O adolescenta care se tot prelungeste
Reading Time: 4 minuteDupa mai bine de 20 de ani de cand se tot pune caramida peste caramida, industria romaneasca de marketing si comunicare a ajuns in punctul in care are nevoie de mai multa incredere in propriile forte si, inainte de orice, de o comunitate puternica.
Din 2013 Senior Vice President al International Advertising Association, asociatia profesionistilor in marketing si comunicare ce include peste 4.000 de membri la nivel global, si viitor presedinte al acestei organizatii mondiale din aprilie 2016, l-am invitat pe Felix Tataru, presedinte si fondator al GMP Group, sa identifice unele dintre problemele cu care se confrunta industria romaneasca de comunicare. Lipsa unui festival de creatie, lipsa de leadership, coeziune si atitudine pozitiva, inertia sunt doar cateva dintre aspectele care ies la iveala. Solutii exista. Pentru inceput, este nevoie de disciplina si consecventa. Si de ridicarea standardelor.
Din perspectiva de manager si antreprenor, care a crescut odata cu industria romaneasca de marketing si comunicare, cum se vede industria noastra si care sunt problemele ei?
Cred ca inadaptabilitatea si inertia sunt principalele probleme cu care ne confruntam. Industria nu tine pasul cu noul consumator si cu obiceiurile lui. De exemplu, TV-ul nu mai reprezinta de mult primul ecran. Telefonul mobil a preluat de mult intaietatea. Si nu doar ca este ecranul pe care il cercetam cel mai des, ecranul pe care petrecem cel mai mult timp, dar a devenit o prelungire a corpului nostru. Pentru cei mai multi dintre noi, telefonul mobil sta la mai putin de un metru de corpul nostru 24 din 24 de ore. Asadar, consumatorul este aici, iar comunicarea e in alt film. Industria nu s-a adaptat acestei realitati. Agentiile inca functioneaza pe un model din anii ’60 – ’70, cand se concentrau pe TV, print, OOH si radio. Acum insa orice campanie are zeci de livrabile, in multe cazuri este nevoie de reactie rapida si de o viziune integrata pe care agentiile cu o structura lineara nu o pot livra. Cred ca o abordare nonlineara care sa permita oamenilor sa fie mai implicati interdisciplinar este o abordare in concordanta cu vremurile. Mai sunt si alte probleme: lipsa unui festival de creatie local, nivelul general de profesionalism este destul de jos atat la clienti, agentii, cat mai ales in media. Suntem mult in urma si mai avem multe de invatat. Lipsa de leadership, caracteristica romanilor, se resimte si in industria noastra. Se vede in lipsa de autenticitate, de atitudine proactiva, pozitiva, de viziune si de unitate a industrei.
In ce punct al evolutiei a ajuns industria noastra de comunicare?
Suntem intr-o adolescenta care se tot prelungeste.
Nu avem o comunitate puternica de marketing. De ce anume ar fi nevoie ca sa se consolideze o astfel de comunitate?
Intai de toate, este nevoie de ridicarea standardelor. E nevoie de o comunitate puternica de marketing care sa ridice nivelul profesional al industriei. Acum, in majoritatea cazurilor, marketingul se limiteaza la comunicare, nu este implicat in toti cei patru P clasici: pret, promovare, produs si distributie. Oamenii de marketing ar trebui sa fie folositi de catre companiile lor mai mult. Experienta Biz Marketing Xchange ne-a aratat ca directorii de marketing sunt deschisi sa faca schimburi de experienta.
“Avem nevoie de o comunitate de marketing puternica, iar prin proiectul Biz Marketing Xchange, Biz, GMP si directorii de marketing participanti au facut un pas important.”
In calitate de viitor presedinte al IAA la nivel global de anul viitor, care va fi implicarea in sustinerea industriei romanesti de marketing si comunicare?
Vor fi multe oportunitati. Se pot organiza evenimente in Romania la care sa aducem pe unii dintre cei mai valorosi oameni din domeniu. Acum se discuta despre organizarea Congresului Mondial al IAA. Ar fi extraordinar daca IAA Romania ar candida sa il faca la Bucuresti. Mi-as mai dori sa mai fie cel putin inca un roman activ in board-ul global al IAA si voi promova aceasta idee.
Din interactiunile avute cu oameni de marketing si comunicare din alte tari, care este perceptia lor despre industria romaneasca de marcomm?
Brandul tarii este cel care creeaza prima impresie, care nu este prea buna. Apoi, dupa ce oamenii te cunosc, lucrurile se schimba radical. Acum, dupa ce board-ul global a fost la Bucuresti anul trecut, perceptiile la nivelul acesta s-au mai schimbat. Romanii sunt deschisi, primitori si entuziasti, iar strainii vad aceste lucruri. Dincolo de asta, exista multi romani care ocupa pozitii importante in companii mari din Europa si nu numai. La conferinta IAA din mai de la Londra, Martin Sorel, liderul detasat al industriei de comunicare la nivel global, i-a zis lui
Mihai Barsan, care i-a adresat o intrebare, “Aaa, Romania, tough country” si cred ca se referea la ordonanta care a facut inconjurul lumii. Cu asta ne-am cam facut de rusine, din pacate. Avem insa si vesti bune. Prin campaniile Rom, McCann Bucuresti a reusit sa puna Romania pe harta creativa. Au urmat apoi GMP cu “Why Don’t You Come Over?” si Geometry Global, anul acesta, cu “Stirile RGB”. Sunt povesti de succes despre care oamenii vorbesc si stiu ca sunt create de romani. Creativitatea romaneasca ar putea fi cel mai bun ambasador al Romaniei. Avem cu ce si cu cine, mai trebuie doar sa ne disciplinam si sa fim consecventi.
Exista vreo defazare intre perceptiile pe care le au publicitarii romani despre ei insisi si cele pe care le au strainii despre noi?
Da. Suntem foarte negativisti si neincrezatori in noi insine si prin urmare in cel de langa noi si in comunitatea noastra. Ne-a spus-o clar si Neal Davies, presedintele Effie Worldwide, care a fost si presedintele juriului la Bucuresti.
Ce lectie ar avea de invatat deopotriva agentiile si clientii din pitch-ul Carrefour?
Respectul. De ambele parti. Si primul pas este respectul de sine.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz