Stiri Tech

Numărul incidentelor de securitate în comunicații, în scădere cu 17%

14 iul. 2023 2 min

Numărul incidentelor de securitate în comunicații, în scădere cu 17%

Reading Time: 2 minute

Numărul incidentelor de securitate, în domeniul comunicațiilor electronice, a scăzut anul trecut cu 17%, până la 341 de incidente ce au afectat aproximativ 6,9 milioane de conexiuni.

O scădere importantă se regăsește în cazul serviciilor de telefonie fixă, înregistrându-se cu 80% mai puține conexiuni afectate, dar și în privința internetului fix, numărul conexiunilor implicate în incidente de securitate fiind cu 76% mai mic față de anul 2021, conform un raport ANCOM.

Anul trecut, mai mult de jumătate dintre incidente, respectiv 188, au fost declanșate de o problemă de alimentare cu energie electrică.

Conexiuni afectate

Serviciile de telefonie mobilă și SMS au fost cele mai afectate (3,9 milioane de conexiuni afectate), fiind urmate de cele de internet mobil şi transmisiuni de date mobile (2,6 milioane de
conexiuni afectate).

Cu privire la serviciile de telefonie fixă, în 2022, se remarcă o scădere semnificativă față de anul precedent, înregistrându-se cu aproximativ 80% mai puține conexiuni afectate. Diminuarea numărului de conexiuni afectate se regăsește și în cazul internetului fix, procentul fiind cu 76% mai mic decât în 2021. În cazul serviciilor de retransmisie a programelor media audiovizuale, numărul conexiunilor afectate a fost cu 94% mai mic decât în anul anterior.

Distribuția geografică

Incidentele au afectat unul sau mai multe județe simultan: 181 de incidente au afectat câte un județ, 154 au dus la afectarea conexiunilor din 2-10 județe simultan, 3 incidente au afectat între
11 și 30 de județe și 3 incidente au avut impact la nivel naţional. Distribuția incidentelor la nivel
național arată că cele mai multe incidente (42) au afectat județul Teleorman, iar județele în care
au fost înregistrate cele mai puține incidente au fost Brăila (1 incident) și Vaslui (2 incidente).

Din perspectiva distribuției geografice a incidentelor care au fost provocate de probleme de alimentare cu energie electrică, județul Teleorman este cel în care s-au înregistrat cele mai multe (31), urmat de Dolj (20) şi Gorj (19). Județele cu cele mai puține raportări de incident electrice au fost Bacău, Bihor, Brașov, Galați și Vaslui, unde s-a înregistrat câte un singur incident electric, iar în Brăila şi Satu-Mare nu a existat vreun incident electric.

Resursele afectate

Cu privire la resursele care au fost afectate, 140 de incidente au afectat resurse la nivelul suport
(unde sunt încadrate componentele suport ale echipamentelor, ca de exemplu cele utilizate pentru alimentarea cu energie electrică, sisteme de monitorizare și control al temperaturii, instalații electrice), 171 de incidente au afectat resurse la nivelul logic (unde sunt încadrate elementele software ale echipamentelor şi/sau resurselor) și 33 de incidente au afectat resurse
la nivel fizic (unde sunt încadrate componentele hardware ale echipamentelor şi/sau resurselor).

Cele mai afectate resurse fac parte din categoriile: medii de transmisiune (185 de incidente),
stații de bază și controlere mobile (126 de incidente), echipamente din noduri de transmisiune
(22 de incidente) și routere şi switch-uri IP (17 incidente).

Durată și implicații

În 2022, durata totală a incidentelor raportate a fost de peste 2.657 de ore, în creștere faţă de
anul 2021, când aceasta a fost de aproape 2.277 de ore. Durata medie a unui incident a crescut, de asemenea, de la circa 5 ore și jumătate în 2021 la aproximativ 8 ore în 2022.

Potrivit ANCOM, în 2022 a fost raportat un incident cauzat de un atac cibernetic îndreptat asupra unui partener al unui furnizor de comunicații electronice din România, care a avut o durată de 10 zile.

Array

Articole pe aceeași temă: