Interviuri

Oamenii din Provident. Povestea lor de azi, dupa 18 ani de călătorie | Claudia Dumitrescu

4 iun. 2024 6 min

Oamenii din Provident. Povestea lor de azi, dupa 18 ani de călătorie | Claudia Dumitrescu

Reading Time: 6 minute

2000 de oameni? Mai bine zis, 2000 de povești! Pe scurt, aceasta este ideea noului proiect editorial Biz prin care căutăm să descoperim oamenii de la Provident, poate cea mai cunoscută instituție financiară nebancară din România. De ce? Pentru că Provident, în ciuda aparenței, nu este despre bani, ci despre oameni. Despre clienți care își îndeplinesc planurile cu sprijin pe care l-ar putea primi cu greu din altă parte sau nu l-ar primi deloc, despre angajați care au crescut pur și simplu odată cu compania, din 2006, de când a ajuns în România.

Oamenii din Provident aduc o bună oportunitate de a pătrunde în ADN-ul unei companii care a oferit ingredientele pentru formarea și creșterea unor pofesioniști. Provident este prima instituție financiară care a lansat în România împrumutul la domiciliu, pe baza unui model de afaceri cu o istorie de 140 de ani. Dar, contrar aparențelor, Provident nu este despre bani! Acest detaliu pare să devină clar destul de rapid pentru cei care fac parte din echipă, așa cum este și în cazul Claudiei Dumitrescu, azi Head of Sales & Service Performance.

Oamenii Provident Claudia Dumitrescu

„Oportunitatea de a lucra în Provi a venit în 2006, chiar în momentul în care se deschidea compania în România. Așadar sunt unul dintre primii angajati ai companiei, iar atunci am început în departamentul administrativ. Pentru că mi-am dorit din ce în ce mai mult și mi s-a părut că sunt în locul potrivit, am investit timp si efort să învăț, iar un an mai târziu am devenit Office Manager în cea mai mare sucursală din România de la acea vreme.

Ulterior au urmat peste 10 ani în project management și process management implicându-mă în implementarea multor proiecte strategice ale companiei.

Pe măsură ce compania se dezvolta cu produse, servicii și implicit procese operaționale noi, practic eram acolo. Totul a fost foarte dinamic, am evoluat foarte mult și în tot acest timp a contat grija pe care ne-o purtăm intern, dar mai ales a oamenilor pe care căutăm să-i sprijinim”, punctează Claudia Dumitrescu.

În ultimii ani am făcut parte din funcțiunea de vânzări, adică lucrez mult mai aproape de echipa de peste 1600 de oameni care interacționează zilnic cu clienții noștri. Ai o responsabilitate directă în modul în care optimizezi procesele de lucru din teren, în care pregătești materialele suport și alegi modul optim de lansare a schimbărilor astfel încât să fie ușor de înțeles și de pus în practică. Și cel mai important, să iei feedback de la oameni, să asculți nevoile lor și să schimbi activități în modul lor de lucru ca să fie mai eficienți.”

Având un rol atât de complex, nu e de mirare că rutina nu a apărut nici măcar după 18 ani petrecuți în Provident…sau „Provi”, după cum obișnuiesc să alinte compania cei care s-au integrat cel mai bine în ea.

„Au fost multi factori care m-au determinat sa raman in Provident în toți acești ani. Oportunitățile de creștere au avut un rol decisiv întrucât este important să ai șansa de a face ceea ce tu simți că îți place și să poți accesa anumite resurse și oportunități ca să te dezvolți mereu.

Al doilea aspect pe care l-am apreciat foarte mult a fost deschiderea și modul de comunicare. Aici mă refer la tot ce înseamnă cultura organizațională, pentru că oamenii sunt foarte deschiși și modul în care se lucrează te ajută să ai o voce. Adică poți să gândești liber, poți să propui lucruri noi, inițiative pe care poți să le vezi apoi cu ochii tăi cum prind viață lucrând cot la cot cu alți colegi. Este captivant cum o idee trece prin mai multe etape, iar la sfârșit, printr-un efort comun chiar ajunge până la client, prin intermediul forței noastre de vânzări din teren. Și asta mi se pare un lucru absolut fantastic.

În Provident nu lucrezi singur, ci pur și simplu interacționezi foarte mult, iar acest lucru te ajută să te dezvolți, să gândești luând în calcul mai multe perspective, poți să ai un mindset diferit și să înțelegi «de ce-ul». De fapt, cred că aici este toată esența: înțelegi de ce este nevoie de a implementa o anumită inițiativă, de a schimba ceva!  În momentul în care înțelegi «de ce-ul», îți dai seama că și tu poți să ai o voce și ține doar de tine să te implici, în mod transparent, deschis.

Cel mai frumos este când pleci acasă și vii a doua zi, iar colegii îți spun că s-au mai gândit și au găsit o soluție mai bună decât cea de ieri pentru echipa de vânzări și implicit pentru clienții noștri . Asta înseamnă implicare maximă, proactivitate! Face ca lucrurile să funcționeze armonios și toți să fim mândri de ceea ce facem”.

Cât a schimbat pe Claudia Dumitrescu experiența Provident?

„M-a schimbat destul de mult! Pe de-o parte pentru că am căpătat mai multă încredere în omul care sunt, în ceea ce pot să fac, dar în același timp am înțeles mai bine oamenii, oamenii cu care lucrez, echipa și că tot ceea ce putem să primim este în aceeași măsură legată de cum dăruim. Și atunci când cele două sunt foarte bine echilibrate, lucrurile ies foarte bine.

Provident susține foarte mult să devenim varianta noastră  cea mai bună. Este important, de asemenea, să avem leaderi, modele de urmat, mentori, care să susțină procesul de dezvoltare continuă. Apreciind impactul pozitiv pe care ei l-au avut asupra mea, ca individ, este natural să fii deschis pentru a împărtăși și tu la rândul tău ce știi să faci cel mai bine.

Ce îmi mai place la noi, la Provi, este modul în care ne implicam cu toții în proiecte de responsabilitate socială.

Îmi vin rapid în minte oportunitățile pe care le dăm  tinerilor artiști, să poată să-și facă o carieră, prin programul nostru, Bursele stART, inițiativele din comunități, când vrem să ajutăm voluntar oamenii care sunt fie în dificultate, fie pur și simplu când contribuim la zugrăvitul unor școli, la a merge și a dărui haine oamenilor mai puțin favorizați și la multe alte initiative care ne fac să simțim și vedem că această companie nu este despre bani. La final, când tragi linie, reiese un singur cuvânt: oamenii.

Oamenii sunt cei care duc mai departe gândurile. Tot ce vrei să faci cu ele. Banul la un moment dat a reprezentat doar un mijloc. La sfârșit, tu ai rămas cu experiența.

Foarte mulți clienți rămân la noi și tot timpul povestesc cât de apropiată este relația cu reprezentantul lor, adică cu o persoană. Povestesc foarte mult la ce i-au ajutat și banii, ce au putut să facă cu acei bani și e foarte bine, dar povestesc foarte mult de partea emoțională. Ce a adus acea interacțiune sau cum au atins un obiectiv”.

Claudia Dumitrescu pentru Biz

Discuția devine rapid plină de emoții, pentru că, în cuvintele Claudiei „tot ceea ce putem să primim este în aceeași măsură legată de cum dăruim”.

În Povident, oamenii dăruiesc companiei timpul și priceperea lor, dar mai ales pasiunea cu care investesc în fiecare proiect, însă aleg să dăruiască mult mai mult oamenilor pe care caută să-i ajute.

Transformarea în Provident trebuie să aibă un punct de pornire, iar ușa se deschide cel mai simplu în cadrul unui interviu, unde Claudia Dumitrescu are câteva sfaturi pentru cei care vor să fie între Oamenii Provident.

„Suntem o echipă de oameni bine pregătiți, deschisă să primească oameni pe care să îi învețe dar în același timp suntem și dornici să învățăm și noi de la alte persoane. Avem un mindset care pune accent pe a pune lucrurile în mișcare, punând în balanță perspective multiple: ce este important pentru client, angajat, companie.

Suntem deschiși, comunicăm transparent. De altfel, Provi fiind un loc cu libertatea de exprimare și suport necondiționat”.

De la transparența arătată la interviu la o carieră alături de Oamenii Provident drumul nu pare atât de lung. Rămâne «de ce-ul» important, iar între cei cu care Biz a stat de vorbă din echipa Provident, toți par conștienți de răspunsul sau răspunsurile la această întrebare. De ce? Pentru că Provident, în ciuda aparenței, nu este despre bani, ci despre oameni.

Povestea Claudiei Dumitrescu se aseamăană cu cea a Ramonei Ciorciog, a lui Bogdan Ignat sau a lui Cosmin Păloiu. Toate sunt povești ale succesului construit cu pasiune în echipa potrivită.

Provident Financial România

Provident Financial România este o instituție financiară nebancară, care face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din lume. În România, Provident este prezent din 2006, timp în care a acordat împrumuturi de valoare mică, pe termen scurt, pentru peste 1,2 milioane de români. Provident oferă acces la finanțare unei categorii de clienți care uneori este trecută cu vederea de alți creditori.

Rolul asumat al Provident este de a susține incluziunea financiară prin crearea unui istoric de creditare și de a oferi cu responsabilitate oamenilor din toate păturile sociale acces la o formă de finanțare flexibilă și transparentă. Prin crearea unui istoric de credit, clienții Provident au apoi posibilitatea refinanțării creditului în condiții mai avantajoase sau chiar să obțină credite mai mari, cu care să își poată împlini planuri mari, precum cel de a avea o casă, de exemplu.

Reprezentanții Provident pot ajunge în aproape orice colt al țării, sunt membri respectați în comunitate și oferă – pe lângă soluții de finanțare simple, corecte și transparente – înțelegere și responsabilitate în relația cu clienții. În comunitate, Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială – programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate.

Array

Articole pe aceeași temă: