O banca pentru fiecare
Reading Time: 2 minuteAm un test rapid pentru voi: sa ridice mana cine stie cate banci are Singapore? Nu o sa ghiciti niciodata. 200 de banci sunt prezente in acest stat-oras. In total sunt peste 600 de institutii financiare.
Sectorul financiar a crescut puternic din 1970 de cand a fost lansata moneda asiatica. Orice institutie financiara internationala care se respecta are birou in Singapore. Evident, exista si o autoritate de paza, un “caine” rau, Autoritatea Monetara a Singapore (AMS), adica un fel de BNR al lor.
Peisajul bancar local este dominat de bancile autohtone (DBS, UOB, OCBC), dar bancile internationale sunt bine reprezentate de asemenea (HSBC, ANZ Bank, Standard Chartered, Maybank, ING, UniCredit).
De la inceputul crizei financiare din 2008, a existat o fuga a investitorilor dinspre Europa spre Asia. Multe banci elvetiene au luat cu asalt Singapore, unul din motive fiind ca secretul bancar este mult mai puternic decat in Elvetia. De altfel, multi bancheri singaporezi cred ca in curand Singapore va detrona Elvetia ca centru principal de private banking din lume.
In acelasi timp, se pare ca nu totul este atat de roz si mai exista si numite probleme. Unele banci internationale se plang de faptul ca AMS nu incurajeaza investitorii europeni sau americani sa vina in Singapore.
Una peste alta, bancile infloresc si pentru ca economia singaporeza se bazeaza pe preturi stabile si pe un PIB pe cap de locuitor mai mare decat al multor tari dezvoltate. La o populatie de 5,4 milioane de locuitori (adica cit Bucurestiul plus vreo 8-10 judete de pe la noi), PIB/capita este de 54.040 de dolari. PIB-ul general este de 326,5 miliarde de dolari.
Economia se bazeaza foarte mult pe exporturi, in principal in electronice de consum, produse din sfera tehnologica, produse farmaceutice.
Scorul libertatii economice este de 89.4 de puncte, ceea ce face ca economia Singapore-ului sa fie a doua cea mai libera din lume potrivit unui raport al the Heritage Foundation. Singapore este pe locul al doilea in regiunea Asia-Pacifica, fiind depasita doar de Hong-Kong, din cele 42 de tari luate in calcul in aceasta zona.
Toate aceste motive fac ca Singapore sa fie locatia perfecta pentru a putea intelege cat mai bine cum Romania poate invata din lectiile acestui stat si de a le aplica.
credit foto: © Evolution1088 | Dreamstime.com – Singapore Cityscape Photo
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz