Muzica fara limite
Reading Time: 3 minuteMuzica si procesul de creatie a acesteia necesita un spirit anume – acel spirit care nu cunoaste limite cand vine vorba de lucruri precum preferinte, trecut, scoli, locuri, credinta, forma ochilor, spune violonistul Arman Mourzagaliyev.
Artistul din Kazahstan a concertat la Ateneul Roman, la inceputul lui decembrie, impreuna cu Orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, dirijata de Gabriel Bebeselea, si ne-a vorbit despre bucuria pe care i-o aduce muzica.
Ati sustinut prima reprezentatie publica la opt ani. Care a fost prima intalnire cu muzica si cine sunt cei care v-au inspirat si indrumat in cariera?
Cand eram copil, obisnuiam sa urmaresc desene animate. Povestea “Spargatorului de nuci” invaluita in muzica minunata a lui Ceaikovski este ceva ce imi amintesc foarte clar pana in prezent. La vremea aceea aveam in jur de cinci ani. Muzica avusese un impact atat de profund asupra mea incat am crezut ca nu mai pot sa respir. Am fost pe deplin absorbit de spiritul muzicii si acesta a fost momentul decisiv pentru mine. Acest lucru i-a ajutat pe parintii mei, care nu au avut de ales si m-au trimis la o scoala speciala de muzica. Acolo mi-am gasit marea inspiratie in persoana minunatei si impulsivei Svetlana Abdussadykova, prima mea profesoara de vioara.
La ce va asteptati de la acest prim recital in tara noastra?
Sunt foarte bucuros sa urc pe scena Ateneului alaturi de colegii romani. Muzica si procesul de creatie al acesteia necesita un spirit anume – acel spirit care nu cunoaste limite cand vine vorba de lucruri precum preferinte, trecut, scoli, locuri, credinta, forma ochilor… Sper ca astfel de idei sa isi gaseasca locul in seara concertului.
“Romania poate sa se mandreasca cu suita de muzicieni, compozitori, dirijori si interpreti de seama din trecut. Enescu, Lipatti, Celibidache, Grigoras Dinicu, Ion Voicu, Stefan Ruha, Lola Bobescu si Radu Lupu sunt nume remarcabile pentru orice muzician.”
Care sunt compozitorii si interpretii romani care va sunt cunoscuti si ce apreciati la acestia?
Fiecare tara de pe glob are ceva cu care sa se mandreasca. Fara indoiala, Romania poate sa faca acest lucru cu suita de muzicieni, compozitori, dirijori si interpreti de seama din trecut. Enescu, Lipatti, Celibidache, Grigoras Dinicu, Ion Voicu, stefan Ruha, Lola Bobescu si Radu Lupu sunt nume remarcabile pentru orice muzician. Sa nu uitam de asemenea nici de multimea compozitorilor si interpretilor de muzica populara traditionala. si lista poate continua la nesfarsit! Astazi exista o noua generatie de mari interpreti care prezinta cu mandrie mostenirea culturala a tarii. Pasiunea, spiritul si calitatea muzicii o transforma intr-un mesaj foarte puternic.
Daca am calatori in timp, care este interpretul cu care v-ar fi placut sa cantati si de ce?
Sa ma limitez la un singur muzician este destul de greu. As zice Schubert. Ar fi fost foarte interesant sa aud cateva ganduri despre sinceritate in muzica. Poate sinceritatea in muzica sa ramana in afara timpului? Aceasta e ceva aproape uitat astazi. Muzica lui Schubert nu este nimic altceva decat sinceritate la nivelul cel mai inalt. |n opinia mea, compozitorul ar fi stiut cum sa o transpuna in cuvinte.
Ce anume ascultati acasa? Ce va inspira?
Cu trecerea timpului descopar ca linistea poate fi foarte galagioasa. |ntr-o astfel de situatie niciun fel de muzica nu mai este cu adevarat necesara. Cat despre inspiratie, apreciez lumea din jurul meu. Ma incanta nevoia de noi experiente sau lucruri pe care nu le-am facut, ceva care ma face sa merg mai departe.
In 2015 ati fost numit director artistic al Forte Music Fest. Cu ce ganduri incheiati acest an si ce obiective v-ati propus pentru perioada urmatoare?
Spiritul glorios al muzicii a fost ingredientul cheie al intalnirilor muzicale din prima editie a Forte Music Fest, un festival muzical in Almaty, Kazahstan. Se spune ca un pumn de raze de soare si un zambet bun sunt comorile pamantului. Asa este, cu siguranta! Eu, participantii si intreaga echipa de directori, cu totii intentionam sa pastram aceleasi standarde inalte si anul viitor pentru ca urmatoarea editie sa ramana un schimb cultural foarte asteptat de catre toti participantii. Cu alte cuvinte, doresc ca Forte Music Fest sa fie un giuvaer al anului viitor.
Arman Mourzagaliyev este unul dintre solistii extraordinari ai Kazahstanului, a studiat la scoala Speciala de Muzica din Almaty, sustinand prima sa reprezentatie publica la varsta de opt ani. A captat pentru prima oara atentia publicului in 1984, in calitate de castigator al Marelui Premiu la Concursul National de Vioara.
La varsta de 15 ani, si-a facut marele debut solo cu concertul pentru vioara al lui Dmitry Kabalevsky, in prezenta compozitorului. Dupa ce a studiat cu Svetlana Abdussadykova, s-a mutat la Moscova, pentru a-si continua studiile cu Levon Ambartsumian, la Conservatorul Ceaikovski, pe care l-a absolvit in 1994.
De la mutarea sa in Statele Unite, s-a impus ca un interpret activ de concerte si recitaluri. In 2015 a fost numit director artistic al Forte Music Fest (Festivalul International de Muzica Clasica), in Almaty, Kazahstan.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz