Companii Interviuri

Noemi Ritea, VELUX: responsabilitate pentru emisiile de carbon trecute și viitoare

17 oct. 2022 8 min

Noemi Ritea, VELUX: responsabilitate pentru emisiile de carbon trecute și viitoare

Reading Time: 8 minute

VELUX a anunțat la începutul acestui an că 90% din ambalajul ferestrelor de mansardă pentru acoperișurile înclinate nu va mai conține plastic, fiind înlocuit cu un material pe bază de hârtie. Această inițiativa duce la economisirea a până la 900 de tone de plastic pe an.

Compania își propune ca până în 2030 să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și să înjumătățească aceste emisii în întregul lanț valoric. Mai mult, VELUX își asumă responsabilitatea ca până în 2041 să compenseze toate emisiile de carbon de la înființarea companiei, în 1941. 

Noemi Ritea, Director General la VELUX România, a explicat ce înseamnă o companie Lifetime Carbon Neutral, ce pași sunt făcuți în această direcție și cum își va atinge compania obiectivele de sustenabilitate. 

Care sunt direcțiile și acțiunile concrete făcute de VELUX România pentru dezvoltarea durabilă?

Strategia de sustenabilitate 2030 este 100% autohtonă și înrădăcinată în organizația noastră și în strategia de business. Elaborarea obiectivelor în ultimii doi ani în cadrul domeniilor funcționale a permis o asumare profundă a acestora în întreaga noastră companie și se asigură că strategia este perfect integrată în aceste domenii.

Ca parte a eforturilor noastre de sustenabilitate, ne încurajăm partenerii să urmeze acțiunile noastre și în propriile lor afaceri. În acest fel, putem obține un impact pozitiv dincolo de propria noastră zonă operațională. În același timp, ne încurajăm partenerii și clienții să utilizeze broșurile noastre online atunci când vor să achiziționeze produse. În plus, activitatea noastră de zi cu zi se bazează pe principii de sustenabilitate, cum ar fi reducerea pe cât posibil a tipăriturilor, utilizarea unei cantități mai mici de lumină artificială în birourile noastre și reducerea folosirii sticlelor de plastic.

În 2023 va fi lansată și o activare globală dedicată angajaților, la care se vor alătura și membrii echipei VELUX România. Acțiunea „Plantează un copac” își propune să susțină conservarea pădurilor, prin parteneriatul VELUX cu Fundația Mondială a Naturii (WWF) și plantarea de noi păduri, prin gestul simbolic de a planta un copac. 

Cum vă propuneți să deveniți o companie Lifetime Carbon Neutral până în 2041? Ce presupune acest lucru și ce acțiuni sunt planificate?

Lifetime Carbon Neutral” înseamnă că ne asumăm responsabilitatea și compensăm în același timp toate emisiile de carbon din trecut și toate emisiile viitoare. Vom capta emisiile istorice de carbon de la înființarea companiei în 1941, investind în proiecte globale ce vizează pădurile și biodiversitatea dezvoltate și gestionate de WWF. Parteneriatul va conserva și/sau va reface acoperirea forestieră a aproximativ 200.000 ha de păduri tropicale cu o mare biodiversitate. 

Obiectivul parteneriatului este ca 30% din carbonul captat să provină din refacerea pădurilor deteriorate și din plantarea de vegetație nouă pentru a înlocui ceea ce a fost pierdut. Se estimează că prin intermediul acestui parteneriat  vor fi plantați aproximativ 10 milioane de copaci noi, rezultând aproximativ patru milioane de copaci maturi în pădurile restaurate până la finalizarea proiectelor. 

Restul carbonului va fi compensat prin evitarea emisiilor cauzate de proiectele de defrișare. Primul proiect de conservare și restaurare a pădurilor din cadrul angajamentului nostru pe 20 de ani cu WWF este în curs de desfășurare în Uganda și se estimează că va capta aproximativ un milion de tone de CO2.

În același timp, avem în plan să reducem emisiile viitoare de dioxid de carbon generate de operațiunile noastre, în conformitate cu știința și le cerem furnizorilor noștri să facă același lucru. Până în 2030, ne propunem să fim o companie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și să înjumătățim cantitatea lor în întregul nostru lanț valoric. 

Acest lucru include, printre altele, investiții în eficiența energetică a producției noastre, creșterea producției de energie regenerabilă locală, achiziționarea de energie regenerabilă pentru încălzire și cumpărarea de energie electrică 100% regenerabilă.

Recent, ați anunțat că 90% din ambalajul ferestrelor de mansardă nu va mai conține plastic. Ce a presupus acest proces și cum plănuiți să eliminați plasticul?

Suntem pe cale să eliminăm plasticul de unică folosință din toate ambalajele noastre și să ne asigurăm că ambalajele pe care le folosim sunt 100% reciclabile până în 2030. S-au făcut deja mulți pași importanți și, în prezent, 90% din ambalajele ferestrelor pentru acoperișurile înclinate nu mai conțin deloc plastic și sunt realizate dintr-un singur material pe bază de hârtie. 

Soluția este, de fapt, destul de simplă: vom folosi carton în loc de plastic. Acesta este mai ușor de eliminat și este 100% degradabil, păstrând în același timp siguranța produsului. Noul ambalaj pe bază de hârtie are aceeași robustețe ca și ambalajul anterior (blocuri de EPS).

Velux

Ați anunțat că veți sechestra emisiile de carbon create încă de la înființarea companiei, în 1941. Cum ați calculat aceste emisii și cum veți atinge acest obiectiv?

Grupul VELUX a dezvoltat o metodă de calculare a emisiilor de carbon pe toată durata de viață a companiei. Această metodă se bazează pe standardul corporativ recunoscut al Protocolului privind gazele cu efect de seră și este aplicată la datele istorice. Această metodologie unică, inclusiv ipotezele care stau la baza acesteia, sunt verificate în mod independent de Carbon Trust și revizuite de experții de la WWF. 

Unul dintre cele mai importante momente ale anului 2021 a fost demararea primului proiect forestier de captare a carbonului în Uganda, împreună cu Fundația Mondială a Naturii (WWF). Acest lucru face parte din angajamentul nostru de a capta emisiile istorice de carbon ale Grupului din cadrul operațiunilor noastre. 

Ca parte a obiectivului nostru de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon, lucrăm la un program global de decarbonizare, cu planuri de acțiune neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon pentru fiecare dintre fabricile noastre. 

În 2021, am încheiat un parteneriat cu Schneider Electric pentru a accelera trecerea la energie 100% regenerabilă pentru electricitate până în 2023, prin intermediul unui contract de achiziție de energie regenerabilă (PPA). Acest lucru contribuie la obiectivul nostru pentru 2030 de a reduce cu 100% amprenta de carbon a propriilor noastre operațiuni.

WWF continuă să monitorizeze și să evalueze periodic progresul fiecărui proiect forestier. Împreună, ne angajăm să fim transparenți și riguroși în modul în care ne îndeplinim promisiunea.

Ce părere au furnizorii despre aceste măsuri și cum vă asigurați că și aceștia respectă mediul înconjurător?

Lucrăm cu furnizori globali renumiți, care sunt, de asemenea, foarte responsabili atunci când vine vorba de protejarea mediului. Toată hârtia/cartonul utilizat în ambalajele noastre este certificat de Forest Stewardship Council (FSC). În general, am semnat un Acord de aprovizionare cu toți furnizorii noștri, în care avem și o clauză de sustenabilitate. 

Datorită certificării FSC, suntem siguri că furnizorii noștri folosesc numai surse legale și sustenabile pentru a achiziționa hârtia sau alte materiale pe bază de hârtie pentru producția articolelor dedicate VELUX. Înainte de a ne angaja în noi parteneriate cu furnizorii, o echipă dedicată (Calitatea aprovizionării) vizitează furnizorul pentru a se asigura că acesta poate oferi calitatea și mediul de lucru la standardele noastre. Apoi se semnează un acord privind codul de conduită. Evaluarea furnizorului este apoi continuată cu audituri periodice.

Ce este Barometrul locuințelor sănătoase și cum vine el în sprijinul comunităților?  

Clădirile reprezintă aproximativ 37% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru face ca transformarea modului în care proiectăm, construim, operăm și dezafectăm clădirile să fie o parte esențială a realizării obiectivelor Acordului de la Paris. 

Clădirile noi trebuie să fie proiectate și construite astfel încât să reducă la minimum emisiile de CO2 pe durata de viață – inclusiv carbonul încorporat în materiale. Trebuie să dublăm sau chiar să triplăm rata de renovare a clădirilor noastre existente pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris și pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor. 

Atingerea obiectivului nostru presupune să lucrăm pentru a reduce drastic emisiile generate de activitatea noastră și, de asemenea, pe cele încorporate în produse, precum și să aducem inovația în produse și soluții pentru un stil de viață sustenabil și să arătăm cum să construim în mod durabil. Pentru a face acest lucru, colaborăm cu părțile interesate din întregul lanț valoric – de la furnizori, arhitecți și clienți până la guverne și ONG-uri. 

De mulți ani, colaborăm în dezvoltarea clădirilor sustenabile, inspirând industria construcțiilor și clienții să creeze și să solicite clădiri și comunități durabile. Continuăm acest demers pentru a avea un impact pozitiv asupra clădirilor de mâine și oferim date despre climatul interior, impactul acestuia asupra sănătății și calității vieții și beneficiile economice ale investiției într-o clădire sănătoasă, prin parteneriatul VELUX cu RAND Europe, o organizație non-profit de cercetare.

Barometrul locuințelor sănătoase este un raport anual bazat pe cercetare care ia pulsul fondului imobiliar european. Începând cu 2015, rapoartele au evidențiat importanța îmbunătățirii clădirilor pentru a răspunde preocupărilor legate de sănătate și climă în rândul populației. Ediția din acest an aduce în atenție clădirile în care trăim și lucrăm, precum și necesitatea de a le renova. Această renovare vine cu o oportunitate uriașă de a reduce emisiile globale de carbon, îmbunătățind în același timp sănătatea și bunăstarea oamenilor. Pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris, trebuie să punem mai mult accentul pe creșterea ratei de renovare a clădirilor.

Majoritatea populației lumii locuiește în clădiri din orașe și din suburbiile acestora, iar Europa nu face excepție. Clădirile din Europa sunt, în medie, vechi, ineficiente și nu oferă un climat deosebit de sănătos. Barometrele privind casele sănătoase examinează diferite tipuri de clădiri și deficiențele acestora într-o serie de medii pentru a stabili cum să se orienteze cel mai bine eforturile de renovare și să se îmbunătățească legislația în domeniul construcțiilor.

Obiectivul final este de a stimula rata de renovare și de a culege beneficiile pe care le oferă clădirile sănătoase și eficiente, care protejează sănătatea persoanelor expuse la acestea, plus o eficiență energetică îmbunătățită și, prin urmare, un impact minim asupra climei.

La nivel local, pericolele climatice interioare cum ar fi umezeala și mucegaiul, zgomotul excesiv sau lipsa luminii naturale sunt o problemă frecventă printre români. Ultimele date arată că mai mult de una din trei persoane din România este expusă la unul dintre aceste pericole. De altfel, 9% dintre români trăiesc în locuințe cu acoperișuri cu scurgeri, pereți umezi, podele și ferestre putrezite care pot provoca astm și probleme respiratorii.

De asemenea, 20% dintre cei cu venituri mici nu pot menține o căldură adecvată în casă, ceea ce poate provoca afecțiuni cardiovasculare sau respiratorii. În plus, 18% dintre români sunt expuși zgomotului de la vecini sau de pe stradă, iar 4% consideră că locuința lor este prea întunecată, ceea ce poate duce la depresie și probleme de somn. 

Având în vedere că Europa se află în pragul unui demers de renovare care va aborda criza climatică prin decarbonizarea fondului imobiliar, factorii de decizie la nivel politic au ocazia de a investi într-un proces de renovare extinsă și de a stabili cadrul legislativ adecvat pentru impulsionarea investițiilor în clădiri durabile și sănătoase. Astfel, dacă se acordă atenția cuvenită, clădirile sustenabile, rezistente și eficiente din punct de vedere energetic pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor din întreaga Europă. 

Vom continua să fim o voce puternică în ceea ce privește această oportunitate și ne dorim să facem parte din soluția pentru clădirile ineficiente prin inovarea produselor care utilizează automatizarea pentru a optimiza performanța energetică și climatul interior.

Velux - umezeala

Pare sunt planurile VELUX România pentru perioada următoare?

În perioada următoare, ne vom concentra pe transformarea spațiilor în locuri preferate. Pandemia ne-a oferit timp de gândire și toată lumea a înțeles cât de important este să ai o casă confortabilă. Pentru mulți dintre noi, munca de acasă este încă posibilă, așa că de ce să nu profităm la maximum de ea? 

Vom continua să le oferim clienților noștri cele mai bune produse de pe piață și consiliere personalizată, astfel încât aceștia să poată alege ceea ce este potrivit pentru amenajările lor. Lucrăm la noi proiecte care vor fi dezvăluite clienților noștri la momentul potrivit, până atunci, putem spune că ne face plăcere să lucrăm și să oferim lumină naturală și aer curat pentru bunăstarea oamenilor.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: