Tech Antreprenori

Nmbrs și mutarea în cloud

16 mart. 2020 3 min

Nmbrs și mutarea în cloud

Reading Time: 3 minute

Acum 17 ani, Michiel Chevalier pornea un startup cu gândul de a aduce zona de HR și plăți salariale în era digitală. După trei ani, și-a mutat focusul pe cloud și astăzi Nmbrs procesează lunar tranzacții de peste 1 miliard de euro.

După ce fratele lui mai mare a ales să se implice în businessul familiei, o tipografie cu istorie bogată, fondată în 1906, Michiel Chevalier s-a simțit liber să-și urmeze visul de a găsi noi modalități de atragere și retenție a celor mai buni angajați. A făcut asta câțiva ani în companii mari, dar s-a gândit că nu ar trebui să fie doar apanajul acestora, ci al companiilor de toate dimensiunile. Compania s-a numit inițial Employee etc. și făcea totul, de la HR la plăți de salarii, în special pentru mici antreprenori, pentru a-i ajuta să facă HR într‑un stil nou. “Ulterior am aflat că software-ul de specialitate nu era făcut pentru a servi angajații, ci era concentrat pe calculul salariilor sau pe nevoile departamentului de HR. De aceea, în 2006-2007 am trecut de la o companie de servicii la o companie de software în cloud pe zona de HR și payroll. Atunci a început aventura Nmbrs”, îmi povestește Michiel Chevalier, fondatorul Nmbrs, în birourile companiei din Amsterdam, unde lucrează oameni de peste 25 de naționalități, inclusiv români.

Businessul a crescut într-un ritm de 30% pe an, ajungând să acopere nu doar piața din Olanda, ci să se extindă și în Suedia, dar numai prin forțe proprii, fără investitori din afară.

“A trebuit să fim foarte agili de la început, ca să putem finanța compania pentru a fi sustenabilă. A durat mult să ajungem la nivelul de astăzi și a trebuit să ne descurcăm cu fonduri proprii. Acum am ajuns la 120-130 de angajați și lucrurile sunt așezate, dar am muncit foarte mult ca să ajungem aici”, spune Michiel Chevalier.

Pe lângă biroul central din Amsterdam, care rămâne centrul nervos al companiei, Nmbrs mai are o companie de dezvoltare de software în Lisabona.

Concurența în zona de servicii de plăți de salarii (payroll) este intensă, fără a avea, însă, un singur jucător dominant. Un avantaj important pentru Nmbrs este faptul că businessul a fost construit de la zero în cloud, prin urmare platforma dezvoltată are un API care se poate conecta ușor la alte platforme. Astfel, companiile mai mici, care preferă abordarea “best of breed”, pot alege soluția Nmbrs pentru zona de HR și payroll pentru zona de angajați și alte platforme pentru zona de facturi, de exemplu. Un alt factor diferențiator major este faptul că Nmbrs pune în centru angajatul și nevoile acestuia, nu pe cele ale departamentului de HR. “Avem o viziune clară asupra felului în care trebuie tratat un angajat și cum îl ajutăm să reușească în ceea ce-și propune. E o abordare care are în centru angajatul, lucru mai puțin întâlnit la alte platforme de HR și payroll”, subliniază fondatorul Nmbrs.

Compania are o echipă spe­cializată în inteligența artificială (AI) ce dezvoltă algoritmi proprii, pentru a realiza un sistem de payroll “pe pilot automat”, care să elibereze angajații de sarcinile repetitive ce pot fi făcute mult mai bine de algoritmi AI. “În loc să ai o platformă în care trebuie să faci ceva, gestionezi datele introduse de diverse tipuri de stakeholderi și AI poate face o diferență uriașă în ceea ce privește controlul calității și predicțiile”, arată Michiel Chevalier.

Acum, compania se pregătește intens pentru un pas important în dezvoltarea sa, extinderea paneuropeană. Pe lângă cele două piețe actuale, planul este să ajungă până în 2025 în alte 18 țări. Deși legislația și exportul de date pot fi limitări în calea extinderii internaționale, există multe similarități în țările europene în domeniul politicilor le­gate de angajați care pot facilita procesul. “Suntem agili, nu avem o ordine exactă a țărilor, dar avem câteva criterii. Trebuie să fie o țară unde internetul e adoptat la scară largă, să aibă o cultură similară a plății salariilor, dar și unde sunt partenerii noștri din zona platformelor de contabilitate și ERP cu care oferim integrare”, spune fondatorul Nmbrs.

Foto: Marian Timofte / Biz

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: