Analize Management

Normalitatea performanței

12 oct. 2018 3 min

Normalitatea performanței

Reading Time: 3 minute

A schimbat abordarea pregătirii loturilor României pentru Jocurile Olimpice și așteaptă ca anul preolimpic 2019 să arate disciplinele și sportivii cu șanse la medalii. Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), spune că, dincolo de buget, esențială este schimbarea de mentalitate.

Mihai Covaliu COSRLuna ianuarie a anului 2017 îl găsea pe Mihai Covaliu lucrând deja pentru a asigura finanțarea federațiilor, loturilor olimpice și colectivelor tehnice în vederea pregătirii Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 2020. „Tot timpul mi-am dorit să împing lucrurile. Dacă cineva spune că nu se poate sau că încă nu suntem la nivelul la care putem face ceea ce ne propunem, eu sunt cel care vine și încearcă să treacă de această barieră”, ne-a spus președintele COSR.

A fost ales în această funcție în toamna anului 2016 și spune că a venit cu ideea de a mișca lucrurile în așa fel încât România să poată concura la nivelul la care se întâmplă astăzi lucrurile în sportul mondial. „Pro­blema în primul rând în sportul românesc este cea a mentalității. Dacă ne dorim să fim din nou în elita sportului mondial, trebuie să facem ceea ce fac cei care sunt în elita sportului mondial”, spune campionul olimpic de la Sydney.

Iar o parte importantă a acestei schimbări de mentalitate trebuie să vină din conștientizarea importanței sportului în viața de zi cu zi a națiunii. „Nu toată lumea face sport de performanță, dar toată lumea trebuie să fie educată din punct de vedere fizic. Asta înseamnă să știi să alergi, să știi că sportul îți face bine ție și modului în care funcționezi zi de zi. De-abia atunci vom putea vorbi despre o societate sănătoasă, care poate să emită pretenții de performanță în lupta cu statele puternice din punct de vedere economic”, crede Mihai Covaliu.

Inevitabil, discuția a ajuns la speranțele pentru medalii olimpice la Tokyo, dar președintele COSR are o abordare prudentă, fiindcă planul început în 2017 va da cu adevărat primele roade abia anul viitor, la concursurile și competițiile care asigură calificarea la olimpiadă. Abia apoi va putea vorbi despre șanse la rezultate bune la Tokyo. Între timp, se declară totuși mulțumit de felul în care merg lucrurile la canotaj, judo sau scrimă și, deși gimnastica nu merge așa cum eram obișnuiți, există speranțe la o surpriză plăcută.

Desigur, pot apărea și surprize neplăcute. „Jocurile Olimpice sunt competiția cea mai importantă, cea mai frumoasă, dar și cea mai imprevizibilă. Totul se întâmplă foarte scurt, dar într-un stres și o acumulare de energii fantastice. Cine nu a trecut prin experiența asta nu poate să își închipuie ce înseamnă un concurs olimpic. Eu, la a patra ediție, eram pe planșă pentru intrarea în semifinale și îmi tremurau genunchii. Deci nu putem vorbi de lipsă de experiență sau de valoare. Pur și simplu concursul olimpic este total altceva”, mărturisește Mihai Covaliu.

Planul său ca manager la conducerea COSR are drept scop crearea unui sistem compact, care să meargă în aceeași direcție, să funcționeze optim, la parametri normali. „Vreau să reușesc să ajungem la acea normalitate de funcționare pe care o vedem în jurul nostru. Nu-mi propun să câștig cinci sau zece medalii, să avem un buget de nu știu câte de milioane de euro. Îmi propun să ajungem la nivelul optim de funcționare a sistemului în sportul de la noi din țară, la fel cum funcționează de exemplu în Ungaria. Să vedem exact că lucrurile trebuie făcute la un anumit nivel, nu foarte sus, nu foarte jos. Apoi, sunt absolut convins că vom avea și performanță. Este inevitabil”, a conchis președintele COSR.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: