Tech

Nimic fara cod

12 iul. 2013 4 min

Nimic fara cod

Reading Time: 4 minute

Indiferent de domeniul in care activezi, scrierea de cod e un skill care va cantari greu in CV-ul tau.  Romanii performeaza deja peste media europeana la acest capitol, astfel ca domeniul universitar ar trebui sa isi indrepte eforturile spre aceasta nisa in plina expansiune.

Vremurile in care scrierea de cod era o activitate dedicata angajatilor din Silicon Valley e demult apusa. Matematica si fizica sunt privite deseori ca stiinte complexe, abordate de oameni de stiinta in spatele unor calculatoare sau birouri. In realitate, cele doua stiinte – puternic interconectate – sunt aplicate tot mai des la nivel global in varii domenii, cum ar fi biologia sau geologia. Acelasi fenomen are loc in lumea programarii. O idee preconceputa este aceea ca programatorii sunt acel tip de indivizi care isi petrec viata in spatele unui computer si dezvolta proiecte tehnologice complexe pentru companii high-tech. In realitate, majoritatea celor care scriu cod o fac pentru companii cu un nivel de tehnologizare mediu. Sectorul public are nevoie de website-uri si de programe informatice la fel de mult precum o companie care doreste sa se specializeze in vanzari online, astfel ca scrierea de cod e absolut necesara pentru dezvoltarea unei game variate de activitati economice si administrative.

Romanii au avut dintotdeauna o inclinatie spre stiintele exacte, astfel ca, alaturi de indieni, studentii nostri reusesc sa lase o buna impresie la olimpiadele si concursurile internationale de matematica si informatica, in pofida posturii de “outsideri”. Desi majoritatea tinerilor performeri din aceste domenii sunt autodidacti, pregatirea de baza din cadrul universitatilor este esentiala. “Pentru ca tinerii studenti sa fie de la inceput pe drumul bun, ei sunt indreptati spre tehnologii de ultima ora, prin programe ca iQuest University, de pilda. Intr-un astfel de program, tinerii sunt informati inca din primul an de facultate cu privire la tehnologiile actuale si care se cer pe piata muncii; sunt invitati sa participe la Coding Contest pentru a putea verifica daca gandirea le este formata pentru programare, fiind un concurs de algoritmica; apoi, din semestrul al II-lea al primului an de facultate, studentii pot participa la programul de Remote Learning. Dupa ce finalizeaza cu succes programa de Remote Learning, studentii pot accesa programul Summer Internship, unde au ocazia sa lucreze in mediul real pe proiecte, se foloseasca tool-uri si metodologii utilizate in mod curent in dezvoltarea de software”, explica Oana Bufnea, Team Leader, responsabila la iQuest University.

NOUL SPORT NATIONAL?

Studentii care termina o facultate de profil vad fiecare linie de cod in mod diferit. De foarte multe ori acestia ajung sa lucreze in alte domenii, deoarece nu isi gasesc locul in industria IT. “Cea mai mare parte din cei care termina o facultate de profil insa scriu cu pasiune fiecare linie de cod. Acestia descopera ca prin cod pot sa isi modeleze propria lor lume, pot sa creeze sau sa ajute la crearea unei lumi mai bune”, adauga Bufnea.

Scrierea de cod este, in cele din urma, o indeletnicire care depaseste barierele lingvistice si culturale, astfel ca un bun programator va fi capabil sa dea un randament bun indiferent ca lucreaza pentru o companie locala sau pentru un antreprenor din celalalt colt al lumii. In acest context, invatarea scrierii de cod poate deveni un “sport national”, daca sistemul educational isi va indrepta atentia spre potentialul Romaniei pe plan informatic si va include scrierea de cod in lista prioritatilor. Introducerea scrierii de cod in programa scolara i-ar putea ajuta pe studenti si elevi sa isi exprime creativitatea si ideile mult mai eficient, transformand principiile abstracte in obiecte tangibile.

Daca in momentul de fata putem vorbi despre trigonometrie mai degraba la modul teoretic, crearea de cod i-ar putea ajuta pe studenti sa aplice teoria mult mai usor. De altfel, in Occident si in Statele Unite noua generatie este indemnata sa devina creatoare, nu doar consumatoare de tehnologie. In acest sens, cuvintele teoreticianului si scriitorului american Douglas Rushkoff sunt elocvente: “Programeaza sau fii programat”. “Aparitia marilor companii de IT pe piata a schimbat foarte mult asteptarile pe care le are un proaspat absolvent, dar si ceea ce o companie cere de la acesta. Un proaspat absolvent are deja optiunea sa isi aleaga pe ce limbaj si/sau tehnologie doreste sa mearga. Totodata, companiile mari investesc resurse pentru pregatirea studentiilor si a noilor angajati. In viitor ne asteptam ca importanta skill-urilor sa creasca extrem de mult, deoarece fiecare companie se orienteaza spre domenii de nisa, care sunt foarte specifice”, spune Radu Vunvulea, Senior Software Developer la iQuest pe tehnologie Microsoft.

VANATOAREA DE PROGRAMATORI

Programarea a devenit atat de apreciata in tarile dezvoltate, incat specialistii din acest domeniu sunt cautati prin intermediul companiilor de recrutare dedicate, care ii evalueaza in functie de aptitudini si talent. Spre exemplu, podgoriile din Napa Valley folosesc programatori pentru a dezvolta sisteme complexe de masurare a temperaturii pe parcursul anului, fertilitatii pamantului si alti indicatori care ar putea afecta calitatea strugurilor.

La randul lor, berarii folosesc BrewPi, un sistem ce le permite sa monitorizeze nivelul de fermentare a berii. Scrierea de cod are o aplicabilitate directa in zona de fashion, unde tot mai multi retaileri pun accentul pe magazinele virtuale si pe recomandari personalizate pentru clienti in functie de preferintele acestora. Nu ar fi exclus ca in viitorul apropiat algoritmii dezvoltati de programatori sa fie cei ce colecteaza informatii de la clienti si dicteaza trendurile de fashion din anul urmator.

Folosirea Google Glass ar putea contribui decisiv la acest aspect, prin colectarea de informatii din magazine, in timp ce clientii poarta device-ul dezvoltat de Google. Industria muzicala nu este straina de cod; exista numeroase formatii care apeleaza la cod pentru manipularea melodiilor in timp real, in timp ce formatii precum Benoit and the Mandelbrots creeaza muzica psihedelica exclusiv prin cod.

Crearea unei programe scolare care sa prevada predarea scrierii de cod poate parea o  utopie, astfel ca tinerii romani pasionati de tehnologie ar putea ramane la stadiul de autodidacti ani buni de-acum inainte. Cu toate acestea, este dificil sa negam impactul pe care codul il poate avea in societate in viitorul apropiat, tinand cont ca vorbim despre o unealta care le permite tinerilor sa isi dezvolte ideile si sa le scaleze la un nivel la care acestea pot avea un impact real asupra lumii.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: