Business

Nuclearelectrica atribuie Candu Energy un contract de 750 mil. dolari canadieni pentru Unitatea 1 de la Cernavodă

Reading Time: 3 minute

Nuclearelectrica anunță că a transmis către Candu Energy Inc., o companie AtkinsRéalis și Canadian Commercial Corporation, o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum si servicii de inginerie si tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU® al Unității 1 a CNE Cernavodă.

Evaluat la aproximativ 750 de milioane de dolari canadieni, contractul continuă seria de contracte anterioare pre-proiect pentru Retehnologizarea Unității 1, cu AtkinsRéalis.

„Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul retehnologizarii Unității 1 de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitatea. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standarde de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. În plus, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, contribuții importante la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare.”

Cosmin Ghiță, Director General al Nuclearelectrica SA

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Național 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, fiind constant printre cele mai performante unități la nivel global.

După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să producă aproximativ 5 TW anual și să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viață, cea mai redusă amprentă de carbon dintre toate sursele.

„În calitate de producător de echipamente originale (OEM) ale tehnologiei nucleare CANDU, suntem mândri că această soluție utilizată, testată și dezvoltată în Canada – care a fost atât de eficientă pe plan intern și internațional – a oferit, de asemenea, românilor energie electrică fără emisii, eficientă din punct de vedere al costurilor și neîntreruptă pentru generații întregi, asigurându-le independența energetică continuă și servind, de asemenea, ca un model excelent pentru restul Europei de Est. Nu numai că acestă atribuire este perfect aliniată cu filozofia noastră Net Zero, dar operaționalizează și angajamentul nostru de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oameni.”

Ian L. Edwards, președinte și director executiv al AtkinsRéalis

Licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU, AtkinsRéalis este singura organizație care și-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfășurare în Asia, America de Nord și America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRéalis pentru proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington și Bruce Power.

„Suntem onorați și privilegiați să continuăm relația noastră de zeci de ani cu SNN, iar această scrisoare de atribuire este un semn al încrederii lor continue în munca noastră de lungă durată și în capacitățile dovedite de la Cernavodă. Este un pas important în direcția lucrărilor care trebuie întreprinse pentru a prelungi durata de viață a reactorului lor CANDU și pentru a continua moștenirea de exploatare și siguranță exemplară a tehnologiei CANDU, care este un motiv de mândrie în România. Acesta este motivul pentru care avansează, de asemenea, planurile pentru construirea a încă două reactoare CANDU pe amplasamentul de la Cernavoda.”

Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis

Semnarea contractului este programată să aibă loc în următoarele săptămâni, iar intrarea sa în vigoare este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN și de finalizarea procedurilor de aprobare ale Guvernului Canadei.

Compania Națională Nuclearelectrica SA produce energie electrică, termică și combustibil nuclear, funcționînd sub autoritatea Ministerului Energiei. Dtatul român deține 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, o fabrică de combustibil nuclear și se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei. Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Team

Recent Posts

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

15 minute ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

8 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

14 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

15 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

15 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

15 ore ago