Interviuri Lifestyle

Oamenii de la Dumbrava Vlăsiei

30 mai 2022 5 min

Oamenii de la Dumbrava Vlăsiei

Reading Time: 5 minute

În spatele oricărui proiect de succes stă o echipă de oameni implicați, creativi și dedicați viziunii. Dezvoltatorii complexului Dumbrava Vlăsiei au ales să lucreze atât cu profesioniști ce au zeci de ani de experiență, cât și cu arhitecți tineri, cărora le-au oferit libertate de creație, prin intermediul unui concurs.

Am discutat cu o parte dintre cei care au transformat o idee în ceea ce rezidenții complexului Dumbrava Vlăsiei numesc acasă, despre munca în echipă și ce stă în spatele acestui proiect ambițios.

Maria Ioan, Senior Sales Manager, Dumbrava Vlăsiei

Maria Ioan Dumbrava Vlasiei

Care este relația pe care o aveți cu comunitatea de arhitecți din țară?

Prin demersurile pe care le-am făcut în ultimii ani am reușit să creăm o relație foarte bună cu aceștia. Am început proiectul printr-un pitch privat, cu mai multe companii mari de arhitectură, în urma căruia au rezultat câteva case de semnătură, proiecte originale, pe care le-am construit și le-am pus la vânzare. O parte dintre ele s-au vândut, iar altele urmează a fi achiziționate.

Este un demers curajos, unic – am dat mână liberă arhitecților să construiască ce își doresc ei. Acest lucru a arătat deschiderea noastră către arhitecți și interesul nostru pentru arhitectura de calitate, care să țină laolaltă niște case diferite între ele.

De ce ați ales să organizați con­­cursuri de arhitectură? 

Ne-am dorit să aducem în fața publicului necesitatea unei arhitecturi de calitate. Am vrut să arătăm că arhitectul este esențial în construcția casei și că în România se face arhitectură de calitate, că oamenii au idei extraordinare, că sunt conectați la ce se întâmplă în străinătate și nu există diferență de calitate. În primul concurs, am ales sa dăm o șansă tinerilor arhitecți, de până în 30 de ani, de a propune o casă pe care noi să o construim.

Aceea să fie piatra de temelie în portofoliul lor. Astfel, avem în construcție Grădina cu camere, proiectul câștigător al concursului anterior de arhitectură, pe care îl vom finaliza anul acesta.

De asemenea, avem în desfășurare un nou concurs ce vizează pavilionul multifuncțional care va fi, printre altele, un loc de întâlnire, discuții și socializare, cafenea, spațiu de tip work from home și spațiu pentru evenimente ale comunității. De această dată, concursul este deschis tuturor arhitecților din România și se va încheia în luna iunie, urmând ca pavilionul să fie construit peste un an.

Donald McCreadie, urbanist

Donald McCreadie - Dumbrava Vlasiei

Urbanistul de origine britanică ­Donald McCreadie a construit pla­nul urbanistic pentru Dumbrava Vlasiei timp de doi ani, optimizând fiecare lot, în funcţie de orientare, puncte cardinale, acces şi vecinătăţi. El este în continuare implicat în proiect, aprobând fiecare plan de casă înainte de a începe construcția, pentru a se asigura că se respectă ținuta arhitecturală a ansamblului și setul de reguli pe care l-a creat ­pentru viitoarele construcții. De asemenea, acesta face parte din juriul concursurilor de arhitectură organizate de Dumbrava Vlăsiei.

Cum a fost experiența cu Dumbrava Vlăsiei și care este viziunea pe ­termen lung?

Este primul meu proiect în Ro­mâ­nia. Am făcut multe planuri urba­nistice în Marea Britanie și Irlanda, dar e ceva special la acest loc și devine tot mai special pe măsură ce oamenii se mută aici. Când am venit pentru prima dată în acest spațiu imens, conectat cu pădurea, a fost o experiență impresionantă.

Viziunea pe termen lung a fost ­întotdeauna să menținem acea conexiune cu pădurea și să construim un sat care o respectă. Vrem să creăm o comunitate care apreciază aceste valori și sperăm ca și locuitorii să fie o parte activă a modului în care va arăta ­viitorul acestui loc. Va exista un comitet al rezidenților care se va implica în activități și va discuta cu admi­nistratorii complexului în numele comunității.

Ce este unic la acest proiect?

De obicei, vedem drumuri paralele, case aliniate, cu bariere între ele create de garduri. Noi am vrut să gândim ceva mai fluid, mai ­organic, cu case care vor fi integrate în acest peisaj, într-un mod unitar. În Dumbrava Vlăsiei se promovează o arhitectură des­chisă, fără garduri în fața proprietăților, dar intimitatea poate fi asigurată prin amplasarea de vegetație și arbuști, care dau și oportunitatea de a te simți parte din natură.

Care a fost experiența cu arhitecții locali și concursul de arhitectură?

Am început cu un brand internațio­nal, dar în scurt timp, am ales să lucrăm cu arhitecți locali, ceea ce a fost entuziasmant pentru mine. Ei produc muncă de calitate, interesantă, cu idei variate. Primul concursul a fost o oportunitate și pentru noi să cunoaștem arhitecți ­locali și să le oferim libertate de creație, menținând totodată anumite reguli, pentru a păstra integritatea proiectului și a ne asigura că toate casele merg împreună.

Echipa de tineri arhitecți

arhitecti tineri Dumbrava Vlasiei

Primul concurs al Dumbravei Vlăsiei, organizat în 2018, a fost câștigat de o echipă de tineri arhitecți pentru proiectul Grădina cu camere, care este acum în plin proces de construire. Echipa formată din Cosmin Georgescu, Alexandru Cristian Beșliu, Cosmin O. Gălățianu, Octavian Bîrsan, Andrei Ioniță și Horia Munteanu are ocazia să își vadă proiectul realizat în Dumbrava Vlăsiei.

Cât de important este pentru tinerii arhitecți să aibă libertate în termeni de creație și de ce sunt importante concursurile?

Orice concurs îți lasă mai multă libertate de exprimare, dar aici am avut libertate mare de creație, cu foarte puține constrângeri, iar faptul că nu am avut vecinătăți a fost un privilegiu. E dificil pentru tine­rii arhitecți să atragă clienți, iar concursurile te pot ajuta să plonjezi într-un proiect. Nu a fost o oportunitate de business, ci o oportunitate de a face lucruri. Concursul ne-a dat ocazia să mergem în paralel cu munca de birou pe care o are fiecare dintre noi și să creăm o nouă entitate – Alt Corp (alternative corporation). După concurs, am fost mai prezenți și am căpătat mai multă vizibilitate.  

Ce rol joacă natura în arhitec­tură?

În cazul proiectului nostru, ­Gră­dina cu camere, natura influențează enorm arhitectura. Noi am pornit cu grădina, iar ulterior am gândit casa. Dacă te uiți la context, totul e o mare grădină în care sunt aceste obiecte. Este o inversare a proporțiilor, iar casa pare aproape ca o anexă.

Cum reușiți să construiți o relație sănătoasă între arhitect și dezvoltator?

Relația cea mai importantă în pro­iectul nostru a fost cu cei de la Dumbrava Vlăsiei. Soluția noas­­tră din concurs a avut niște particularități, unele poate neloiale pentru o locuire simplă, dar din discuții s-a născut cea mai bună variantă a casei. Pentru noi a fost de învățat să nu fim încăpățânați cu anumite aspecte.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 363 (17 mai – 15 iunie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: