Stiri Management

Noi absolviți români la școala vieneză de top manageri

22 feb. 2017 4 min

Noi absolviți români la școala vieneză de top manageri

Reading Time: 4 minute
Studenti crop
Absolvenții români, alături de Bodo Schlegelmilch, fondatorul și directorul programului EMBA Bucharest

Încă o generație de manageri români, de această dată în număr de 20, au absolvit Programul de Executive MBA organizat la București de către WU Executive Academy Viena.

Prestigioasa universitate, clasată între primele 50 de școli de business din lume, pentru programul dedicat executivilor, a intrat pe piața studiilor MBA din România în urmă cu 10 ani. De atunci, s-a impus prin planul de învățământ inovator, cadrele didactice care se bucură de recunoaștere internațională și selectivitatea dovedită în procesul de admitere a studenților.

Absolvire cu emoții

La finalul săptămânii trecute, rețeaua de alumni WU din România s-a îmbogățit cu douăzeci de manageri. După 14 luni de studii intensive, aceștia și-au luat în primire diplomele, în cadrul unei festivități fastuoase, organizată la sediul din Viena al Universității. Evenimentul de absolvire a demonstrat că și oamenii de afaceri au o latură sensibilă. Conduc de ani buni echipe și iau cu sânge rece decizii de business tranșante, dar, în momentul în care au primit recunoașterea muncii depuse pe parcursul MBA-ului, emoțiile dansau în ochii tuturor și puteau fi lesne sesizate în inflexiunile vocii, din clipa rostirii jurământului academic: „Spondeo!”.

Motivații similare pentru reîntoarcerea la școală

Pentru a fi admis la Executive MBA, sunt necesari cel puțin trei ani de experiență într-o poziție de leadership. Ceea ce i-a determinatpe niște profesioniști cu un CV deja impresionant să se „întoarcă la școală” este fie dorința de a susține prin studii de bună calitate ascensiunea profesională pe care au cunoscut-o, fie nevoia de a se familiariza cu instrumentele de business de utlimă generație, utilizate deja în străinătate, dar care nu au ajuns încă în România.

„Compania în care lucrez este una orientată către educația profesională. Eu, de exemplu, am terminat și cursurile ACCA (organizație globală a experților contabili) și sunt membru ACCA și CAFR (Camera Auditorilor Financiari din România). După aceste certificări, odată cu înaintarea în carieră, mi-am dorit să intru puțin în zona de studiu, dar de această dată să studiez în zona executivă. Am căutat un program care să combine partea practică și noțiunile teoretice. Să ofere pregătirea de care are nevoie cineva care se pregătește fie pentru o poziție de conducere într-o companie, fie să devină antreprenor”, explică Ana Maria Butucaru, Director Servicii de Audit, PwC România.

La finalul studiilor, aceasta este de părere că programul oferit de WU vine cu răspunsuri pentru toate problemele de care se lovește o persoană aflată într-o poziție de conducere, de la gestionarea capitalului uman, până la zona operațională, la marketing sau strategie de business.

„Ca să înțelegi cum funcționează niște sisteme avansate din lume, trebuie să vorbești cu cei care le fac, cu cei care vin din zona respectivelor sisteme avansate. Tot timpul trebuie să înveți. Să fii în contact cu noile tehnologii disponibile, cu toate uneltele pe care le poți folosi ca să aduci ce-i mai modern în organizația în care lucrezi”, declară Ștefan Buciuc, președinte, Let’s Do It, Romania.

Modulul cel mai apreciat de către acesta a fost cel de Change Management. „În acest modul am analizat și am implementat modele organizaționale moderne la nivel global. Organizații cu zero management, de exemplu”, arată Ștefan Buciuc. Președintele Let’s Do It, Romania a implementat deja în organizația sa o parte dintre conceptele descoperite în cadrul acestui modul.

Program gândit pentru cei care nu vor o pauză în carieră

Programul Executive MBA derulat la București de către WU este ideal pentru managerii români care doresc să își completeze studiile, dar nu vor să părăsească țara și nici să facă o pauză în carieră de cel puțin un an, atât cât durează un MBA full time. Cursurile durează 14 luni și se studiază câte un modul pe lună. Înainte de fiecare modul, cursanții au o săptămână de pregătire individuală pentru acesta. Ulterior, timp de patru zile, profesori dinViena sau din alte orașe din lume, în care WU are universități partenere, vin la București pentru a preda grupei timp de patru zile consecutive. Această predare, interactivă și cu o importantă componentă practică, este urmată de încă o săptămână de muncă individuală sau pe grupe, în care studenții au de rezolvat o temă.

„Acest mod de lucru are avantajul de a nu-i îndepărta pe studenți de locul lor de muncă. Asta le permite să testeze imediat în practică noțiunile învățate la Executive MBA. Pe lângă aceasta, există și avantajul foarte pragmatic de a continua să încasezi salariu în timpul studiilor, ceea ce îți face, într-un fel, viața mai ușoară”, subliniază Barbara Stöttinger, decan, WU Executive Academy.

Cu toate că majoritatea modulelor se desfășoară în București, primul și ultimul au loc la sediul WU din Viena, unde are loc și prezentarea proiectului de absolvire și ceremonia, și încă un modul se studiază în Statele Unite, unde studenții călătoresc pentru o săptămână.

Procesul de selecție

O grupă de cursanți numără cel mult 28 de persoane. Aceștia pot trimite aplicația oricând în timpul anului, dar fiecare serie începe cursurile în luna noiembrie. Pe lângă documentele care alcătuiesc aplicația scrisă, candidații trebuie să treacă și de un interviu cu unul dintre reprezentanții WU.

Bodo Schlegelmilch, fondatorul și directorul programului EMBA Bucharest, a condus cele mai multe dintre interviuri. „Trei lucruri sunt foarte importante pentru ca un candidat să fie admis la interviu. În primul rând, să demonstreze că deține experiență de leadership. Că și-a asumat responsabilitatea pentru o echipă, că a angajat oameni, dar și că a concediat oameni atunci când a fost cazul. Este important să arate că a fost expus la probleme de HR cât mai variate. În al doilea rând, este importantă experiența pe care o are candidatul în ceea ce privește bugetele. Are șanse mari de reușită cineva care a fost implicat în procesele de realizarea abugetelor. În al treilea rând, este important ca persoana care vine la interviu să fie articulată, să aibă abilități de comunicare ce să îi permită să se pună în valoare și să mă convingă că deține toate celelalte competențe necesare”, dezvăluie Bodo Schlegelmilch secretele reușitei la interviu.

Executive MBA-ul organizat de către WU la București costă 35.000 euro. Reprezentanții WU afirmă, însă, că nu doresc ca banii să fie un aspect care împiedică o persoană valoroasă să urmeze cursurile lor. Prin urmare WU oferă o serie de burse pentru candidații excepționali. Acestea pot acoperi până la o treime din costul total al EMBA-ului.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: