Tech

Nouă metodă de hacking la nivel european care folosește mesageria vocală

29 ian. 2021 2 min

Nouă metodă de hacking la nivel european care folosește mesageria vocală

Reading Time: 2 minute

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu o nouă metodă de atac, identificată la nivel european, care se folosește de serviciul de mesagerie vocală pentru a eluda sistemul de autentificare în doi pași pe dispozitivele utilizatorilor.

„Echipa CERT-RO vă supune atenției o metodă inovativă de atac care se folosește de căsuțele de mesagerie vocală ale utilizatorilor de dispozitive mobile. Atacatorul apelează serviciul de mesagerie vocală și se autentifică cu ajutorul unui cod PIN. Modul în care atacatorul reușește să obțină acel PIN este încă neclar, dar se presupune că metoda folosită în acest caz este brute force”, atenționează specialiştii CERT-RO printr-o postare pe site-ul instituției.

Potrivit acestora, atacatorul vizează numere de telefon cu un statut special, unele de obicei extrem de uşor de reţinut, de ex. Xx000000 sau xx333333. Acest tip de atac asupra mesageriei vocale a fost urmat de unul care viza contul de WhatsApp al clientului. Mai precis, atacatorul încearcă să obţină acces pe contul de WhatsApp al clientului, prin reconfigurarea WhatsApp cu numărul de telefon al victimei.

„După ce a încercat să primească codul de acces prin SMS, WhatsApp va apela numărul de telefon al victimelor şi, dacă apelul este redirecţionat către mesageria vocală, va lăsa codul de acces ca mesaj vocal. Acest lucru permite atacatorului să recupereze codul de acces şi să preia controlul asupra contului de WhatsApp asociat acelui număr de telefon, sau să creeze un nou cont WhatsApp folosind numărul victimelor. Un număr cunoscut folosit în acest atac este +16362025921. Luaţi în considerare verificarea jurnalelor de apeluri către mesageria vocală de la acest număr”, explică specialiştii în securitate cibernetică.

Aceştia precizează că, momentan, nu au fost identificate astfel de atacuri asupra utilizatorilor din România şi recomandă utilizarea unei aplicaţii dedicate autentificării în doi paşi, care generează coduri care expiră în decurs de 30 sec.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: