acest lucru. Cred că asta asta m-a ajutat și pe mine și pe foarte mulți colegi să învățăm anumite deprinderi pe care le-am pus în practica pentru a lua deciziile corecte. Și cred că ăsta este un lucru bun și unul care, pentru mine, face diferența în Provident. Faptul că investește în dezvoltarea oamenilor în mod continuu. A făcut-o de 18 ani în fiecare an. Frumos, articulat”, ține să sublinieze Claudiu.

Povestea lui păstrează tiparul unei evoluții care aduce împlinire și motivație, confirmand că este omul potrivit în locul potrivit.

”Noi ne dorim, prin tot ceea ce facem, să fim un sprijin real pentru oricine are nevoie și tot business-ul este structurat pe asta. Suntem o instituție financiară care crede că toată lumea are dreptul la servicii financiare corecte și responsabile. De altfel, mulți dintre clienții noștri își încep istoricul financiar cu noi, iar apoi ajung să obțină credite în condiții mai avantajoase de la bănci și datorită acelui prim împrumut obținut de la noi.
 Dar nu numai business-ul, ci și campaniile și activitățile echipei. E exemplu, există un proiect foarte frumos, Invizibili, care exact asta face – găsește oamenii care au nevoie de sprijin și caută soluții pentru fiecare, fie că sunt fermieri de subzistență, lomeri de peste 55 de ani, familii monoparentale sau pensionari. Poate e vorba de o mică schimbare, pentru că nu trebuie să inventăm noi apa caldă, dar ideea este să fim cu un pas înainte și oamenii să fie încurajați zilnic să vină cu idei în acest spirit, fără teama ca ar putea să fie respinși sau pedepsiți că văd lucrurile altfel. Cred că tocmai am găsit un al motiv pentru care am rămas aici. Nu am văzut niciodată vreo oportunitate mai bună pentru mine decât asta de aici!”.

Pasiune, echipă și un loc unde dezvoltarea este încurajată. Pare o poveste care are multe în comună cu cele ale celorlalți Oameni din Provident, poate și pentru că Provident nu este despre bani, ci este despre oameni. Cei din echipă și cei pe care Provident caută să-i susțintă zi de zi prin soluțiile pe care le propune. O confirmă Ana Siminea, Claudia Dumitrescu, Ramona Ciorciog, Cosmin Păloiu, Bogdan Ignat, ca să dăm câteva exemple dintre cele urmărite până acum în seria editorială „Oamenii din Provident”.

Provident Financial România

Provident Financial România este o instituție financiară nebancară, care face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din lume. În România, Provident este prezent din 2006, timp în care a acordat împrumuturi de valoare mică, pe termen scurt, pentru peste 1,2 milioane de români. Provident oferă acces la finanțare unei categorii de clienți care uneori este trecută cu vederea de alți creditori.

Rolul asumat al Provident este de a susține incluziunea financiară prin crearea unui istoric de creditare și de a oferi cu responsabilitate oamenilor din toate păturile sociale acces la o formă de finanțare flexibilă și transparentă. Prin crearea unui istoric de credit, clienții Provident au apoi posibilitatea refinanțării creditului în condiții mai avantajoase sau chiar să obțină credite mai mari, cu care să își poată împlini planuri mari, precum cel de a avea o casă, de exemplu.

Reprezentanții Provident pot ajunge în aproape orice colt al țării, sunt membri respectați în comunitate și oferă – pe lângă soluții de finanțare simple, corecte și transparente – înțelegere și responsabilitate în relația cu clienții. În comunitate, Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială – programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate.

Toader Păun

Recent Posts

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

3 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

4 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

4 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

4 ore ago

Delgaz Grid primește 200 de milioane de euro de la BEI pentru modernizarea rețelei

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 200 de milioane de euro distribuitorului român de energie Delgaz Grid…

4 ore ago

Magda Costache, Sezamo: Supermarketul online al viitorului

Cu o carieră de peste 19 ani în finance, Magda Costache este, din septembrie, noul CEO interimar Sezamo, supermarketul online…

4 ore ago