Noul aur este verde
Reading Time: 4 minuteCum arată conservarea ecosistemului, tehnologia blockchain și remunerarea proprietarilor de terenuri sub aceeași umbrelă? Single.Earth, un startup din Estonia, s-a gândit la asta și a pus la dispoziție o platformă prin intermediul căreia proprietarii de terenuri primesc un token pentru fiecare 100 kg de dioxid de carbon sechestrat, pe care îl pot utiliza ca instrument de tranzacționare. Merit Valdsalu, CEO și cofondatoare Single.Earth, a explicat pentru Biz cum funcționează platforma.
Cum a apărut ideea proiectului și cum a prins contur?
Ideea pentru Single.Earth a apărut în 2019, când am avut hackathon-ul Future of Wood. Eu și Andrus Aaslaid, cofondatorul Single.Earth, ne-am uitat la tot ce se întâmpla în jurul nostru și am observat că în Estonia există multe exploatări forestiere. Ne-am scufundat adânc în problemă și am înțeles că modelele de afaceri sunt cauza principală a acestei probleme. Actualele modelele de afaceri monetizează natura doar pentru valoarea materiilor prime, iar noi îi plătim pe proprietarii de terenuri doar pentru distrugerea naturii, nu pentru conservarea și protecția acesteia. Ceea ce dorim noi să monetizăm este valoarea ecologică a naturii, mai exact, sechestrarea carbonului și biodiversitatea pe care le deține natura. Și asta putem face cu ajutorul tehnologiei.
Totul a început în octombrie 2019, dar cât timp a durat ca ideea să fie pusă în practică?
Ne-a luat un an întreg să ajungem de la o idee de bază la un model de afaceri concret. Am trecut prin trei acceleratoare și incubatoare diferite până în vara lui 2020 și am primit prima finanțare pre-seed de la Icebreaker VC. Asta ne-a permis să construim o companie adecvată pentru acea mică echipă pe care o aveam. Apoi, ne-a luat încă un an pentru a înțelege care este aria globală pe care o putem acoperi și cum putem face într-adevăr o schimbare în întreaga lume. Am încercat să înțelegem cum să includem diferite modele de afaceri, diverse resurse naturale și multe puncte geografice. Și odată ce le-am avut pe toate puse la punct, am strâns din nou fonduri. În 2021, ne-am strâns runda de seed din Suedia și de acolo am crescut foarte rapid. Astăzi, suntem o companie de aproximativ 40 de oameni, cărora ni se vor alătura noi colegi în lunile următoare.
Cum funcționează Single.Earth?
Procesul se adresează proprietarilor de terenuri, pentru care am vrut să obținem un mod foarte simplu de utilizare, în care protecția naturii și finanțarea să fie cu adevărat accesibile. Folosim date din satelit, analiză big data și machine learning, pentru a construi modele de biodiversitate și carbon. Astfel, reprezentăm într-o lume digitală ceea ce deja face natura și obținem întreaga planetă descrisă pe baza parametrilor de carbon și biodiversitate. Dacă vor să înceapă să câștige bani prin aceste modele de afaceri, tot ce trebuie să facă proprietarii de terenuri este să vină pe platforma noastră, să-și găsească terenul pentru a-și valida dreptul de proprietate și au deja toate calculele de carbon făcute pentru ei. Totul este transformat în bunuri digitale pe cale le numim tokeni MERIT, ce vor putea fi vânduți ulterior.
Care sunt tipurile de teren pe care le acoperiți?
Tot. Acoperim toate tipurile de teren, dar am început cu pădurile, pentru că acestea sunt zonele cele mai cercetate și de interes. De asemenea, lucrăm la găsirea unor modele de afaceri pentru alte resurse naturale, precum zonele umede care stochează mult carbon și dețin multă biodiversitate. Adăugăm în mod continuu noi tipuri de teren.
Povestește-ne despre tehnologia din spate.
Tehnologia de bază pe care o folosim pentru a facilita toate acestea este blockchain. Este unul dintre rarele cazuri de utilizare în care blockchain-ul are mult sens. Ne ajută să aducem transparență și încredere pe piața carbonului, căruia în prezent îi lipsesc două lucruri: transparență și încredere. Deci, tehnologia este perfectă pentru acest tip de soluție. Ne permite să transformăm natura intactă din lumea fizică în bunuri digitale și să facem aceste tranzacții foarte sigure și ușor de înțeles pentru toată lumea.
Cine poate deveni client al al Single.Earth?
Tipologia clientului, de la care am plecat este o companie care deja știe cât de mult impact negativ are asupra mediului și vrea să compenseze cumva pentru asta. În mod ideal, și-a redus deja amprenta ecologică, dar pentru ce nu a reușit încă (de exemplu, unele emisii din transport), poate cumpăra aceeași cantitate de tokeni pe bază de carbon pentru a compensa amprenta. Ulterior, ne-am dat seama că există și un alt grup interesant, cel al oamenilor care nu au instrumente pentru a avea un impact pozitiv asupra lumii. Aceștia sunt indivizii care doresc să facă ceva, dar nu au ce să dea înapoi naturii. Ei pot cumpăra acum tokeni, ca o contribuție proprie sau ca instrument de investiție, pe care îi pot vinde mai târziu companiilor sau altor investitori.
Care este stadiul actual?
În acest moment ne pregătim să lansăm platforma către public. Așa că ne-am făcut stiva tehnologică pentru a sprijini toate acțiunile. De asemenea, construim propria echipă științifică internă, care lucrează la găsirea celor mai bune modele de carbon și biodiversitate pentru a descrie natura. Păstrarea proprietarilor de terenuri în centrul a tot ceea ce facem ne-a ajutat foarte mult de-a lungul timpului. Așa că sperăm să lansăm produsul proprietarilor de terenuri la începutul anului viitor și, în scurt timp, să facem tranzacționabili cât mai mulți tokeni. Și proprietarii de terenuri din România se pot înscrie pe platforma noastră pentru a participa la lansare.
Care sunt țelurile voastre pe termen lung?
Scopul nostru pe termen lung este să integrăm protejarea naturii în economie, prin crearea acestui nou sistem financiar, în care putem crea bani din natură și să îi folosim ca monedă reală, în cele din urmă. La fel ca tokenizarea naturii, suntem într-o anumită măsură capabili să estimăm capacitatea totală a naturii. Și dacă ne reconstruim economia pe această bază, putem trece la această economie neutră climatic despre care vorbește toată lumea. Deci, folosirea banilor pentru a facilita acest lucru poate accelera foarte mult această tranziție.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 358 (15 noiembrie – 15 decembrie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz