Etex, investiție de 28 mil. euro într-o fabrică de gips-carton lângă București
Reading Time: 2 minuteEtex România Building Performance, producător de sisteme de gips-carton Siniat, tencuieli și gleturi, furnizor de soluții de protecție împotriva incendiilor își continuă dezvoltarea în România și anunță investiții de 28 de milioane de euro lângă București.
Compania, parte a Grupului Etex, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții și pionier în domeniul construcțiilor ușoare, anunță că investește 28 de milioane de euro într-o fabrică de gips-carton, lângă București, care ar urma să fie pusă în funcțiune în 2025. Cu această nouă investiție, implicarea financiară asumată de Etex în România se apropie de 100 de milioane de euro.
„Investițiile pe care le-am făcut în ultimii ani urmăresc competitivitatea comercială și a businessului pe termen lung, crearea de noi locuri de muncă și susținerea comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Credem că toate acestea confirmă angajamentul nostru pe termen lung față de România. Suntem determinați să ne continuăm creșterea regională în sud-estul Europei prin investiții pe plan local în România. Odată cu deschiderea fabricii de gips-carton de lângă București, vom crea 80 de noi locuri de muncă. Proximitatea de București, unul dintre orașele cu cea mai mare activitate în construcții în ultimii ani și cel mai important centru industrial din România, ne va aduce mai aproape de momentul în care vom putea folosi plăcile de gips-carton recuperate din șantiere ca materie primă, încurajând astfel o abordare sustenabilă în lanț. Ne bazăm pe buna colaborare cu autoritățile în vederea extinderii noastre strategice și pentru a contribui activ la tranziția către o economie verde, capitalizând oportunitățile economiei circulare și proprietatea gipsului de a fi un material ușor de reciclat.”
Andrei Popa, Director General România & Sud-Estul Europei
Etex își propune ca până în 2025 să trimită cu 65% mai puține deșeuri la gropile de gunoi, raportat la nivelul din 2018, iar până în 2030 să reducă la zero cantitatea deșeurilor aruncate. Aceste obiective, formulate în planul de dezvoltare pe termen mediu și lung, “ Road to Sustainability 2030”, constituie un pas semnificativ către consolidarea sustenabilității Etex și sunt aliniate cu eforturile globale de protejare a mediului.
Odată finalizată investiția, fabrica de lângă București va deveni a treia unitate de producție pe care Etex o operează în România unde are, în prezent, peste 220 de angajați. Grupul mai operează două unități de producție de materiale de construcții sub brandul Siniat: fabrica de gips-carton de la Turceni și fabrica de ipsosuri, gleturi și tencuieli pe bază de ipsos de la Aghireșu, unde a făcut investiții majore în ultimii ani în noi instalații și tehnologii.
Compania a investit, în ultimii ani, 8 milioane de euro pentru demararea proiectului de recuperare a gipsului de la Rovinari, încă 1 milion de euro într-o nouă instalație de uscare și micronizare a gipsului la fabrica de la Aghireșu, iar un alt milion de euro au fost folosiți pentru îmbunătățirea capacității logistice a fabricilor de la Turceni și Aghireșu.
Etex este un producător global de materiale de construcții și un pionier în domeniul construcțiilor ușoare. Etex dorește să inspire oamenii din întreaga lume să construiască spații de locuit sigure, durabile, inteligente și frumoase.
Înființată în 1905, cu sediul central în Zaventem, Belgia, Etex este o companie de familie cu peste 13.500 de angajați la nivel global. Aceasta operează peste 140 de unități în 45 de țări și a înregistrat venituri de 3,7 miliarde de euro și un REBITDA de 645 de milioane de euro în 2022. Portofoliul global al Etex include mărci comerciale de top precum Cedral, Durlock, Equitone, Eternit, Gyplac, Kalsi, Pladur, Promat, Siniat, Superboard și URSA.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz