Peisajul cultural al Bucureștiului s-a înnoit cu un start-up dedicat artei, creativității și transformării odată cu deschiderea galeriei privată de artă ARSMONITOR.
Aflată în clădirea Casei Presei Libere — denumită inițial Combinatul Poligrafic Casa Scânteii „Iosif Visarionovici Stalin” și, după destalinizare, Combinatul Poligrafic Casa Scânteii „Vladimir Ilici Lenin”, un edificiu al propagandei sovietice construit între 1952 – 1957, ridicat pe fostul hipodrom regal — galeria de artă ARSMONITOR este o dovadă a puterii artei și inițiativelor private de a reînvia spațiile încărcate de istorie.
Semnificația istorică a clădirii, combinată cu moștenirea sa sovietică provocatoare, obligă la reînnoire. În aceste împrejurări, echipa ARSMONITOR a renovat și reimaginat cu meticulozitate un spațiu de peste 200 mp, păstrându-i farmecul istoric în timp ce i-a insuflat estetica și toate condițiile tehnice ale unei galerii de artă din zilele noastre. Un proces care a durat aproape jumătate de an, început în luna mai.
„Ca antreprenor în industria creativă, deschiderea galeriei ARSMONITOR marchează o anumită maturizarea a poziției mele ca investitor în inițiativele care transformă orașul. Prin toate proiectele în care am fost implicată, mi-am propus să contribui la modul în care orașul se lasă redesenat și reinventat cu ajutorul unor oameni curajoși, cu viziune. De la ARSMONITOR ne dorim să arătăm că oameni ca noi, cu energie, pot crea de la zero, pe cont propriu, proiecte care inspiră comunitatea, deschid conversații, creează valoare și schimbă percepții.”, a declarat Mia Munteanu, antreprenor & co-fondator ARSMONITOR.
„Călătoria noastră cu ARSMONITOR este una de redescoperire, reinventare și celebrare. Credem că arta are puterea de a trata rănile trecutului, de a aduce împreună și de a transforma spațiile. Renovarea acestui spațiu istoric cu resurse proprii și cu energia noastră personală nu revitalizează doar arhitectura și cimentul, ci cred că am readus la viață o părticică din sufletul Bucureștiului. ARSMONITOR nu e doar o galerie privată de artă, ci e dovada vie a rezilienței și a puterii artei de a redefini înțelegerea noastră asupra istoriei și identității”, a spus la rândul său Silviu Pădurariu, co-fondator ARSMONITOR.
„Abțibild. Arte neaplicate” este expoziția inaugurală a galeriei, în care sunt prezentați 10 artiști consacrați ale căror lucrări exemplifică ingeniozitatea și diversitatea creativă a ultimilor trei decenii în arta contemporană românească: Radu Comșa, Dumitru Gorzo, Maxim Liulca, Gili Mocanu, Sorin Neamțu, Radu Pandele, Carmen Rasovszky, Gheorghe Rasovszky, Victoria Zidaru și Marian Zidaru.
Această expoziție servește ca o dovadă a angajamentului galeriei de a promova colaborările curatoriale și artistice, de a stimula dialogul între generații și limbaje artistice și, totodată, de a susține tânăra piața de artă contemporană din România.
Transformare istorică: ARSMONITOR este un simbol al rezilienței și adaptabilității Bucureștiului, transformând un spațiu încărcat cu o memorie provocatoare din punct de vedere istoric, într-un mic centru de expresie artistică și creativitate.
Program curatorial: expoziția inaugurală de deschidere a galeriei reunește 10 artiști unici prin demersul lor, emblematici pentru ultimii 30 de ani de istorie a artei contemporane românești, prezentând o diversitate de limbaje, mediumuri și teme artistice, ale căror operă urmează să fie aprofundată în următoarele expoziții ale galeriei.
Implicarea comunității: la deschiderea ARSMONITOR au participat peste 300 de invitați, inclusiv pasionați de artă, colecționari și membri ai comunității artistice și creative locale, de la regizori și arhitecți, la creatori de conținut. Acest răspuns copleșitor evidențiază potențialul galeriei de a deveni un reper pentru noii colecționari de artă și pentru discursul cultural din București. În doar două săptămâni de la inaugurare, expoziția a fost văzută de peste 700 de vizitatori, în cadrul vizitelor private și în intervalele în care galeria a fost deschisă publicului larg.
Conservarea patrimoniului cultural: prin reutilizarea și renovarea unui spațiu dintr-o clădire cu o memorie sovietică problematică, ARSMONITOR subliniază importanța conservării patrimoniului cultural, redefinindu-și în același timp narațiunea prin artă și inițiative private.
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, continuă procesul de expansiune la nivel național și inaugurează al…
Le Manoir invită iubitorii de gastronomie fină să descopere o selecție de vinuri, delicatese și cadouri gourmet în cel mai…
6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, arată studiul cantitativ „Incidența obezității în rândul populației din România”, realizat în…
CFR Călători a pus în final în circulație începând cu data 20 noiembrie 2024, primul tren electric format din material…
Lucian Streche este un profesionist cu peste 17 ani de experiență în domeniul investițiilor financiare, fuziunilor și achizițiilor de companii,…
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic…