Narcisa Calotă, CEC Dental Clinic: „Urmează să fac un nou pas în parcursul meu antreprenorial”
Reading Time: 5 minuteDupă o investiție de 150.000 de euro, Narcisa Calotă a deschis, în urmă cu trei ani, CEC Dental Clinic, o clinică stomatologică din centrul Bucureștiului, iar în prezent se concenterază pe lansarea unei clinici generaliste, dedicată familiei, cu specialități medicale pentru mame și copii, inclusiv cu un cabinet de psihologie.
Narcisa Calotă, medic stomatolog și fondatoarea CEC Dental Clinic ne-a oferit mai multe informații despre deschiderea noii clinici, care va avea loc în primele luni ale anului 2025, despre antreprenoriatul în domeniul medical, dar și despre piața serviciilor stomatologice din România.
La scurt timp după ce ai devenit medic stomatolog, ai deschis propria clinică de stomatologie. Ce te-a determinat să faci acest pas spre antreprenoriat? Când s-a întâmplat, cum ai ales locul și cu ce investiție ai pornit la drum?
Am decis să fac pasul spre antreprenoriat în domeniul medical în momentul în care am simțit că am acumulat experiența necesară pentru a merge pe propriul drum, pe lângă motivația pe care am avut-o de la început și visul de a avea propria clinică. Astfel, am urmat un master în Managementul Serviciilor de Sănătate în cadrul ASE, ceea ce m-a ajutat foarte mult în a gestiona lucrurile ca antreprenor, o responsabilitate total diferită față de cea de medic.
După aproape 6 ani ca medic stomatolog în altă clinică, am simțit nevoia să merg pe propriul drum, să am control asupra felului în care se desfășoară actul medical oferit pacienților mei, pe care îi respect foarte mult și cărora vreau să le ofer tot timpul ce este mai bun din acest punct de vedere. Am deschis clinica CEC Dental în 2021, în centrul Bucureștiul, zona Unirii, cu o investiție de peste 150.000 euro din surse proprii.
Mi-am dorit să creez o clinică în care să pot să personalizez totul conform principiilor și propriilor valori și standarde în oferirea serviciilor medicale de calitate. Am început prin a forma o echipă cu medici la fel de dedicați ca mine, medici care pun pe primul loc tot timpul pacientul, cu desfășurarea activității într-un mediu empatic pentru pacient.
Practic, mi-am dorit ca toți pacienții noștri să uite de temeri când intră în cabinet și să se simtă pe deplin în siguranță.
Ești și medic stomatolog, și antreprenor în același timp. Cum se împacă cele două roluri? Cu ce dificultăți/provocări a venit rolul de antreprenor?
Cele două roluri se îmbină, însă cu multă muncă în spate, cu mult sacrificiu de timp, dar rezultatul este deosebit atunci când faci totul cu pasiune, dedicare și profesionalism.
Provocările și dificultățile au fost, într-adevăr, multe la început, pe acest drum. La deschiderea clinicii au fost multe provocări pentru că a necesitat multă documentare și analiză pentru a mă asigura că iau cele mai bune decizii pentru pacienți, cum ar fi alegerea celor mai potrivite echipamente.
Cât de greu sau ușor este pentru un specialist în domeniu să deschidă propria clinică? Când ar trebui făcut acest pas? Ce abilități trebuie să aibă un absolvent de stomatologie pentru a deschide propria clinică? Ce le recomanzi tinerilor din domeniu?
Pentru cei cu resurse financiare mari, poate fi ușor de deschis o clinică de stomatologie. Însă părerea mea este că experiența în domeniu contează cel mai mult și ar trebui să reprezinte decizia pentru a deschide o clinică stomatologică. Unui proaspăt absolvent, deși poate dispune de resursele financiare necesare, îi va fi dificil să gestioneze o clinică în lipsa experienței ca medic și de coordonare a unei echipe de specialiști. Înainte de acest pas, trebuie să fie un medic stomatolog foarte bun, să cunoască totul foarte bine, să știe să lucreze excelent și să poată coordona o echipă de specialiști pentru a putea avea rezultate și a putea rezista în acest domeniu în cele două roluri – și de antreprenor, și de medic.
Cu câți specialiști în stomatologie lucrezi și ce planuri ai pentru clinica ta de stomatologie?
În prezent, echipa are 8 medici specialiști, la care se adaugă personalul auxiliar. În ceea ce privește planurile pentru clinică, vizăm creșterea acesteia în ritmul organic de până acum și creșterea numărului de pacienți pe partea de prevenție, nu doar pe segmentul de chirurgie, pentru care suntem apreciați și recomandați. În acest sens, vom mări echipa cu specialiști care îmbrățisează aceleași valori ca noi, pun pacientul pe primul loc și pot oferi servicii medicale stomatologice la cel mai înalt nivel.
Concurența este foarte mare în domeniul stomatologiei. Cum simți această piață în București, există loc de creștere, de apariție a unor noi clinici? Cu ce probleme vin pacienții?
Este într-adevăr un domeniu cu o foarte mare concurență, mai ales în București. Într-un domeniu atât de competitiv nu ai cum să nu fii foarte bun. Și celelalte clinici au medici foarte buni, însă consider că este loc pentru toată lumea și important este ca pacientul să se simtă în siguranță și să putem oferi toți servicii de calitate. Oriunde alege pacientul să meargă, trebuie să uite de temeri, să se simtă înțeles și în siguranță, știind că primește servicii medicale la cel mai înalt standard.
Solicitările cu care vin pacienții sunt diverse, de la urgențe medicale până la un zâmbet strălucitor, cu fațete dentare, clinica noastră acoperind nevoile oricărui pacient, de la chirurgie la estetică.
Urmează să deschizi o nouă clinică, de această dată una generalistă. Despre ce tip de clinică este vorba, ce specializări va avea și când urmează să fie deschisă?
Urmează să fac un nou pas în parcursul meu antreprenorial, încă un pas în față, având de această dată rolul complet de antreprenor și manager al noii clinicii, CEC Medical Clinic. Este vorba despre o clinică cu servicii medicale de specialitate, fiind un proiect de suflet pentru mine. Clinica este dedicată familiei, având specialități medicale pentru mame și copii, printre care ginecologie și ginecologie morfofetală, importantă pentru aducerea unui copil pe lume, urologie, alergologie și pediatrie. De asemenea, la CEC Medical Clinic vom avea și un cabinet psihologie pentru adulți și copii, fiind tot mai necesară consilierea psihologică în conceperea unui copil, mai ales pentru cuplurile care se confruntă cu anumite dificultăți medicale în acest sens.
Clinica este în curs de amenajare și urmează să fie deschisă în primele luni din 2025, fiind prima clinică din România cu un concept exclusiv dedicat familiei, de la specializările medicale la ambianța și experiența propriu-zisă din clinică.
De ce faci acest pariu, pe o clinică nouă, cu diverse specializări? Ce te-a convins să faci această investiție?
Iubesc oamenii, iubesc oamenii foarte mult și îmi doresc să îi ajut cât mai mult. De aici a pornit totul și astfel a apărut ideea unei clinicii dedicate familiilor. Îmi doresc și să fac accesibilă partea de servicii medicale pentru cei care își doresc copii și pentru familiile cu copii.
De asemenea, consider că am acumulat experiența antreprenorială necesară pentru a dezvolta un proiect cu un impact pozitiv mai mare, care să facă diferența în piața serviciilor medicale. Acesta este un alt motiv pentru care am deschis o clinică medicală cu mai multe specializări.
Vei deschide noi clinici, în alte orașe? Ce îți propui în următorii ani?
Consider că este prematur să pot oferi un răspuns concret. Momentan îmi canalizez energia pe clinica stomatologică și pe noua clinică, pentru a putea să oferim cât mai multor pacienți serviciile noastre, să putem deveni un reper în piața medicală și să ne aliniem celorlalte clinici de top.
Cum arată timpul liber al unui medic stomatolog care în același timp e și antreprenor? Care sunt pasiunile tale, ce îți dă energie în business?
Timpul liber al unui medic stomatolog, care este și antreprenor, este extrem de limitat. Timpul liber este practic doar în weekend, pe care îl petrec în exclusivitate cu copiii mei, care îmi oferă toată puterea și energia necesară pentru a duce fiecare proiect la capăt. Ei sunt principala mea sursă de inspirație în ceea ce fac și mă ajută să am energie pentru următoarea săptămână.
Timpul liber poate fi aproape inexistent, mai ales pentru antreprenorii care vor să se dezvolte și să construiască proiecte noi. Mă aflu într-o etapă a vieții în care satisfacția și pasiunea mea se regăsesc aproape total în ceea ce fac, în profesie, în antreprenoriat, în clinica stomatologică și construind noua clinică. Numai cu implicare totală lucrurile pot avansa și pot transforma visurile mele în realitate. Timpul meu liber e într-adevăr limitat, însă nu simt nevoia de mai mult timp liber pentru că ceea ce fac acum mă împlinește total.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz