Stiri Antreprenori Business Companii

O fermă din Dobrogea produce paie de băut, biodegradabile și gluten-free

23 iul. 2024 2 min

O fermă din Dobrogea produce paie de băut, biodegradabile și gluten-free

Reading Time: 2 minute

Cu o fermă de 80 de hectare de grâu și orz, o afacere de familie din Dobromir (Constanța) produce paie de băut 100% naturale, biodegradabile și gluten-free. Fiecare pai este tăiat la recoltare, curățat, spălat, sterilizat și ambalat manual.

Ideea afacerii mi-a venit după ce am văzut un filmuleț pe LinkedIn despre un fermier francez care transforma paiele de grâu într-un produs ecologic. Fiind tânără mamică a unei fetițe care adoră țestoasele și este mereu însoțită de o țestoasă de pluş, am realizat că țestoasa poate fi un simbol al luptei noastre contra plasticului. Astfel, „Pai din Pai” a prins contur ca o modalitate de a educa prin exemplu personal”, spune Andreea Chitu, fondatoarea „Pai din Pai”, care a revenit în țară, din Franța, în timpul pandemiei.

Fără fonduri UE, fără investitori de start-up

Pe cele 80 de hectare, situate la aproximativ 200 km de București, sunt dezvoltate produse ecologice menite să înlocuiască plasticul.

Banii sunt investiți atât de mine, cât și de vărul meu (Ștefan Ivana) și reprezintă economii personale care se ridică la cifra de 50.000 de euro. Nu am reușit să accesăm fonduri europene nerambursabile, de fiecare dată ni s-a spus că nu suntem eligibili, nici pe start-up, nici pe femeia antreprenor, spre exemplu. Suntem în continuare interesați de accesarea de fonduri, întrucât vrem să ne dezvoltăm și perfecționăm produsul”, mai spune Andreea Chițu.

Planuri de Viitor

Pe lângă paiele de grâu, a fost introdus și un produs inovativ: solnița de paie, denumită „Painiță”. Aceasta este un dispenser de paie care poate fi reîncărcat, oferind o soluție igienică pentru păstrarea paielor. Painița previne contactul direct al mai multor persoane cu același pai și reduce risipa prin evitarea ambalajelor individuale pentru produse de unică folosință.

Procesul nostru include tăierea tulpinilor la foarfecă, spălarea și sterilizarea lor, urmată de ambalarea în cutii de carton cu autoformare reciclabile. Astfel, oferim o alternativă sustenabilă și ecologică la paiele de plastic, contribuind la protejarea mediului”, explică fondatoarea Pai din Pai.

Array

Articole pe aceeași temă: