Nala Renewables, o platformă globală de investiții în energie electrică și regenerabilă și producător independent de energie (IPP), a semnat un pachet de finanțare pentru achiziția și construcția unui proiect de energie eoliană onshore de 99,2 MW, în România. Valoare totală a proiectului este de 214 milioane de euro, iar Banca Comercială Română SA (BCR) și Erste Group AG finanțează și oferă facilități auxiliare în calitate de creditori unici.
În plus, BCR are rol multiplu în tranzacție, fiind Agent de Facilitate, Agent de Garanții și Banca Principală pentru gestionarea conturilor, asigurând totodată și finanțarea facilității de TVA aferentă investițiilor.
Parcul eolian a fost achiziționat de la OX2, o companie lider în dezvoltarea și construcția de soluții de energie regenerabilă care operează în Europa și Australia. Aceasta este a treia achiziție realizată de Nala în al doilea trimestru din 2024, în Europa Centrală și de Est, iar Banca Comercială Română și Erste Group Bank AG au acționat în calitate de bănci finanțatoare.
Instituțiile financiare au fost asistate de firma internațională de avocatură Clifford Chance, prin echipele sale din România și Germania.
„BCR are un rol activ în promovarea tranziției către o economie verde și suntem recunoscuți ca principalul partener bancar pentru proiectele de energie regenerabilă dezvoltate în România. Colaborarea cu Nala Renewables, și implicarea în această tranzacție, arată expertiza pe care o avem în structurarea finanțărilor din energie, dar și angajamentul ferm în sprijinirea securității energetice a Europei Centrale și de Est. Susținem construcția unui viitor sustenabil și evidențiem, cu fiecare ocazie, rolul strategic al României ca hub de diversitate climatică și energetică în regiune”, a declarat Bogdan Cernescu, Head of Corporate Banking BCR.
„Erste Group s-a angajat să susțină tranziția către sursele de energie regenerabilă, acest proiect fiind un pas important spre acest obiectiv. Suntem încrezători că acest proiect va fi o investiție de mare succes pentru tranziția energetică din România, dar și pentru partenerii noștri și pentru grup”, a adăugat Ingo Bleier, Chief Corporates and Markets Officer al Erste Group.
Proiectul este situat în estul României, include 16 turbine eoliene Vestas V162-6,2MW™ și implică o investiție de 214 milioane EUR. Construcția parcului eolian este estimată să înceapă în trimestrul 3 din 2024, iar punerea în funcțiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026. Acest proiect sprijină contribuția Nala la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cu o estimare a producției anuale de aproximativ 312 GWh energie verde, ceea ce înseamnă că parcul eolian va acoperi consumul de energie al aproximativ 51 000 de gospodării, contribuind la reducerea cu aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an.
„Suntem încântați că Banca Comercială Română si Erste Group au fost partenerii noștri de finanțare pentru acest proiect. Soluțiile constructive pe care ni le-au oferit au fost esențiale pentru ca Nala să încheie această tranzacție. Ne dorim să continuăm colaborarea cu Erste și BCR, nu doar pentru acest proiect, ci și pentru a da curs oportunităților viitoare de promovare a tranziției energetice”, a declarat Will Herlinger, Director de Investiții, Nala Renewables.
Nala Renewables este o platformă globală de energie electrică și regenerabilă axată pe proiecte solare, eoliene și de stocare a energiei în baterii, care operează în Europa, America de Sud și Statele Unite ale Americii. Nala este un joint venture între Trafigura Group, una dintre cele mai mari companii independente de tranzacționare de marfuri din lume, și fondul de investiții IFM Net Zero Infrastructure Fund. Până în 2025, obiectivul Nala Renewables este de a construi un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate generatoare cumulată de patru gigawați.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 45,000 de angajați deservesc 16 milioane de clienți în cadrul a 1.950 de unități din 7 țări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația, Serbia). La sfârșitul lui 2023, Erste Group deținea active totale în valoare de 337 miliarde EUR, înregistra un profit net de 2,99 miliarde EUR, precum și un indice al capitalului comun de rangul 1 (final) la 15,7%.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 319 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 71% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproximativ 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce.
În contextul în care 11% dintre români afirmă că nu intenționează să facă în acest an cumpărături de Crăciun din…
Longines și-a extins prezența în România prin deschiderea unui nou boutique în Promenada Mall București, prin partenerul CELLINI România. Noul…
Banana Panda, îndrăgitul brand polonez de puzzle-uri, jocuri și cărți educaționale, anunță intrarea sa pe piața din România! Compania mamă,…
VML și Durex câștigă la Effie Awards Europe 2024 două premii importante: Gold la “Best of Europe: Positive Change –…
Binance Research anunță că în noiembrie 2024, piața criptomonedelor a cunoscut o creștere de 39,9% a capitalizării totale a pieței,…
Antenna Group, organizația internațională de top în domeniul media, prezentă și pe piața din România, l-a numit pe Henning Tewes…