Tech

Noi restricții pe WhatsApp la retransmiterea mesajelor din cauza COVID-19

8 apr. 2020 2 min

Noi restricții pe WhatsApp la retransmiterea mesajelor din cauza COVID-19

Reading Time: 2 minute

WhatsApp încearcă să împiedice transformarea aplicației într-o platformă care răspândește informații false legate de noul coronavirus prin limitarea numărului de retransmiteri simultane ale unui mesaj.

Astfel, compania deținută de Facebook anunță că un mesaj primit pe WhatsApp care a fost deja retransmis de cinci ori nu mai poate fi dat mai departe decât pe rând către alte chat-uri. Măsura a fost luată pentru a limita răspândirea de informații false legate de COVID-19 prin intermediul aplicației.

„Retransmiterea de mesaje nu este ceva rău. Știm că mulți utilizatori dau mai departe informații utile, dar și clipuri amuzante, meme-uri, gânduri și rugăciuni pe care le consideră importante. În ultimele săptămâni, oamenii au folosit WhatsApp și pentru a organiza manifestări de sprijin pentru lucrătorii medicali din prima linie. Însă am văzut și o creștere masivă a numărului de retransmiteri, iar utilizatorii ne-au transmis că acestea pot contribui la răspândirea de informații false. Credem că este important să încetinim răspândirea acestui gen de mesaje, pentru ca WhatsApp să rămână un loc pentru conversații personale”, se arată în postarea de pe blogul WhatsApp care anunță noile restricții.

WhatsApp a început de anul trecut să marcheze mesajele retransmise de prea multe ori cu o săgeată dublă, ca să arate că acestea nu au fost create de cel care le-a transmis. Acum, un astfel de mesaj poate fi transmis doar către câte un chat o dată. Cu alte cuvinte, nu se poate face retransmitere în masă.

Încă din 2019, WhatsApp a introdus limite pentru numărul de retransmiteri ale unui mesaj către doar cinci chat-uri, iar grupurile nu mai pot depăși 256 de membri. Măsura a fost luată după ce, în 2018, mesaje false răspândite pe WhatsApp au dus în India la linșarea a zeci persoane.

Problema cu răspândirea informațiilor false pe WhatsApp vine tocmai dintr-o caracteristică a aplicației menită să protejeze utilizatorii: criptarea mesajelor, astfel încât să poată fi văzute doar de către cel care a trimis mesajul și cel care l-a primit. Din acest motiv, informațiile false se răspândesc fără a putea fi verificate de platformă, cum se întâmplă în cazul Facebook, Instagram sau Twitter, care au luat deja măsuri contra fenomenului fake news.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: