Noile legi ale atractiei
Reading Time: 3 minuteDetinatorii fraielor companiilor vizeaza cresterea afacerilor si profituri ridicate in pietele mari si stabile politic, astfel ca medaliatele la atragerea celor mai mari investitiile globale in 2014 sunt Brazilia, China si India. Nici Romania nu sta tocmai rau, fiind inregistrata prima crestere anuala a investitiilor straine directe de la prabusirea lor de la inceputul crizei din 2008. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de firma de executive search Pedersen & Partners. Costul redus al fortei de munca poate explica investitiile straine directe doar pana intr-un anumit punct. “Majoritatea muncitorilor necalificati si calificati castiga inca in tarile emergente cu 50 – 80% mai putin fata de nivelul compensatoriu din state Occidentale”, spune Conrad Pramboeck, Seful Serviciului de Consultanta in materie de compensatii si beneficii din cadrul Pedersen & Partners si Project Managerul studiului. “Pe de alta parte pachetele salariale pentru cei mai bine platiti executivi si manageri din Brazilia, China, India si Rusia au atins deja nivelurile din Vest”, mai adauga Pramboeck.
In fruntea clasamentului, dupa cele trei tari din BRICS, se mai afla si Emiratele Arabe Unite, Qatar si Chile. Cresterea afacerilor, profituri sporite si marimea pietei sunt factorii cheie in functie de care directorii generali directioneaza investitiile companiilor catre aceste piete. Subventiile si beneficiile fiscale au doar o anumita relevanta in ceea ce priveste decizia acestora. La polul opus, coruptia, mediul infractional si instabilitatea politica sunt cele mai mari bariere pentru investitiile straine directe. Investitiile straine directe in Romania au inregistrat ani consecutivi scaderi semnificative ca rezultat al crizei globale, nivelul fluxului net al investitiilor directe situandu-se la mai putin de 25% de maximul istoric din 2008. Acest trend este intr-un punct de curbura, fiind inregistrata prima crestere anuala a investitiilor straine directe de la prabusirea acestora la inceputul crizei din urma cu cinci ani.
“Acest context ofera o perspectiva optimista pentru perioada urmatoare”, spune Mona Neagoe, Country Manager la Pedersen & Partners. “Cu toate ca investitorii sunt inca sceptici din cauza volatilitatii climatului fiscal din Romania, piata a absorbit majoritatea socului si exista mult potential pentru dezvoltare, conditia fiind ca autoritatile sa ofere un mediu de business stabil. Romania a inregistrat progrese vizibile in ultimii 20 de ani. Detinem in continuare un avantaj comparativ in zona, atat din punct de vedere al asimilarii de bune practici prin expunerea la cultura corporatista occidentala. Managerii romani s-au maturizat semnificativ, capatand experienta in formularea si implementarea atat a strategiilor de crestere aferente perioadelor de boom economic, cat si a masurilor de optimizare si restructurare a modelelor de business aplicate in recesiune. Ei sunt acum pregatiti si competenti sa gestioneze si sa adauge valoare investitiilor straine”, mai spune Mona Neagoe.
Romania are un PIB de 169 de miliarde de dolari, cu o crestere inregistrata de 0,4% in 2012 si o prognoza de crestere de 2,5% pentru 2013 si este clasata pe locul 72 in topul statelor in care afacerile se desfasoara cu usurinta, mai arata lucrarea firmei de executive search Pedersen & Partners. Inflatia reprezinta o cauza de ingrijorare, cu valori ce depaseau 5% insa o serie de masuri recente luate de Banca Nationala si de Guvern au reusit sa stabilizeze ritmul de crestere al preturilor, inflatia fiind la momentul de fata estimata la 1,88%, situandu-se confortabil in jumatatea inferioara a bandei tintite de BNR, centrata la 2,5%, dupa cum mai arata studiul companiei de executive search.
La nivel global, statele din America Latina, Orientul Mijlociu si Asia sunt tot mai atractive, in timp ce tarile est-europene si africane sunt mai putin susceptibile la a deveni obiectiv de investitii in anul urmator. Totusi, chiar si in regiuni cu un grad inalt de nesiguranta, coruptie si instabilitate politica, cum ar fi Africa, unele state le ofera conditii favorabile de investitii. In timp ce turbulentele politice au alungat din Egipt majoritatea corporatiilor internationale, multe companii au in vedere investitiile in Africa de Sud. “In timp ce cresterea asteptata a afacerii directioneaza companiile catre pietele in curs de dezvoltare, guvernele le pot alunga”, spune Poul Pedersen, Managing Partner la Pedersen & Partners. “Rolul cheie al guvernelor ar trebui sa fie asigurarea unui mediu favorabil investitiilor. Conform studiului nostru, un mediu politic legal si stabil, absenta coruptiei si a ilegalitatii si simplificarea procedurilor birocratice sunt aspecte mult mai importante pentru companii decat reducerea taxelor”, mai adauga Poul Pedersen.
Foto: Dreamstime
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz