Noul val de startup-uri
Reading Time: 4 minuteCine sunt tinerii de pe varful noului val al scenei locale de startup-uri, inspirati de antrepenorii tech de succes ai ultimilor cinci ani?
Romania nu a fost recunoscuta in mod special pentru mediul prielnic dezvoltarii de startup-uri, in special din cauza lipsei unui program de investitii coerent si a legaturilor slabe cu principalele hub-uri tehnologice ale lumii. Cu toate acestea, un grup restrans de antreprenori romani a reusit sa iasa in evidenta in ultimii ani obtinand finantare si lansandu-si businessul cu succes peste granite. MavenHut, Brainient, Appscend sau UberVu sunt cateva din exemplele de companii fondate de romani care s-au impus pe termen lung in industriile in care activeaza. Fondatorii lor au devenit in scurt timp modele pentru tanara generatie de antreprenori si au atras atentia unor investitori spre piata romaneasca. In momentul de fata se naste o noua generatie de antreprenori, inspirati de companiile amintite si increzatori ca vor putea replica succesul acestora sau chiar ca-l vor putea depasi.
Pentru a identifica aceste varfuri de lance din mediul local al startup-urilor am luat legatura cu oameni conectati la aceasta industrie, care au contribuit la dezvoltarea ecosistemului romanesc, oferind spatiu de lucru, mentorat, investitii sau premii celor care astazi incearca sa-si dezvolte ideile. Am rugat patru dintre personajele cunoscute ale industriei sa nominalizeze startup-urile romanesti cu cel mai mare potential de dezvoltare, iar raspunsurile acestora ne-au rezervat atat nume la care ne asteptam, cat si surprize.
Startup-ul care s-a regasit cel mai des printre propunerile celor patru antreprenori este Axosuits, un proiect fondat de Andras Kapy, despre care Biz a scris pe larg in numarul 274. Era cumva de asteptat ca exoscheletul dezvoltat de oradeanul Kapy sa se bucure de increderea specialistilor din industrie. Acesta a castigat la finele anului trecut concursul How to Web Startup Spotlight 2014 si s-a bucurat de doua runde investitii din partea lui Adrian Gheara si a altor investitori din cadrul Tech Angels. Proiectul inedit vizeaza ajutarea oamenilor paralizati sa mearga din nou, prin utilizarea unui exoschelet conceput in intregime de o echipa de romani. Asa cum era de asteptat, Kapy si partenerul sau Dorin Hirte vizeaza o extindere a ideii la nivel international. Astfel de proiecte au mai fost dezvoltate in trecut de companii de mari dimensiuni din Occident si din SUA, insa costul de achizitie al produselor finite era unul urias, de peste 100.00 de euro, ceea ce limita semnificativ numarul de potentiali clienti. Exoscheletul lui Kapy ar urma sa aiba un pret similar cu cel al unui automobil de clasa medie, adica ar putea fi vandut in Romania pentru 20.000 de euro.
Vizibilitatea tot mai mare de care se bucura Axosuits pe plan local confirma progresele pe care oradenii le-au facut nu doar din punct de vedere tehnic, dar si de marketing, astfel ca acestia au toate sansele sa isi lanseze produsul cu succes si sa transforme startup-ul pe care il manageriaza intr-o companie solida pe termen lung. Planul lui Kapy si Hirte este acela de a certifica produsul in cursul acestui an, dupa care sa-l poata comercializa la scara larga.
Un alt startup cu potential identificat de antreprenorii chestionati de Biz este 123ContactForm, fondat de Florin Cornianu si Tudor Bastea. Tinerii timisoreni au pus bazele unui serviciu de tip SaaS (software as a service) care le permite utilizatorilor sa creeze si sa gestioneze formulare de contact, de inregistrare de e-commerce sau chestionare atat pe web, cat si pe mobil. 123ContactForm nu e un startup cu un nume foarte vizibil in piata, insa solutia lor se dovedeste a fi extrem de utila si usor de folosit. Utilizatorii pot personaliza aspectul chestionarelor si al formularelor chiar daca nu au cunostinte de programare, beneficiind ulterior si de o serie de statistici. 123ContactForm se poate conecta cu alte aplicatii populare cum ar fi Sales Force, Google Docs si Web Hooks si poate fi folosita pentru platforme cum ar fi Wordpress, Blogger sau Facebook. Compania fondata in 2008 are sediul in Timisoara, iar echipa e formata din aproximativ 40 de membri – majoritatea fiind web developeri sau oferind customer support, avandu-l ca principal investitor pe Adrian Gheara, in timp ce Radu Ticiu este mentorul cofondatorilor. Echipa solida, atentia la detalii si usurinta cu care poate fi folosita solutia recomanda 123ContactForm ca una dintre cele mai promitatoare companii din zona de startup-uri.
Two Tap e un alt startup foarte „hot” in mediul local de startup-uri. Acesta a fost fondat de Radu Spineanu si Razvan Roman si isi desfasoara activitatea in Statele Unite. Startup-ul romanesc a reusit performanta de a fi acceptat in incubatorul Y Combinator si a reusit sa atraga finantare de tip seed de 2,7 milioane de dolari de la Khosla Ventures, SV Angel, Green Visor Capital, Ryan Petersen, We Funder, Transmedia Capital, Digital Garage, Alexis Ohanian, cofondatorul Reddit, si Gary Tan, cofondatorul Posterous. Aplicatia dezvoltata de cei doi romani face legatura intre cumparator si sistemul online de comenzi al unei companii. Two Tap le permite cumparatorilor ca prin doua apasari de ecran (de unde vine si numele Two Tap) sa plaseze comanda dorita. Serviciul de mobile commerce se adreseaza dezvoltatorilor de aplicatii, comerciantilor online si cumparatorilor. Cei doi fondatori nu sunt straini de mediul de startup-uri. Radu Spineanu este cunoscut in industrie in special pentru faptul ca a fondat serviciul de marketing afiliat 2Parale, dar si pentru aplicatia Kinotopic, dezvoltata mai degraba din pasiune si descarcata de peste un milion de utilizatori din AppStore. Pe de alta parte, Razvan Roman a fondat primul lui startup la varsta de 16 ani si are experienta in marketing si vanzari in companii precum CaptainGo, UberVu sau justFDI. Misiunea celor doi de a simplifica comertul mobil este una dificila pe fondul concurentei acerbe, insa fara indoiala se afla pe drumul cel bun, iar mediul in care activeaza in San Francisco e un mare atu.
Fittter o aplicatie cu patru cofondatori, dintre care trei sunt romani: Bogdan Predusca, Dan Nica si Vlad Teodorescu. Ea se adreseaza celor pasionati de fitness si companiilor care doresc sa le ofere angajatilor acces la programe personalizate de antrenament sportiv, reducand indirect costurile cu asigurarile de sanatate. Compania isi desfasoara activitatea in SUA si a fost evaluata recent la 4 milioane de dolari. Potrivit lui Bogdan Predusca, Fittter urmeaza sa primeasca o runda de finantare cuprinsa intre 850.000 si un milion de dolari. Evaluarea companiei la peste 4 milioane de dolari vine dupa ce fondatorii au participat la acceleratorul Tech Wildcatters din Dallas, Texas, care le-a permis sa ia contact cu investitori si diferiti colaboratori. De asemenea, Fittter face parte din MVP Academy Class of 2014, dezvoltat de echipa How To Web.
Alte aplicatii interesante mentionate de antreprenorii chestionati de Biz sunt Vector Watch, Tin Tag, Avandor, GreenHorse Games, LiveRail si Claire. Fara indoiala, daca esti investitor si iti doresti sa identifici un startup cu potential de dezvoltare, lista de mai sus poate fi un bun punct de pornire. Spre deosebire de anii trecuti, putem observa nu doar un numar tot mai mare de startup-uri atractive, dar si o arie mai larga de industrii carora acestea li se adreseaza. Pentru fondatorii lor, drumul este deja netezit, insa asteptarile sunt mult mai mari.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz