Napoleon vorbeste zilnic la TV
Reading Time: 3 minuteAm luat Franta ca studiu de caz si am observat ca n-a facut decat sa inlocuiasca colonialismul clasic extern cu cel intern. A importat industrial straini si a incercat sa-i faca cetateni cu forta, in baza unui plan centralizat birocratic menit sa o reimprospateze demografic. Si s-a asteptat ca “generozitatea sociala” postcoloniala sa-i determine pe imigranti sa-si abandoneze traditiile si sa adopte religia laic-cetateneasca a Frantei. Nu e de mirare ca aceasta politica, dincolo de discursul cu iz umanist cu care a fost promovata, nu a generat decat resentimente, violenta, ghettouri si fundamentalism.
de Ionut Balan
Adaugati la acestea implicarea Frantei in destabilizarea si inlaturarea regimurilor autoritare laice din Orientul Mijlociu, prin asa-numita “primavara araba”, care a avut ca rezultat principal aparitia si ascensiunea Statului Islamic, si avem reteta perfecta a dezastrului. Iar dupa atentatele de la Paris, regimul Hollande a indus ideea de a declara starea de urgenta permanenta, printr-o reforma constitutionala care sa intareasca prerogativele politiei, sa slabeasca controlul judiciar si sa sporeasca puterea serviciilor secrete de a supraveghea populatia.
Etatism, interventionism economic, dictatura a birocratiei, stat politienesc, militarism, razboi. Lucruri care ii erau extrem de bine cunoscute lui Gustave de Molinari, unul dintre putinii reprezentanti ai liberalismului antiautoritar, care practic n-a prins niciodata radacini in Franta. El a realizat o analiza ce merita recitita si asimilata, fiind de o actualitate extrema:
“Revolutia franceza, luata in ansamblul ei, n-a fost, deci, o revolutie liberala, si ar fi o grava eroare sa confundam sensul pe care revolutionarii il dadeau cuvantului «libertate» cu cel pe care i-l atribuim noi de regula astazi. Pentru ei, libertatea insemna inlaturarea tutelei claselor aristocratice, dar catusi de putin inlaturarea oricarei tutele. Nu! In viziunea lor, ca si in cea a socialistilor moderni, succesorii lor, societatea nu se putea lipsi de o tutela permanenta fara a cadea in anarhie. Mai mult, cu cat aceasta tutela este mai extinsa, credeau ei, cu cat guvernul isi multiplica atributiile si inlocuieste initiativa individuala cu propriile actiuni, cu atat clasele considerate minore au mai multe sanse la prosperitate si fericire. Aveau o singura preocupare: ca tutela asupra tuturor sa fie exercitata in numele tuturor si cu participarea tuturor, sa nu mai fie monopolul unei clase.
Iata sistemul de gandire al Revolutiei franceze, sistem pe care dictatorul care a inlocuit anarhia Directoratului cu puterea sa s-a insarcinat sa-l puna in practica. Napoleon I s-a ocupat in primul rand de reorganizarea tutelei guvernamentale fara sa se preocupe deloc de faptul ca aceasta tutela afecta libera actiune morala, intelectuala si materiala a cetatenilor, care astfel erau tratati ca niste minori care au nevoie sa fie guvernati in toate aspectele vietii lor, insa evitand cu grija restabilirea acestei tutele in numele unei singure clase si organizand-o in asa fel incat fiecare sa poata aspira ca, intr-o zi, sa ajunga sa exercite putin din aceasta tutela. Sa adaugam ca, pentru a indeplini aceasta sarcina, Napoleon I n-a dat nici macar dovada de imaginatie. N-a facut decat sa reconstituie Vechiul Regim in aspectele sale esentiale. De exemplu, a restabilit pur si simplu sistemul de taxe si impozite al monarhiei, marginindu-se la a schimba denumirile acestora.”
Fara sa fie catusi de putin un optimist naiv cu privire la natura umana, precum Rousseau, Molinari a sperat pana la sfarsitul vietii ca libertatea, economica si in general, va prevala in fata autoritarismului si militarismului si ca pacea va deveni din exceptie regula. Din pacate, daca ar invia si ar deschide televizorul, ar avea un soc groaznic, caci cel mai probabil ar da peste un discurs al unui Napoleon contemporan.
Ionut Balan este jurnalist independent, fost redactor-sef al revistei “Finantistii”, publicist la “Jurnalul National”, “Saptamana financiara”, “Piata financiara”, “Curentul”, “Bursa”, “Evenimentul zilei”. Mai multe materiale de acelasi autor gasiti pe www.bloguluibalan.ro
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz