Noul Cod Fiscal este inaplicabil
Reading Time: 3 minuteCodul Fiscal este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea reducerile de taxe si impozite asupra Produsului Intern Brut, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
„Codul Fiscal nu are niciun fel de problema, dar pachetul de reduceri de taxe si impozite este, din punct de vedere economic si financiar, inaplicabil, pentru ca nu poti sa pui in aplicare sase masuri de acest fel. Nu e doar discutia ca se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar insemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal ii lipseste masura. Asa se conduce o economie de piata, trebuie masura”, a decclarat guvernatorul BNR la masa rotunda „Mugur Isarescu si invitatii sai”, organizata de Finmedia.
Mugur Isarescu a aratat, citand analiza Consiliului fiscal privind noul Cod Fiscal, ca impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) daca noul Cod Fiscal ar fi aprobat in forma actuala, fara a lua in considerare majorarea salariala din sectorul public, care ar mai adauga 1,3% la deficit.
„Impactul este major. Nu putem aplica asemenea masuri, asemenea dimensiuni, fara sa negociem cu partenerii nostri. Avem crestere de 4%, unde vrem sa mergem la 6-8%? Ne tin motoarele pentru 8%? Noi avem crestere de 4%, suntem la viteza de croaziera, ar trebui sa stam pe pilot automat, dar noi tragem de mansa brutal cu 2,3% din PIB, pentru ca 2,3 ni se pare ca e putin, iar economistii nu spun nimic. Când ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti când economia scade. Când ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti când economia scade”, a completat Isarescu.
Guvernatorul BNR a criticat decizia autoritatilor de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal, care au anuntat ca noul Cod Fiscal este inaplicabil.
„Este alarmant faptul ca s-a discutat câteva luni de zile despre acest Cod Fiscal si nu a intrat nimeni pe site-ul consiliului sa vada ce zice, chiar daca da un aviz doar consultativ. Sa discuti despre problema impactului reducerilor de taxe fara sa faci legaturile la materialul Consiliului Fiscal e un semnal de alarma, pentru noi ca economisti, dar si pentru altii”, a explicat Isarescu.
Guvernatorul a comparat conducerea economiei cu pilotarea unui avion, pentru ca publicul sa inteleaga mai bine consecintele dramatice pe care le poate avea schimbarea unei cifre ce poate parea irelevanta, precum 1% sau 2%, in mersul unei economii sau traseul unui avion.
“Conducerea economiei de piata se face prin politici fiscal-bugetare, iar aici marimea deficitului este esentiala in stabilirea directiei. Virajele bruste trag semnale de alarma. Nu vedeti ca radarele in acest domeniu, de tipul agentii de rating, Bruxelles-ul, Frankfurt-ul cu BCE, se uita si la deviatii de 0,1%-0,2% si se scriu rapoarte pentru asta?! Daca apar devieri de doua procente intr-un an, se inroseste radarul! Ce e cu avionul asta? A plecat pe ruta Bucuresti-Bruxelles si unde vrea sa se duca, la Polul Nord, sa aterizeze pe o banchiza, sa loveasca vreun turn?”, a explicat Isarescu.
Guvernatorul a spus ca Guvernul nu trebuie sa repete greselile de a pune presiune pe Bugetul de Stat, asa cum s-a intâmplat in 2005 si 2008, cand politicile fiscale au fost prociclice.
„Politica fiscal bugetara trebuie sa fie anticiclica, pentru ca in chestiunea asta se ia carnetul. In esenta, economia are cicluri naturale. Introducerea cotei unice in 2005 a fost o masura prociclica, mai ales ca s-a optat pentru 16% si nu pe 19%, ceea ce a dus la crearea unui deficit structural, care a fost acoperit din intrarile de capital. O alta politica prociclica a fost cea din 2008, când s-au majorat salariile si pensiile. Nu trebuie sa recidivam si a treia oara in 2016”, a subliniat Isarescu.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz