Nicoleta Gruia: „Fiecare om trebuie să-și asume răspunderea de a contribui la un scop mai înalt, care depășește interesele personale și urmărește binele tuturor”
Reading Time: 6 minuteNicoleta Gruia este Director Executiv al spotmedia.ro și unul dintre cei trei fondatori. Ea se află în juriul Galei Societății Civile, o bună oportunitate pentru a o cunoaște și a înțelege competiția din perspectiva ei.
Spune-ne câteva cuvinte despre tine și ce te-a inspirat să te implici anul acesta în jurizarea Galei Societății Civile?
Sunt Nicoleta Gruia, la prima vedere fiică, soție, mamă și prietenă. În același timp, Director Executiv și Membru Fondator al spotmedia.ro, Membru fondator al Asociației Arca Jurnaliștilor și Membru în Consiliul Director al Biroului Român de Audit Transmedia. Deopotrivă un spirit profund conectat cu misiunea de a sprijini jurnalismul independent, constructiv și de calitate. Promovez accesul la informații corecte și relevante despre care cred că reprezintă calea spre acel tipping point ce va purta fiecare om de pe acest pământ spre o viață mai sigură, o societate sănătoasă și, in the end, o lume mai bună. Și cred că acest lucru este posibil prin transparență, responsabilitate și consecvență. Simt că este o datorie lăuntrică care îmi asigură energia necesară pentru funcționarea acestui roller coaster.
Mereu m-am simțit atrasă de inițiativele și oamenii care contribuie la binele comun și la dezvoltarea unei societăți mai echitabile și mai incluzive. Și cumva viața m-a tot purtat prin diverse experiențe din care am invățat despre cât de important este să o prețuim în toate formele manifestate de ea, dincolo de ceea ce se rezumă la propria noastră persoană. De aici legătura cu spotmedia.ro și Gala Societății Civile, implicarea mea în procesul de jurizare. Cred în puterea recunoașterii și celebrării acțiunilor și oamenilor care contribuie la mai bine. Și este important să ne arătăm aprecierea pentru munca și implicarea oamenilor, să consolidăm sentimentul de comunitate și solidaritate conștientizând câte putem face atunci când ne unim forțele.
Campania GSC 2024 vorbește despre binele comun. Ce înseamnă pentru tine bine comun?
Pentru mine, binele comun înseamnă să creăm și să menținem, împreună, un mediu în care toți membrii unei comunități au acces la resurse și oportunități egale, pentru a ne fi mai bine – atât la nivel individual, cât și colectiv. Este vorba despre solidaritate, echitate și îmbunătățirea calității vieții pentru toți, indiferent de diferențele dintre oameni. Asta înseamnă să realizăm acțiuni și inițiative care contribuie la prosperitatea și bunăstarea întregii societăți, precum și a fiecărei comunități în parte. Și mai înseamnă că fiecare om trebuie să-și asume răspunderea de a contribui la un scop mai înalt, care depășește interesele personale și urmărește binele tuturor.
De-a lungul acestor aproape 4 ani alături de spotmedia.ro m-am întrebat: de ce fac ceea ce fac? Iar răspunsul m-a condus de fiecare dată la propriile-mi valori. Le-am întrepătruns cu valorile proiectului și ale echipei noastre și în final am sintetizat într-o propoziție călăuzitoare: ”Prin jurnalismul independent și responsabil construim o lume mai bună”. Pentru mine acesta este un bine comun, intițiat de un grup de oameni care vin cu o diversitate de idei, au independență unul față de celălalt, au o structură descentralizată și un mecanism de transformare a judecăților individuale într-o decizie colectivă, ceea ce face ca procesul decizional să fie unul ințelept, centrat permanent pe cititor.
Cum contribuie spotmedia.ro la binele comun și ce te-a determinat să te implici în consturirea unui proiect de jurnalism constructiv/independent?
Spotmedia.ro furnizează știri și informații complete, echilibrate și relevante, care îi ajută pe oameni să înțeleagă contextul politic și social în care trăiesc și să ia decizii în bună cunoștință de cauză. Prin jurnalismul independent și constructiv construim o lume mai bună. Le oferim cititorilor noștri materiale și analize de calitate, relevante și diversificate, care abordează teme importante și oferă soluții și perspective variate ce răspund nevoilor și intereselor lor. Tot ceea ce construim aici are la bază un respect extrem de profund față de tot ce înseamnă viață. Scopul nostru este să-i informăm pe oameni și să îi îndemnăm la fapte. Susținem diversitatea de opinii și dialogul deschis și constructiv în spațiul public, care sunt vitale într-o societate unită și incluzivă. Ne-am angajat să contribuim la dezvoltarea unei societăți în care fiecare om să fie puternic, să se bucure de libertate și să aibă acces la informații adevărate și constructive.
Ce m-a determinat? Cu singuranță acea responsabilitate lăuntrică despre care am povestit puțin mai sus. Altfel nu ai cum să faci față unui astfel de proiect pentru a cărui independentă și chiar existență depinzi de sprijinul celor care te citesc.
Spotmedia.ro este cunoscut pentru abordarea riguroasă a subiectelor de interes public. Cum consideri că acest tip de jurnalism poate influența percepțiile și deciziile cetățenilor într-o societate democratică?
Influențăm percepțiile și deciziile cetățenilor respectându-le dreptul democratic la informații corecte și imparțiale, care să îi ajute pe oameni să înțeleagă realitățile în care trăiesc și să își formeze opinii avizate. Promovând transparența și responsabilitatea, spotmedia.ro contribuie la consolidarea încrederii în presă și la formarea unui public informat și responsabil, activ și implicat.
Jurnalismul independent este vital pentru funcționarea sănătoasă a procesului democratic, contribuind la menținerea unui echilibru de putere între cetățeni și autorități și oferindu-le oamenilor instrumentele necesare pentru a analiza și a evalua acțiunile guvernanților și pentru a-și exprima opiniile în cunoștință de cauză. Spotmedia.ro îi informează și îi responsabilizează pe cetățeni, încurajându-i să se implice activ în procesul democratic, pentru binele comun.
Dacă ar fi să descrii spotmedia.ro într-un singur cuvânt, care ar fi acela și de ce? Cum contribuie acest atribut definitoriu al spotmedia.ro la impactul său în societate?
Gândul mă poartă către un mesaj universal și anume „Fii tu schimbarea pe care o vrei în lume” și apoi către oamenii din echipa noastră, extraordinar de bine pregătiți, cu responsabilități serioase în viețile lor personale, care au ales totuși spotmedia.ro pentru a contribui la construirea unei lumi mai bune prin propriul lor exemplu, cu riscul lipsei de siguranță a zilei de mâine. Și dintr-o dată mă întorc la datoria lăuntrică despre care cred că este un numitor comun al oamenilor din echipa noastră. Și așa ajung să percep spotmedia.ro ca pe un „catalizator” – cuvânt care ilustrează capacitatea noastră de a stimula și facilita schimbarea și progresul în societate prin intermediul jurnalismului independent și de calitate, ajutând oamenii să înțeleagă aspectele esențiale ale vieții sociale și politice și motivându-i să participe direct și activ la schimbarea în mai bine a societății.
Care crezi că este emoția primară care încurajează schimbarea și implicarea pentru un bine comun?
Empatia. Când cunoaștem circumstanțele de viață ale celorlalți, când le simțim și le înțelegem nevoile, suntem motivați să acționăm pentru binele lor și să contribuim la crearea unor condiții de viață mai bune pentru toți membrii societății. Pentru a cultiva și amplifica această forță interioară în societatea noastră, este vital să promovăm educația și nivelul de contientizare cu privire la problemele societății, să încurajăm solidaritatea și acțiunea colectivă. Cultivând empatia, devenim mai atenți, mai conștienți de nevoile individuale și colective și suntem inspirați să ne mobilizăm pentru a genera schimbări pozitive în comunități și în societate.
Și dacă vorbim despre un bine comun, care crezi că este minima implicare pe care ar trebui să o aibă fiecare cetățean al României pentru a contribui la binele comun?
Grijă și respect față de vecini. De ce? În primul rând, pentru că implică lipsa atașamentului ceea ce impune practica exercițiului conștient. Apoi, pentru că prin îngrijirea zilnică a bunăstării comunității imediate, ne dezvoltăm un comportament pozitiv care are potențialul de a se răspândi, asemenea unui efect de domino, impactând și alte aspecte ale vieții noastre. Această atitudine de responsabilitate și respect poate duce la o societate mai coezivă și mai armonioasă, în care fiecare individ contribuie la binele comun. În plus, atunci când ne preocupăm de bunăstarea celor din jurul nostru, construim relații de încredere și sprijin reciproc, ceea ce întărește sentimentul de comunitate și apartenență. Această schimbare pozitivă nu se limitează doar la interacțiunile noastre imediate, ci influențează și modul în care abordăm alte relații și responsabilități în viața noastră personală și profesională.
Tu cum contribui la binele comun?
Încercând să fiu atentă la propriul meu comportament astfel încât să ofer cât de multă binețe pot prin faptele și vorbele mele.
Ce mesaj ai transmite grupurilor de inițiativă și comunității în ansamblu pentru a încuraja și a mobiliza cât mai multe persoane să se implice în inițiative pentru binele comun?
Nu subestimați puterea acțiunilor noastre individuale. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi și fiecare acțiune contează. Fiți activi, fiți implicați, fiți solidari în lupta pentru binele comun. Fiecare gest de bine, fiecare inițiativă, oricât de mică, poate aduce o schimbare reală în societate și contribuie la construirea unei lumi mai echitabile și mai incluzive, așadar mai bune, pentru noi toți.
Prin urmare, e important să fim proactivi și să căutăm mereu oportunități de a genera schimbare în bine. Să fim deschiși, să ne implicăm și să lucrăm împreună pentru a rezolva problemele sociale. Împreună putem face diferența și îi putem inspira și mobiliza și pe ceilalți să ni se alăture.
Apropo de oportunități, pentru aceia dintre voi care activați în companii ce încurajează investițiile în sustenabilitate: acum puteți prinde in planurile voastre și investiții în presa independentă. Este o nouă oportunitate inclusă în criteriile ESG.
Care crezi că sunt cele mai importante 3 ingrediente pentru ca o inițiativă să aibă un impact real în societate?
Aș spune: transparență, responsabilitate și consecvență. Aceste trei ingrediente au puterea de a construi sisteme funcționale și durabile, care să opereze eficient, indiferent de personalități sau relații personale, asemănător unei democrații.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz