Business

O nouă stație de metrou pe Șoseaua Berceni

Reading Time: 2 minute

Ministerul Fondurilor Europene a aprobat, la finalul săptămânii trecute, cererea de finanțare privind construirea stației de metrou de pe Șoseaua Berceni, care va face legătura zonei de sud a Bucureștiului cu nordul și centrul Capitalei.

Noua stație de metrou va fi construită între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou și Șoseaua de Centură. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, stația va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter și două etaje.

Lungimea noului traseu, care va avea o cale dublă de rulare (două linii distincte, față de o singură linie, cum este în momentul de față) va avea 1,6 kilometri, precum și șase zone de acces pietonal, din care două vor fi situate pe partea opusă a Șoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

De asemenea, din cele două ieșiri, se va face legătura directă cu parcarea de tip park&ride, care va fi amenajată în imediata apropiere. Mai mult, fiind o stație supraterană, proiectul prevede inclusiv instalație de degivrare a căii de rulare, care să permită exploatarea în condiții de siguranță pe timp de iarnă. Lucrările au ca termen de finalizare 22 de luni de la ordinul de începere al acestora.

Conform statisticilor, magistrala 2 de metrou reprezintă 25% din totalul liniilor Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.

Recent, în 15 septembrie, a fost pusă în funcțiune prima magistrală de metrou construită de la 0, după 1989, magistrala 5: secțiunea Râul Doamnei – Eroilor.

Traseul Magistralei 5 de metrou – Secțiunea Râul Doamnei-Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate și un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureștiului (cartierul Drumul Taberei) și centrul orașului, pe o lungime de circa 7 km, 10 stații de metrou.

Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv stația și depoul Valea Ialomiței este finanțată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014-2020 (85%) și de la bugetul de stat (15%).

Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019, este de cca. 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de cca. 2,3 miliarde lei, din care contribuția Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de cca. 2 miliarde lei.

Lucrările proiectului de investiții au început în noiembrie 2011.

Team

Recent Posts

Vom produce drone românești. Protocol semnat între ministere

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, au semnat, marţi, un…

4 ore ago

Pi2 a fost aleasă agenția de comunicare pentru Freedom24 în România și Ungaria

Agenția independentă de comunicare Pi2, cu birouri și filiale în Europa Centrală și de Est, a fost selectată să gestioneze…

4 ore ago

Utilizatorii plătesc în medie 12 abonamente pentru serviciile online

În medie, utilizatorii plătesc 12 abonamente online, inclusiv Netflix, Spotify și YouTube Premium – cele mai populare servicii din întreaga…

10 ore ago

Ce cred angajații despre companii. Care sunt cele mai apreciate firme din 2024

JYSK, Phillip Morris, Deichmann, dm drogerie markt și Starbucks sunt cele mai apreciate companii de către propriii angajați, conform “Top…

10 ore ago

Cegeka: Companiile IT trebuie să schimbe mentalitatea și să atragă parteneriate strategice

Piața IT din România trece printr-o perioadă de transformare, iar modelul tradițional de outsourcing, bazat pe externalizarea resurselor umane, începe…

10 ore ago

Danone susține centrele E.G.A.L. care oferă mese calde pentru copiii din zone defavorizate

Danone România s-a alăturat susținerii centrelor de zi E.G.A.L. dezvoltate de Societatea Națională de Cruce Roșie, susținând continuarea activității din…

10 ore ago