Oamenii de afaceri sustin dinamizarea investitiilor publice
Reading Time: 2 minuteAsociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza punerea in dezbatere publica, deși pentru o perioada prea redusa de timp, a Bugetului de stat și a Bugetului asigurarilor de stat.
Inaintea unor analize mai aprofundate, din cifrele prezentate și obiectivele enunțate de Guvern ca fiind prioritați pentru anul 2016, AOAR apreciaza ca dezbaterea publica trebuie concentrata pe teme majore:
- Acțiunile organizatorice ce trebuie sa imbunatațeasca semnificativ realizarea investițiilor programate ritmic și la costurile luate in considerare. Experiența anterioara arata ca indiferent cați bani se aloca investițiilor publice, daca ele nu devin o responsabilitate directa și financiara a administrațiilor locale și a celor mai importanți ordonatori de credite, vom continua sa inregistram tot mai multe obiective publice neterminate sau cu o execuție amanata, toate acestea ducand la cheltuirea neraționala a banilor publici. De asemenea, sprijinim continuarea procesului de prioritizare a investițiilor și finanțarea satisfacatoare a celor care se desfașoara corect și rapid.
- Susținem dinamizarea procesului de realizare a investițiilor publice și utilizarea consistenta, dupa doi ani de așteptare, a fondurile alocate prin Bugetul UE 2014-2020. Aceasta este cea mai solida, cea mai realista cale de creștere cu 4,1% a PIB-ului in anul 2016 și asigurarea, in condițiile unei colectari corecte, ritmice și profesioniste, a resurselor bugetare luate in calcul la elaborarea bugetului.
- Reiteram propunerea facuta cu ocazia dezbaterilor referitoare la prezentarea bugetelor anterioare, respectiv aceea ca obiectivele de investiții a caror execuție a fost sistata, sa fie transferate administrațiilor locale și chiar companiilor private, prin licitație publica, varianta conservarii lucrarilor fiind nerealista, in condițiile existenței a cca. 40.000 de astfel de obiective.
- Susținem ca alocarea resurselor financiare suplimentare prevazute pentru Ministerul Economiei sa fie coordonate in direcția celor 7 programe lansate in ultimii ani pentru susținerea inovarii și dezvoltarii IMM-urilor.
- Susținem alocarea de ajutoare de stat diferențiat ca intensitate, unor companii mari, in funcție de numarul și valoarea producției ce urmeaza a fi realizata de subfurnizori locali și gradului de creștere a volumului prelucrarii unor resurse naturale in țara, respectiv a obținerii unor produse cu valoare adaugata. În acest domeniu, Romania se afla pe ultimul loc realizand 0,6 euro pentru 1 Kg de materii prime prelucrate fața de cca 1,8 euro obținuți, in medie, la nivel UE.
- În condițiile in care alocarile bugetare din fondurile UE vizand susținerea creșterii competitivitații companiilor se regasesc, in principal, in Programul Operațional Regional aflat in coordonarea Ministerului Dezvoltarii Locale, este necesara o prezentare a modului in care proiectele de interes pentru mediul de afaceri local și național sunt coordonate intre cele doua Ministere, asigurandu-se utilizarea eficienta a tuturor resurselor disponibile. AOAR considera ca dezbaterea publica trebuie axata, luand in considerare și perioada scurta de timp alocata, optimizarii alocarilor vizand infrastructura (toate componentele) și susținerea mediului de afaceri, ca prioritați ce vor determina realizarea prevederilor bugetare in anul 2016.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz